In een nieuw jasje

In een nieuw jasje – Boekomslagen ontwerpen

Een van de grootste genoegens van het doorspitten van boekwinkels is voor mij het bewonderen van alle prachtige boekomslagen die worden getoond. Boekomslagen ontwerpen is al een lange tijd een van mijn fascinaties waar ik graag meer over wilde leren. Mijn seminar zie ik dan ook als de uitgelezen kans om hier meer over te leren en aan de slag te gaan met het herontwerpen van boekomslagen.

Als seminar project wil ik mij specialiseren in het ontwerpen van boekomslagen. Seminar zie ik als de uitgelezen kans om meer te leren over de verschillende soorten boekomslagen die er zijn en om mijzelf te kunnen laten inspireren door verschillende ontwerpers. Ik wil graag meer leren over het ontwerpen van boekomslagen en hoe ik het verhaal van het boek kan overbrengen op de omslag. Om mij te helpen met het beantwoorden van mijn hoofdvraag heb ik een aantal deelvragen opgesteld.

  • Welke boekomslagen bestaan er?
  • Wat zijn voorbeelden van sterke boekomslagen?
  • Hoe gaat het ontwerpproces in zijn werking?
  • Welke aspecten moet je rekening mee houden?
  • Welke werkwijzen bestaan er?

Context & Scope

De omslag van een boek vaak het eerste is wat door een potentiële lezer wordt beoordeeld. (Linsdell, 2013) De omslag van het boek is als het ware de eerste indruk die een boek creëert op zijn potentiële lezers en kan de lezer helpen te herkennen of dit boek voor hen is. Als ontwerper van boekomslagen moet je beslissen over de typografie, tekstplaatsing, compositie, het kiezen van de juiste kleuren en nog veel meer. (Tumlinson, 2016) Een goed ontworpen omslag zorgt ervoor dat elk element van kleur en afbeelding tot lettertype en tekst, de stijl en sfeer van het verhaal ondersteunt. (Lant, 2016) Als ontwerper wil je dat je cover net genoeg weggeeft om de lezer te verleiden en het verhaal binnenin vast te stellen, zonder al teveel te onthullen. (Blackmore-Evans, 2016)

    

Boekomslagen ontworpen door ontwerp duo MinaLima. De omslag en illustraties in dit boek zijn gebaseerd op wezens in het verhaal en geïnspireerd door de decoratieve stijl uit de jaren 1920. (MinaLima, 2016).

Wat je steeds vaker ziet is dat boekomslagen voortdurend opnieuw worden ontworpen. Een boek dat vandaag wordt uitgegeven, bevat mogelijk niet meer hetzelfde ontwerp in zijn nieuwe edities. (Carton, 2018) Dit zorgt voor een interessante collectie van hetzelfde boek met verschillende omslagen.

     

Links: Omslagen ontworpen door Coralie Bickford-Smith (Bickford-Smith, 2010-2011)     Rechts: Omslagen ontworpen door Jessica Hische (Jessica Hische, z.d.)

    

Links: Omslagen ontworpen door Elizabeth Traynor (Traynor, z.d.)    Rechts: Omslagen ontworpen door Cliff Nielsen (Nielsen, z.d.)

Methode en aanpak

Ik zal beginnen met het doen van deskresearch, tutorials en hulp zoeken om meer te weten te komen over boekomslagen en welke soorten er allemaal bestaan. Daarnaast wil ik kijken welke soorten werkwijzen er zijn en hiermee experimenteren. Wanneer je een boekomslag maakt, wordt er van je verwacht dat je het verhaal van iemand anders samen kan vatten in één krachtig omslagontwerp. (Nataf, 2017) Voordat ik begin met het herontwerpen van omslagen is het daarom van belang dat ik vertrouwd raak met het verhaal, het genre en wat de schrijver wil bereiken. (Reid, 2017) Om mijn eigen stijl te ontdekken wil ik ook starten met het herontwerpen van boekomslagen. Hoewel het vinden van je eigen stijl als ontwerper veel tijd kost, hoop ik toch een eenheid te kunnen creëren in de boekomslagen die ik zal maken. Ik ben van plan om met 1 specifiek boek te beginnen en hierbij verschillende werkwijzen en boekomslagen te ontwerpen. Zo hoop ik de werkwijze en de stijl te vinden die bij mij past en hoop ik boekomslagen te kunnen neerzetten waar ik trots op kan zijn.

Uitvoering en experimenten

Om mijzelf meer te leren over boekomslagen ben ik begonnen met het doen van onderzoek naar de verschillende soorten boekomslagen die er bestaan en heb ik verschillende boeken geanalyseerd. Dit heeft mij geholpen om te leren uit welke onderdelen een boekomslag bestaat en hoe de verschillende boekomslagen precies in elkaar zitten. (Melanie, 2017) Door dit onderzoek kon ik artboards maken in de juiste formaten om aan het proces van het ontwerpen van boekomslagen te beginnen.

Het leren begrijpen van de omslag van een boek

Nadat ik bekend was met hoe omslagen in elkaar zitten wilde ik meer leren over hoe het proces van het ontwerpen van boekomslagen in elkaar zit. Ik heb verschillende tutorials gekeken van ontwerpers die uitlegde hoe hun proces eruit ziet en waar je precies op moet letten. Om nog meer van boekomslagen te leren heb ik ook leren boekbinden. Doormiddel van tutorials en feedback heb ik een boekblok kunnen binden en heb ik een hardcover boekomslag kunnen maken. Boekbinden heeft mij geholpen om beter te begrijpen hoe een boek precies in elkaar zit en heeft mij laten zien hoe leuk boekbinden kan zijn!

 

Links: Binden van een boekblok         Rechts: Binden van een hardcover omslag

Voor ik begon met het maken van boekomslagen ben ik gesprekken aangegaan om een goed plan voor mijn proces op te stellen. Ik kreeg als feedback dat het slim was om eerst veel te proberen door verschillende technieken uit te proberen. Een goede tip die hier uit kwam was dat ik het beste kon beginnen met het kiezen van een boek waar ik bekend mee was en voor dat boek verschillende omslagen te gaan maken. Ik heb gekozen voor het boek The Hobbit van J.R.R. Tolkien en heb voor dit boek geëxperimenteerd met het maken van boekomslagen met fotografie en illustratie. Ik ben begonnen met het maken van een selectie van elementen uit het verhaal die ik sterk zou vinden op de omslag om de essentie van het boek te visualiseren. Hierna ben ik mijn ideeën die ik had voor de omslag van het boek gaan schetsen.

Schetsen voor The Hobbit – J.R.R. Tolkien

Nadat ik tevreden was met de boekomslagen die ik had geschetst ben ik ze gaan uitwerken in Illustrator. Mijn proces kan ik het beste beschrijven als veel experimenteren. Het uitwerken van schetsen, het verwijderen van onderdelen en nieuwe dingen toevoegen tot ik blij was met de verschillende resultaten. Veel omslagen gebruiken ook fotografie en daarom wilde ik deze manier van ontwerpen ook gaan uitproberen. Ik ben in mijn omgeving gaan fotograferen en heb hiermee geëxperimenteerd. Hieronder zie je een aantal omslagen die ik heb ontworpen binnen dit proces. Bij het maken van de boekomslagen kwam ik erachter dat ik boekomslagen illustreren de leukste methode vond en dat ik illustratieve boekomslagen wilde gaan maken voor mijn eindwerk.

Experimenten voor de omslag van The Hobbit door J.R.R. Tolkien.

Eindwerk

Voor mijn eindwerk heb ik verschillende boekomslagen kunnen ontwerpen. Ik heb boekomslagen gemaakt voor boeken die ik al eerder heb gelezen en waar ik dus bekend mee was en daarnaast heb ik ook omslagen ontworpen voor boeken die ik nog niet eerder had gelezen. In totaal heb ik 6 boekomslagen ontworpen voor verschillende boeken binnen het fantasie genre. De omslagen zullen worden uitgeprint wanneer ik mijn werk zal gaan presenteren.

The Hobbit – J.R.R. Tolkien & Clockwork Angel – Cassandra Clare

Peter Pan – J.M. Barrie & City of Bones – Cassandra Clare

The Lion, the Witch and the Wardrobe – C.S. Lewis & The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett

Evaluatie en conclusie

Tijdens het seminar heb ik veel over boekomslagen kunnen leren en heb ik veel interessante ontdekkingen gedaan over boekomslagen waar ik eerst totaal niet bekend mee was. Ik ben blij dat ik ook heb leren boekbinden, omdat dit mij ook heeft geholpen om meer over boekomslagen te weten te komen en mij een beter beeld gaf van hoe een boek in elkaar zit. Door veel deskresearch te doen en tutorials te volgen heb ik veel over boekomslagen geleerd en heb ik met veel verschillende technieken kunnen experimenteren. Door te experimenteren met verschillende technieken ben ik erachter gekomen wat voor techniek ik het prettigst vind werken en heb ik meer mijn eigen stijl kunnen ontdekken. Ik ben erg blij met de 6 boekomslagen die ik heb ontworpen en het lijkt mij dan ook leuk om vaker aan de slag te gaan met het maken van boekomslagen nu ik weet dat er nog veel meer over te leren valt.

De toekomst van

In de toekomst zou ik graag nog meer willen leren over het experimenteren met verschillende print en bindtechnieken van boekomslagen. Ik ben door het analyseren van verschillende boekomslagen erachter gekomen dat er veel print en bindtechnieken bestaan die de covers nog specialer kunnen maken. Het lijkt mij daarom voor in de toekomst wel heel interessant om hier nog meer onderzoek naar te doen en te experimenteren met verschillende print en bindtechnieken.

Bronnenlijst

-Bickford-Smith, C. (2010-2011). Cloth Bound Series Two. Geraadpleegd in 2020 van http://cb-smith.com/#/cloth-bound-classics-series-two/

-Melanie. (2017, 11 oktober). Een boek, hoe zit dat in elkaar? Geraadpleegd in 2020 van https://www.superdrukker.nl/blog/boek-hoe-zit-elkaar/

-Blackmore Evans, J. (2016, 5 augustus). How to Design A Best Selling Book Cover. Geraadpleegd in 2020 van https://www.format.com/magazine/resources/design/guide-how-to-design-book-covers

-Carton, A. (2018, 12 mei). The Evolution Of Book Cover Design. Geraadpleegd in 2020 van https://www.designhill.com/design-blog/evolution-of-book-cover-design/

-Hische, J. (z.d.). Barnes & Noble Classics. Geraadpleegd in 2020 van https://www.jessicahische.is/readingtheclassics

-Lant, K. (2016). Anatomy of a book cover. Geraadpleegd in 2020 van https://99designs.nl/blog/book-design/anatomy-of-a-book-cover/

-Linsdell, J. (2013). Why Book Covers are So Important. Geraadpleegd in 2020 van https://www.writersandauthors.info/2013/07/why-book-covers-are-so-important.html

-Minalima. (2016&2018). Shop – Books. Geraadpleegd in 2020 van https://minalima.com/shop-minalima/books/

-Nataf, E. (2017, 16 augustus) How to design the perfect book cover. Geraadpleegd in 2020 van https://www.creativebloq.com/how-to/how-to-design-the-perfect-book-cover

-Nielsen, C. (z.d.) Geraadpleegd in 2020 van https://www.shannonassociates.com/cliffnielsen#url=15574

-Reid, M. (2017). How to design a book cover: the ultimate guide. Geraadpleegd in 2020 van https://99designs.nl/blog/book-design/book-cover-design/

-SeaLemon. (z.d.). DIY Hardcover Book | Case Bookbinding Tutorial. Geraadpleegd in 2020 van https://sealemon.co/

-SeaLemon. (z.d.). DIY Kettle Stitch Bookbinding Tutorial. Geraadpleegd in 2020 van https://sealemon.co/

-Traynor, E. (z.d.) Book Jackets. Geraadpleegd in 2020 van https://elizabethtraynor.com/line-color/

-Tumlinson, K. (2016, september). The Psychology of a Good Book Cover. Geraadpleegd in 2020 van https://www.draft2digital.com/blog/the-psychology-of-a-good-book-cover/

English summary

I love to read and have always been fascinated by beautiful illustrated book covers. I have always wanted to learn about how book covers are made and how you can start designing book covers. For that reason I thought it would be a great idea to learn more about book cover design in this seminar. In this blog you can read about the research I have done and how I learned to redesign book covers. In the process of creating the book covers I tried out different techniques and included different elements to see what designs I would like and to get an idea of the style I wanted to go with for the other book covers. The end result of my seminar are 6 redesigned book covers of famous fantasy books.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *