WHY DO WE MAKE MUSIC? – animatie video van Jamie Turner – 1694346

In februari is mijn elektrische piano kapot gegaan en het duurde weken voor hij gerepareerd kon worden. Ik doe niets liever dan piano spelen dus in deze periode vroeg ik mezelf af: waarom heb ik zo een behoefte om muziek te maken? Dit tezamen met mijn liefde voor animatie heeft mij gebracht bij de volgende premisse:

‘Het door middel van (stop-motion) animatie de vele voordelen van het maken van muziek laten zien’

Concept, scope & synopsis

Tijdens dit seminar project heb ik onderzoek gedaan naar twee onderwerpen: (stop-motion) animatie & de redenen waarom we muziek maken. 

Met de hoofdvraag: Hoe kan ik de drang van de mens om muziek te creëren in kaart brengen door middel van een animatie waarin ik verschillende animatie & stop-motion technieken toepas?

Daarbij kwamen de volgende vragen in mij op: waar komt onze drang om muziek te maken vandaan en wat voor impact heeft dat op ons? Hoe maak je een stop-motion video, en hoe breng ik de verschillende mogelijkheden van animatie in kaart?

Mijn Research Proposal en concept poster zijn in bijlage 1 en bijlage 2

Ik heb over twee periodes gewerkt aan dit project, die mij tezamen hebben geleid tot dit eindproduct. Ik zal in deze blogpost jullie door mijn proces meenemen in chronologische volgorde.

Onderzoek Stop-motion 

Dit project begon met een liefde voor animatie. Ik had een poos daarvoor koffie gedronken met Utrechtse animator Suus Hessling, die stop-motion video’s maakt van papier. Vanwege dit gesprek heb ik besloten om met verschillende animatietechnieken te gaan werken.  Om te beginnen ben ik inspiratie op gaan doen naar verschillende animators:


Richard Williams:
zijn boek ‘The Animators Survival Kit’ (2009) heeft mij enorm geholpen in mijn kennis over frame-by-frame animatie. Ik bewonder vooral zijn ‘camerawerk’ in de animaties, de manier hoe hij perspectief gebruikt.


Andymation:
Andy Bailey is een stop-motion animator voor Laika studio’s. De films van Laika studios bewonderde ik al vroeger en hij heeft mij geïnspireerd om flipbook animaties te maken. Ik bewonder vooral zijn kijk op stop-motion animatie: je hoeft niet te kunnen tekenen om goed te kunnen animeren.

Jaiden Animations: Jaiden is een YouTube animator die bekend staat om haar storytelling video’s. Ze schrijft een script en gaat die vervolgens animeren. Ze animeert vooral in zwart-wit en heeft een hele eigen stijl ontwikkelt.

Kurzgesagt: Kurzgesagt is een Duits kanaal wat informatieve animatie video’s maakt over uiteenlopende onderwerpen. Wat ik bewonder aan Kurzgesagt is dat ze eerst maanden onderzoek doen voordat ze beginnen met animeren.

PES: PES is een Oscar-genomineerd stop-motion artiest waar Juri Teijgeler mij op heeft gewezen. In zijn video’s neemt hij een normale handeling en gebruikt echte voorwerpen op manieren die alleen mogelijk zijn in animatie. Zijn werk heeft mij uitgedaagd om ook met deze manier te experimenteren.

De volledige lijst met inspiratiebronnen is in bijlage 3.

Experimenten

Op dit punt had ik voor mezelf de volgende stelling bedacht: ‘hoe kan ik door middel van een animatie video de verschillende mogelijkheden van (stop-motion) animatie in kaart brengen?’ Toen ik begon met experimenteren heb ik origami papier en klei gekocht. Ik begon met origami dieren vouwen en merkte dat die erg leuk te animeren waren. Daarna heb ik met klei geëxperimenteerd, waarbij ik merkte dat je aan de ene kant makkelijk soepele animaties kunt maken. Aan de andere kant was het herstellen van een fout erg lastig.

 

Vervolgens ben ik gaan experimenteren met mijn stelling: 5 verschillende technieken. Als voorproefje ben ik begonnen met het animeren van een knipperend oog op verschillende manieren:

Deze experimenten en proces foto’s zijn in bijlage 4

3 jaar video

Ik besloot een video te maken voor mijn vriend, ter gelegenheid van 3 jaar samen, waarin ik de nieuwe technieken kon combineren. Dit was vooral geïnspireerd door de video’s van PES, waarbij hij echte objecten gebruikt om te animeren. Om deze video te maken ben ik eerst begonnen met het schetsen van storyboards.

 

De video is hier te bekijken:

Tijdens het maken van deze video werd het mij weer erg duidelijk hoeveel werk stop-motion is. De verschillende onderdelen en proces foto’s hiervan zijn te vinden in bijlage 5

Feedback

Tijdens het experimenteren heb ik twee keer feedback gevraagd aan Juri Teijgeler. Deze punten kwamen naar voren:

  • Zorg dat als je soundeffects gebruikt, dat deze echt heel goed passen (zoals de animaties van PES). Dit was als reactie op mijn klei video met sound effects, die net niet klopten.
  • Zorg dat je vooral iets doet wat je heel erg leuk vindt.
  • Probeer te zoeken naar iets waar je over kan animeren, iets waar je goed onderzoek naar kan doen. Bij jou is de vorm nu een stuk belangrijker dan de inhoud, probeer hier een balans in te zoeken.
  • Werk iteratief: liever een hele animatie af maar niet perfect, dan 3 perfecte seconden. 

Door deze feedback ben ik gaan zoeken naar het juiste onderwerp en ben ik uiteindelijk beland bij ‘‘waarom maken we muziek?’. In eerste instantie wilde ik deze hele animatievideo in stop-motion doen. Maar ik heb zijn advies opgevolgd en heb besloten om kleine stukjes te doen met stop-motion, en voor de rest van de animatie gebruik te maken van minder tijdrovende technieken. 

Onderzoek Muziek

Uit de documentaire ‘De kracht van muziek’ (NPO Start, 2019) werd mij duidelijk dat muziektherapie mensen met een trauma/beperking erg kan helpen. In de TED talk van Pim Giel werd zelfs een voorbeeld naar voren gebracht van een vrouw die een hersenbloeding had gehad en niet meer kon praten. Na één les muziektherapie had de muziek een zodanig grote impact op haar hersenen dat haar taalfuncties weer begonnen terug te komen (TEDx Talks, 2018). 

De neurologische uitleg hiervoor heb ik vooral gevonden in artikelen en colleges van neuropsycholoog Erik Scherder. Die mij bijvoorbeeld heeft laten begrijpen dat veel verschillende gebieden in de hersenen tegelijk actief worden bij het maken van muziek. Hiermee kan je je hersenen trainen met als resultaat meer creativiteit, meer empathie en betere communicatie skills. 

Een samenvatting van de opgedane kennis over muziek is in bijlage 6.

Script en feedback

In de stijl van Kurzgesagt en Jaiden Animations ben ik begonnen met het samenvatten van mijn opgedane kennis in een script. Mijn doel voor het script was dat mensen er iets van zouden kunnen leren en het ze zou inspireren om muziek te maken. De eerste versie van mijn script was in het Nederlands. Deze heb ik samen met mijn Engelse vader vertaald waarna hij het heeft ingesproken. Daarbij heb ik een deel van dit script schetsmatig op de computer frame-by-frame geanimeerd.

Aangezien ik moeite had mensen te bereiken i.v.m. de zomervakantie en COVID-19 heb ik besloten via Facebook feedback te zoeken. Ik heb het script met de korte animatie daarnaast onder familie en vrienden gedeeld. 

Dit kwam er naar voren in de feedback:

  • Zorg dat de video goed leesbaar en begrijpelijk blijft, de woorden in beeld helpen maar ik zou ze minder laten bewegen
  • Het script is makkelijk te volgen en goed opgebouwd
  • Zorg dat je consistent bent in je stijl, en dat je het niet te gecompliceerd maakt.
  • De kwaliteit van de audio en het beeld mag beter

De volledige feedback is in bijlage 8
De verschillende versies van het script is in bijlage 9

Storyboard

Na het verwerken van de feedback ben ik begonnen met het uitdenken van mijn uiteindelijke animatie. Van tevoren had ik de Guiding Principles opgesteld: simpel, informatief & gevarieerd. Ik besloot om in deze animatie de technieken: hand-animatie, papier animatie, klei animatie, een flipboekje, motion graphics en handgetekende animatie te verwerken in mijn video. Aan de hand van het script heb ik de eerste schetsen gemaakt:

Eindproduct

Voor het creëren van mijn eindproduct heb ik 1-2 dagen uitgetrokken per techniek. Voor deze stap heb ik veel gehad aan de tips van Suus Hessling en tips uit het boek ‘Stop Motion Movie Making for Poor People’ (D’Champ, 2016). Zoals het gebruik van drie lichten bij de belichting en het gebruik van het stop-motion programma Dragonframe. 

De rest is geanimeerd met After Effects en Animate CC. Voor deze animaties heb ik veel gehad aan motion graphic tutorials op Youtube zoals: Animating Shape Layers (Lancaster, 2017) en voor de handgetekende animaties was ‘The Animator’s Survival Kit’ van Richard Williams (2009) erg nuttig, over het gebruik van gewicht en easing. 

Dit is mijn eindproduct:

Conclusie

De onderzoeken die ik heb gevonden over muziek hebben mijn ogen geopend naar de mogelijkheden voor creativiteit. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat ik weer pianolessen ben gaan nemen. Ik hoop dat ik een mooie toekomst in animatie kan creëren waarin ik écht leer animeren. Om daar genoeg inspiratie voor te krijgen zou ik waarschijnlijk nog heel veel muziek moeten maken!

Mijn reflectie is te lezen in bijlage 11.
Mijn proces per punt in de studiehandleiding is in bijlage 12.

Literatuurlijst

 3FM. (2013, 10 oktober). Muziek luisteren tijdens studeren maakt slimmer. NPO 3FM. https://www.npo3fm.nl/nieuws/3fm/356838-muziek-luisteren-tijdens-studeren-maakt-slimmer-3#:%7E:text=Studenten%20hebben%20meer%20kans%20op,Gray%20in%20opdracht%20van%20Spotify.

 (2015, 17 november). Wat zijn motion graphics? newton solutions. https://newtonsolutions.nl/faq-items/wat-zijn-motion-graphics/

 Adam Tierney, Jennifer Krizman & Nina Kraus, Music training alters the course of adolescent auditory development, PNAS, DOI: 10.1073/pnas.1505114112

 Braun, D. (2019, 10 december). Waarom wij mensen muziek nodig hebben. Management Impact. https://www.managementimpact.nl/artikel/waarom-wij-mensen-muziek-nodig-hebben/

 Broek, J. . v. d. (z.d.). Wat doet muziek met ons? NPO. Geraadpleegd 22 juli 2020, van https://npofocus.nl/artikel/7943/wat-doet-muziek-met-ons

 Broeke, A. T. (2020, 14 januari). Bekijk: Creatief met muziek. NEMOKennislink. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/creatief-met-muziek/

 D’Champ, D. (2016). Stop Motion Movie Making for Poor People. CreateSpace Independent Publishing Platform.

 De wonderen van muziek- Miracles of Music | Pim Giel | TEDxAmstelveen. (2018, 9 april). [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=l5wluIFd5s0

 Jaggard, F. (2010, 22 februari). Making Music Boosts Brain’s Language Skills. National Geographic. https://www.nationalgeographic.com/news/2010/2/100220-music-brains-language-stroke-dyslexia/

 Jansen, M. (2016, 5 september). Bekijk: Muziekles op school stimuleert taalvaardigheid. NEMOKennislink. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/muziekles-op-school-stimuleert-taalvaardigheid/

 Jeremy Montagu. How Music and Instruments Began: A Brief Overview of the Origin and Entire Development of Music, from Its Earliest Stages. Frontiers in Sociology, 2017; 2 DOI: 10.3389/fsoc.2017.00008

 NPO Start. (2019, 30 januari). De kracht van muziek. www.npostart.nl. https://www.npostart.nl/de-kennis-van-nu/30-01-2019/VPWON_1297941

 Renckens, E. (2019, 29 november). Bekijk: Waarom muziek je kippenvel kan bezorgen. NEMOKennislink. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/waarom-muziek-je-kippenvel-kan-bezorgen/

 ScienceDaily. (2017, 20 juni). The story of music is the story of humans: Where did music come from? Recent article discusses how music arose and developed. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170620093153.htm#:%7E:text=About%20a%20million%20years%20ago,music%20by%20clapping%20their%20hands.

 Silver, M. (2013, 23 augustus). Why Did Humans Invent Music? National Geographic. https://www.nationalgeographic.com/news/2013/8/130824-invention-music-phish-stevie-wonder-blurred-lines-robin-thicke/

 Staff, S. X. (2017, 20 juni). The story of music is the story of humans. Phys.org. https://phys.org/news/2017-06-story-music-humans.html#:%7E:text=Another%20obvious%20reason%20for%20music,virtually%20every%20religion%20uses%20music.

 Stewart, J. (2020, 17 februari). Timeline: Which Came First, Language Or Music? Vermont Public Radio. https://www.vpr.org/post/timeline-which-came-first-language-or-music#stream/0

 TEDx Talks. (2018, 9 april). De wonderen van muziek- Miracles of Music | Pim Giel | TEDxAmstelveen [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=l5wluIFd5s0

 Universiteit van Nederland. (z.d.). Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? Geraadpleegd 8 augustus 2020, van https://universiteitvannederland.nl/college/college-2

 Voermans, E. (2016a, januari 8). Neuropsycholoog Erik Scherder: Muziek geeft een beter leven. Het Parool. https://www.parool.nl/kunst-media/neuropsycholoog-erik-scherder-muziek-geeft-een-beter-leven~bd613fb8/

Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? Prof. Dr. Erik Scherder (2/5). (2013, 8 oktober). [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=9Kq3rwjMxTE

 Wessels, M. (2020, 13 april). Waarom maken we massaal muziek in Coronatijd? Communicatie uitgelegd aan de hand van theorie en praktijk. http://communicatieuitgelegd.nl/maatschappelijke-communicatie/waarom-maken-we-massaal-muziek-in-coronatijd/

 Williams, R. E., & R, W. (2009). The Animator’s Survival Kit (Main-Revised Edition). Faber & Faber.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *