wacht maar tot je ouder bent

Ik heb zo’n vriendin, al sinds dat ze 4 is schreeuwt ze “ik word later moeder”. Ze zei dat ze al haar hele leven voelt dat dat haar doel is in het leven. Het liefst speelde ik vroeger elke dag elfje met m’n oranje glitter vleugels om en moeder zijn is nooit wat ik wilde.
Elfje speel ik inmiddels niet meer maar moederlijke gevoelens heb ik nog steeds niet.
Maar waarom vinden velen van ons dat vreemd? 

1)   Context, scope en definitie

Ik was in Groningen, bij mijn moeder thuis, toen ik het vond. Iets waarvan ik zelfs misschien wel een beetje schrok.

Het was een kaart.

Ik heb hem geschreven toen ik 12 was, ik zat denk ik net op de middelbare school. Waarom ik hem zelf heb weet ik niet want hij was gericht en verstuurd aan een middelbare schoolvriendin. Aan het einde van mijn onnozele tekst over wat ik dat weekend had gedaan en of ik gewonnen had met hockey stond het daar ineens, de vraag die me blijkbaar al langer bezighoudt dan dat ik zelf zou willen. “Wil jij kinderen? Ik denk ik niet.” 12 jaar.

Sinds wanneer houdt een kind van 12 zich bezig met het hebben van kinderen?

Voortplanten is een extreem belangrijk aspect van de mens. Ik hoor hier en daar ‘Een liefde die je nog nooit hebt gekend’.

Een egocentrische keuze, als je het mij vraagt.

Kinderen zijn in mijn ogen de mooiste mensen op deze wereld. Onbezorgd, eerlijk, enthousiast, een onbeschreven blad en de meeste pure vorm van de mens. Ze fascineren mij enorm. Maar het fascineert me vooral waarom ik ze zelf niet wil.

Die ene vraag van dat 12-jarige meisje, maar voornamelijk mijn antwoord; dat ik geen kinderen wil. Dat blijft maar rondspoken in mijn hoofd. Ik kan tiental reden hier opsommen. Maar gedurende het project kom ik erachter dat het daar niet om draait.

Ik begon met de hoofdvraag ‘waarom wil ik geen kinderen?’ die gaandeweg getransformeerd is in:

‘Ik wil geen kinderen, wat maakt het uit?’

2)   Onderzoek

Eigen onderzoek heb ik uitgevoerd en ook moeten uitvoeren. Ik heb drie methodes toegepast, deskresearch met betrekking op taal en op het onderwerp. Ook het ik interviews gehouden en zelf twee speculaties verwoord.

Uit een ondervinding waarom er geen wetenschappelijke bronnen zijn, is er automatisch een sub vraag uitgerold.

Waarom is het zó normaal om kinderen te hebben en krijgen?

2.1 Taal

In week één en twee was ik erg op zoek was naar een woord, een woord voor mijn en die van andere vrouwen hun averechtse moederlijke gevoelens. In dat proces naar dat woord heb ik wel enigszins een rode draad kunnen vinden, als we alles wat met kinderen en voortplanten te maken heeft, in de taal evalueren.

 • Zich voort·plan·ten (wederkerend werkwoord; plantte zich voort, heeft zich voortgeplant)
  1 zich vermeerderen, zich vermenigvuldigen
 • Kind (het; o; meervoud: kinderen)
  2 afstammeling: kind noch kraai hebben geen familie hebben
 • Op·voe·den (voedde op, heeft opgevoed)
  1 lichamelijk en geestelijk vormen; = grootbrengen
  (van Dale Uitgevers, z.d.)

Daarnaast heb ik voor mij de twee belangrijkste woorden opgezocht.

De betekenissen van het woord ‘moeder’ zijn bijvoorbeeld; die een kind heeft, moeke, overste van een vrouwenklooster en moederlief. (van Dale Uitgevers, z.d.)

En de woorden die uitrolden bij de betekenis van ‘vader’ schokten mij het meest; verwekker, stichter, hoofd van het gezin of ouweheer. (van Dale Uitgevers, z.d.) 

Stichter? Hoofd van het gezin? In welke tijden leven we? Gedurende dit deskresearch onderzoek krijg ik langzaam het idee dat geen kinderwens hebben extreem vreemd is, en we nog in de 19e eeuw leven. Ik merk dit, op iets minder middeleeuwse betekenissen na, ook in mijn directe omgeving. Ze zijn nog steeds soms in shock als ik deze, blijkbaar zeer, tegendraadse gevoelens met ze deel.

“Hoezo geen kinderen? Wil je moeder dan geen oma worden?”
Zeggen sommigen.

In dit stadium van het onderzoek merk hoeveel het met me doet dat mijn keuze niet is zoals anderen hun leven op een wat oudere leeftijd voor zich zien. En ik dus raar ben? Die gedachte staat ook vaak in lijn met de reacties die ik krijg.

Waarom wordt het zo moeilijk gemaakt om daar juist niet een discussie over aan te gaan?

2.2 Deskresearch

Uit mijn waarneming waarom er zo weinig onderzoek is naar waarom we überhaupt kinderen krijgen, zijn er daarentegen wel veel onderzoeken naar waarom we tegenwoordig minder kinderen krijgen. Het vruchtbaarheidscijfer (het gemiddelde aantal kinderen wat een vrouw ter wereld brengt) lag in de EU tussen 1960 en 2016 op 2,5 en nu nog maar 1,6. 2019, The World Bank

Uit een onderzoek van de NOS blijkt zelfs dat er landen zijn die dit cijfer graag omhoog willen zien gaan. Zoals Hongarije bijvoorbeeld, zij hebben een regeling met een subsidie ingesteld. Een vrouw, die voor haar 40ste trouwt, krijgt een gesubsidieerde lening van €30.000, krijgt ze een derde kind dan wordt deze kwijt gescholden. Krijgt ze een vierde kind hoeft ze de rest van haar leven geen inkomstenbelasting meer te betalen.
In Italië worden gezinnen met een derde kind zelfs beloond met een stuk land.
NOS op 3, 2019

De reden waarom mensen minder kinderen krijgen is natuurlijk, – Thierry Baudet heeft het nog benoemd “het is extreem moeilijk, zo niet onmogelijk om een familie op te bouwen als vrouwen fulltime werken en is dat de reden dat vrouwen in de westerse wereld steeds minder kinderen krijgen.” Redactie Joop. (2019, 20 mei), emancipatie.

Ondanks we minder kinderen krijgen is over populatie op deze wereld nog steeds een probleem. Waarom is dat, waarom blijven we maar kinderen krijgen? Waarom zien we alleen maar ons geluk, of

Waarom zie ik alleen maar het ongeluk?

2.3 Wetenschappelijk aspect

Omdat er geen artikelen zijn waarom mensen kinderen krijgen heb ik hier zelf twee visies op bedacht. Waarvan, biologisch wetenschappelijk gezien zou het onlogisch zou zijn om een organisme te zijn op de wereld, om geen nut te hebben. En zonder voorplantingsdrang uit te sterven. Elk organisme bestaat om te blijven leven. Als de mens die niet had, waren jij en ik er nu allang niet meer geweest.

2.4 Filosofisch aspect

Filosofisch wordt dit ‘voortplanten’ anders bekeken. Er zou er gezegd kunnen worden dat kinderen krijgen niet alleen een natuurlijke drang is. Maar ook een verrijking van je status. En waar misschien ook deels weer mijn mening naar boven drijft; een egocentrische keuze. Jij wilt een kind omdat jij daar liefde uit ontvangt.

2.5 Interviews

De interviews hebben al in vroeg stadium van het onderzoek plaats gevonden. De vijf vrouwen, tussen de 20 en 35 jaar, heb ik gevonden via via en kende ze nog niet. Elk interview was interessant, leuk en vooral herkenbaar. Langzamerhand merkte ik dat er één vraag steeds onbeantwoord bleef.

Wat voor gevoel heb jij nou wel of niet, wat al die andere vrouwen met kinderwens wel hebben?

2.5.1    Eindstand interviews

Uit de interviews zijn een aantal factoren gekomen die ik heb opgemerkt.

 1. Angst – Voor het kind, voor zichzelf. De ‘wat als’, en de beren op de weg.
 2. Ego – De ‘Ik vind mijzelf belangrijker’. Ik bepaal dat ik een carrière belangrijk vind. En kan niet indenken dat ik alles opzij zou zetten voor iets wat niet hoeft te komen. En vooral waar ik zelf een keuze in heb.
 3. Onwetendheid – Dit was misschien wel het meeste wat niet hardop gezegd werd maar wel voor de hand liggend is. We weten simpelweg niet hoe het voelt, is en gaat zijn als je een kind krijgt, moeder of zwanger bent. Het is niet de factor angst maar voornamelijk die liefde die iedereen benoemt als je een ouder bent geworden, waar je gewoon totaal géén weet van hebt.

Hoe makkelijk is het nou om voor dat onbekende weg te stappen.

Wat je niet kent kun je ook niet missen, toch?

Langzamerhand merk ik gedurende het project dat ik, van mijn verdedigende perspectief kan afstappen. We hebben het gelukkig niet alleen over die kinderwens. We hebben het over toekomstspeculaties waar we blij van worden. En die wensen zijn voor iedereen anders. Hier veranderd ook mijn hoofdvraag.

3)   Experimenten

Gedurende het project heb ik geprobeerd om die toekomstbeelden van die vrouwen die ik heb gesproken op nummer 1 te zetten. Dit wilde ik graag doen aan de hand van een audio. Die audio is het hele project ook uitwerking nummer één gebleven. De andere uitwerking die heeft nog veel gedaantewisselingen ondergaan.

Gedaantewisseling 1 – Mobiel (week 3)

sam dost
Mobiel versie 1

Deze mobiel wilde ik in het levensgroot gaan maken voor de schouw zodat men er onder kon liggen, zoals baby’s ook onder een mobiel liggen.

Mobiel zou onder de wolk komen te hangen met licht

Gedaantewisseling 2 – Woord (week 2)

Woordspinsels
Bij de woordspinsels wilde ik graag een naam geven voor dat averechtste niet willen van een kind. Hier ben ik uiteindelijk van afgestapt omdat het te weinig lading gaf voor wat het zou moeten dekken.

        

Gedaantewisseling 3 – Ruimte met quotes/antwoorden als trigger, buitenkant

Langzamerhand merk ik hier dat ik van mijn verdedigende perspectief kan afstappen. We hebben het gelukkig niet alleen over die kinderen of het voortplanten. We hebben het over toekomstspeculaties waar we blij van worden. Dat komt in deze uitwerking, en uiteindelijk definitieve uitwerking, het meest naar voren.

3.1 Audio trial 1 (week 3)

3.2 Ruimte 1 – audio, met muziekdoos (week 4)

De ruimte is afgeschermd door een zwart doek.

FB: Heeft geen nut, is misschien cool maar niet nuttig

Met muziekdoosje in het midden

3.3 Audio trial 2 (week 6)

FB: meer structuur erin brengen, sommige uitspraken spreken tegen met alle angsten en uitspraken waarom je juist géén kinderen wil

3.4 Ruimte 2 – audio, met tekeningen van mijzelf, binnenkant (week 7)

FB: Audio heeft meer structuur nodig, geen tekeningen aan de binnenkant dat leidt af en heeft geen toegevoegde waarde.

De ruimte met tekeningen aan de binnenkant van de ruimte

3.5 Definitieve ruimte 3 – audio (week 8)

FB: Misschien kan de intro een trigger zijn die hardop afspeelt, en audio binnen de ruimte met koptelefoon

*FB = Feedback

4)   Tot slot

Een conclusie wil ik dit liever niet noemen. En op mijn hoofdvraag zou ik ook geen antwoord kunnen geven.
Het niet-willen-van kinderen, of het tegenovergestelde van een kinderwens is voor iedereen iets anders. Daar kun je geen woord voor bedenken. Want dat ‘iets anders’ voor iedereen.
Is het dromen en bedenken van een toekomstbeeld, een: ‘wat wil ik later? En waar word ik gelukkig van?’.

Voor de een is dat een prettig idee om te zeggen dat dat kinderen zijn.
En voor de ander is dat hard werken voor een advocaten carrière, op kinderfeestjes realiseren dat je blij bent dat je geen kinderen hebt, nu met je vriend ruzie maken welke achternaam het kindje krijgt, tijdens het oppassen bang zijn dat het kindje niet meer ademt, of bang zijn om uit te scheuren tijdens de bevalling. Persoonlijke communicatie

En voor mij was dat dit project. Daarom de hoofdvraag:

‘Ik wil geen kinderen, wat maakt het uit?’.

Helemaal, precies, niks.

English Summary

I have a female friend, since she was four she screamed that she wanted to become a mother. She told me that that is her goal in life.
When I was four I played with orange glitter wings on my back in the garden, thinking I was an elf. Becoming a mother was never something I wanted when I was four.
Playing an elf is not my daily activity anymore but becoming a mother is still something I don’t want to be.
But why do many of us find that odd? 

5)   Literatuur

 1. The World Bank. (2019). Fertility rate, total (births per woman) | Data[Dataset]. Geraadpleegd van https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN
 2. NOS op 3. (2019). Of je even een kind wil maken[Videobestand]. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/watch?v=jWB0Hl46kbY
 3. Redactie Joop. (2019, 20 mei). Baudet wil de vrouw terug achter het aanrecht, af van abortus en euthanasie. Geraadpleegd op 20 maart 1997, van https://joop.bnnvara.nl/nieuws/baudet-wil-de-vrouw-terug-achter-het-aanrecht-af-van-abortus-en-euthanasie
 4. (z.d.). Van Dale. Geraadpleegd van https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/kind#.XnTgZy2ZOqA
 5. Zich voortplanten . (z.d.). Van Dale . Geraadpleegd van https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/zich%20voortplanten#.XnTf6y2ZOqA

5.1 Bronnen en materiaal uitwerking

       Persoonlijke communicatie

 1. Uit interview Benthe. 6 mei, 2019
 2. Uit interview Saskia. 7 mei, 2019
 3. Uit interview Vreneli. 4 mei, 2019
 4. Uit interview Linde. 7 mei, 2019
 5. Uit interview Sekar. 7 mei, 2019
 6. Geluidsopname Jazz. 3 oktober, 2019
 7. Geluidsopname Andres. 28 juni, 2017
 8. Geluidsopname Guadalupe. 19 augustus, 2017

Door: Sam Dost

Studentnummer: 1713054

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *