De avocado is niet groen…

“De avocado is helemaal niet groen… hij is roze!”

Inleiding

Wat een rollercoaster is deze studio seminar geweest… Ik ben begonnen met het idee om een kookboek te maken, omdat koken mij heel erg intrigeert en inspireert. Maar waar dit kookboek dan over moest gaan, daar kwam ik niet uit. Ik heb een stap terug genomen en ben begonnen bij een van mijn favoriete ingrediënten, namelijk de avocado. Ik ben sinds de laatste jaren helemaal fan van de avocado omdat je er in de keuken zoveel verschillende dingen mee kunt doen. Ik vond het dus enorm interessant om te gaan onderzoeken wat de avocado nog meer in zijn mars heeft.

Wat kan je nog meer met een avocado naast hem opeten?

Dat is de hoofdvraag die ik ben gaan onderzoeken. Doormiddel van onderzoek uit experiment, ben ik uitgekomen op roze waterverf.

Vergroot

Schermafbeelding-2020-03-24-om-15.07.10
Hier is globaal te zien hoe de waterverf tot stand is gekomen. Vanuit een kookexperiment ben ik verder gaan experimenteren en kwam ik er uiteindelijk achter dat het gekookte water op zichzelf het best gebruikt kon worden als waterverf. Dit gehele proces zal verderop in deze Concept Diary uitgelegd worden.

Context, Scope en Definitie

Ik had nog geen einddoel voor ogen voor mijn seminar wat betreft de avocado. Het enige resultaat dat ik verwacht is dat andere maar vooral ook ikzelf verrast word door de uitkomst. Ik wilde dit deel van de studio daarom bewust met een open blik ingaan, omdat ik denk dat dit de manier is om dat te bereiken.

Ik ben gaan onderzoeken en experimenteren aan de hand van de volgende deelvragen:
– Wat is de avocado?
– Wat doet de vorm van de avocado?
– Wat doet de kleur van de avocado?
– Wat doet de textuur van de avocado?

Aan de hand van deze deelvragen ben ik onderzoek gaan doen en ben ik met verschillende aspecten gaan experimenteren (dit is tot in detail terug te lezen in Uitvoering en Experimenten). 

Het experiment wat voor mij het verrassendst uit de bus kwam was het koken van de avocado schillen. Hier kwam een roze kleur vanaf. Omdat de binnenkant groen is en de buitenkant bruin-zwartachtig had ik dit resultaat niet verwacht.

Vergroot

IMG_3153-scaled-e1585132185536
Bovenin is te zien welke kleur het water afgeeft meteen na het koken van de avocado schillen. Als een niet-van-afwas-houdende-student heeft deze pan met water en avocado schillen nog enkele dagen zo in de keuken gestaan. Na drie dagen dacht ik, laat ik het verven nog eens proberen. En doordat de schillen nog 3 dagen in het water hebben geweekt, had het water een veel intensere kleur dan direct na het koken (zie resultaat onderin de afbeelding).

Deze uitkomst heb ik uiteindelijk gebruikt om verder op te itereren. Ik dacht, als ik er waterverf van kan maken kan ik er vast ook dikkere verf van maken. Met deze dikkere verf ben ik weer meerdere experimenten gaan doen. Uiteindelijk kwam ik erachter dat de ‘gewone’ waterverf breder inzetbaar was dan de dikkere verf. Wanneer er geverfd werd met de waterverf droogde dat ook mooier op dan de dikke verf. Daarnaast kan je ook voedsel (zoals pasta en rijst) koken in het water, om het de roze kleur te geven.

Mijn uiteindelijke product uit deze seminar is dus het gekleurde avocado-schillen water. Wat vooral in te zetten is als verf maar ook als kleurstof. In de komende weken tot de (online) schouw, is het voor mij nu dus een kwestie van uitzoeken hoe ik dit multifunctionele water tot zijn recht kan laten komen.

Vergroot

IMG_3286-scaled-e1585136963810
Hier is het gekleurde avocado-schillen water te zien. Na het koken heb ik dit gezeefd en gefilterd m.b.v. een keukenzeef en een koffie filterzakje. Op deze manier hou je alleen het water met de kleurstof over.

Deze uitkomst van kleuronderzoek is niet alleen voor mij, maar voor alle CMD’ers en ontwerpers enorm relevant en interessant. Dit beamen alle docenten en professionals die ik erover heb gesproken ook. Zo heb ik contact gezocht met Carlien en Ramon via het Instagram account @cmdxkapitaal, heb ik mijn docenten Rob en Juri gesproken en zij zeggen allemaal:

“Kleuronderzoek uit natuurlijke producten was, is en blijft enorm relevant voor designers.”

Methode en Aanpak

Zoals eerder genoemd wilde ik deze seminar ingaan met een open blik. Ik ben normaal gesproken heel erg van het praktisch onderzoeken met een doel. Ik doe dit het liefst achter mijn laptop en digitaal. Ik wil mijzelf met deze seminar gaan uitdagen om vooral praktische experimenten te gaan doen. ik moet mijn perfectionisme loslaten en gewoon maar eens gaan kijken waar ik op uit kom. Ik wil me tijdens deze studio meer als een kunstenaar voelen dan echt als een student.

Uitvoering en Experimenten

Ik heb mij de eerste twee weken van de seminar gefocust op het kookboek, waar ik niet uitkwam. Rob adviseerde mij om te kijken naar een andere fascinatie en Juri vroeg me mijn favoriete ingrediënt te noemen. Van het een kwam het ander en het onderwerp avocado was geboren.

Ik ben begonnen met het toepassen van Literature Study. Zo heb ik uitgezocht wat de avocado is (om de hoofdvraag Wat is een avocado? te behandelen), welke soorten avocado’s er zijn en ik ben op aanraden van Juri de video Fresh Guacamole van PES gaan kijken.

Vergroot

IMG_3294-scaled-e1585141998580
(Wikipedia-bijdragers, 2020) & (Kernerman Dictionaries, z.d.)

Vergroot

IMG_3152-scaled-e1585142878742
(goodfoodtour, 2017)
(PES, 2013)

Vergroot

IMG_3294-1-scaled-e1585143543266
(PES, 2013)

Wat mij het meest aansprak tijdens mijn Literature Study was een uitkomst van een Trend Analysis wat ‘avocado art’ wordt genoemd (Cascone, 2017). Dit zijn kunstwerken die allemaal draaien om de avocado.

Vergroot

IMG_3149-scaled
(Cascone, 2017)

De avocado art inspireerde mij om om meer onderzoek te doen naar de kleur, vorm en textuur van de avocado. Ik heb daarom een ‘vorm & kleur onderzoek’ lijstje gemaakt. Hierop schreef ik alles wat maar in me opkwam wat ik zou kunnen onderzoeken en waar ik mee zou kunnen experimenteren op het gebied van kleur, vorm en textuur.

Vergroot

IMG_3150-2-scaled
Op dit lijstje heb ik alle ideeën genoteerd die ik kon gaan doen op het gebied van vorm en kleur experiment.

Wat doet de vorm van de avocado?

Vergroot

IMG_3155-scaled-e1585145908284
De avocado heeft een vrij uitgesproken vorm en is al snel te herkennen. Wanneer je met de avocado gaat stempelen in kleuren die niet natuurlijk zijn voor de avocado, blijf je de vorm herkennen.

Vergroot

IMG_3156-scaled-e1585146145408
Ik ben op illustrator gaan spelen met de vorm van de avocado. Zo heb ik in dit voorbeeld de pit vervangen met de avocado zelf, zodat er een infinity effect ontstaat. Doordat de vrucht nu functioneert als pit, blijft de vorm in tact.

Wat doet de kleur van de avocado?

Vergroot

IMG_3151-scaled
Ik ben begonnen door te kijken wat voor kleur een rauwe avocado afgeeft. Dit heb ik gedaan door met verschillende delen van de avocado over papier te wrijven.

Vergroot

IMG_3153-1-scaled-e1585146590169
Ik ben het vruchtvlees en de schil van de avocado gaan koken. Uit het koken van het vruchtvlees kwam weinig resultaat. Uit het koken van de schil kwam wel een interessante uitkomst. Namelijk, zoals eerder in de Concept Diary al genoemd is, een roze kleur.

Vergroot

IMG_3155-1-scaled-e1585146771239
Naast dat doormiddel van het stempelen de vorm word onderzocht, doet het ook iets met de kleur van de avocado. Door de avocado andere kleuren te geven dan dat hij natuurlijk heeft, krijgt de vrucht een hele andere uitstraling.

Wat doet de textuur van de avocado?

Vergroot

IMG_3154-scaled-e1585147192990
Door het vruchtvlees van de avocado te bakken, veranderd de structuur van het vruchtvlees. Het vruchtvlees veranderd van zacht naar krokant.

Uit al deze experimenten vroeg Rob mij wat de verrassendste uitkomst was en dat ik daar mee verder moest gaan. Dit was uiteraard het gekookte avocado-schillen water. Ik wilde van dit water ook dikke verf maken. Doormiddel van Best, Good & Bad Practices ben ik gaan kijken hoe je dit kunt doen. Je kunt ecologische verf maken van onder andere kleipoeder (Strohplatz, z.d.). Ook kun je van enkel bloem, water, zeep en kleurstof ook verf kan maken (Expedition Chemistry, 2015).

Vergroot

IMG_3201-scaled-e1585147950728
Ik heb besloten om de dikke verf te maken met bloem, zeep en water. Normaal gesproken moet er kleurstof aan toegevoegd worden, maar omdat mijn water al gekleurd was functioneerde dat als kleurstof.

Tijdens een feedback moment kreeg ik de tip om verder te denken en bijvoorbeeld dingen mee te gaan koken in het gekleurde avocado-schillen water. Ook waren mensen benieuwd of ik ook verf kon maken van andere groentes.

Vergroot

IMG_3203-scaled
Ik heb spaghetti en rijst mee laten koken met het gekleurde avocado-schillen water. De kleur trok er direct in, maar aan de smaak van het eten veranderde verder niets. Het water kan dus goed gebruikt worden als kleurstof.

Vergroot

IMG_3277-scaled-e1585148267779
Aan de hand van mijn feedback ben ik ook kleur gaan maken van andere groentes. In verband met de corona-crisis, heb ik dat gedaan met groentes die ik op dat moment nog in huis had. Jammer genoeg was dit resultaat erg matig ten opzichte van de avocado-schillen verf.

Ik kreeg de tip van Juri om te blijven bij het avocado-schillen water en niet meer te veel te gaan experimenteren. Wel had ik nog twee experimenten op de planning staan die ik nog wilde uitvoeren. Waaronder een A/B testing waarbij ik dikke verf en waterverf tegenover elkaar zet.

Vergroot

IMG_3276-scaled-e1585148545520
Omdat het eerste kookexperiment veel verschil gaf in kleur zodra je de avocado-schillen langer liet kweken, wilde ik een soortgelijk experiment gaan doen. Ik ben de dikke- en de waterverf elke dag na het koken gaan verven. Gek genoeg bleef de waterverf nu wel constant. Nog gekker was dat de dikke verf op dag twee het donkerst was en daarna weer lichter werd.

Vergroot

IMG_3297-scaled-e1585148915270
Ik ben de kleurintensiteit gaan meten tijdens het koken. Zoals je kunt zien was er in de eerste 15 minuten nog geen pigment te zien. Op gekke wijze kwam deze kleur pas na 16 minuten koken en bleef daarna ook constant.

Uiteindelijk ben ik door al mijn experimenten en onderzoeken uitgekomen op het gekleurde avocado-schillen water, dat multifunctioneel ingezet kan worden.

Vergroot

IMG_3286-1-scaled-e1585149233210
Zoals bovenstaand ook al te zien was, is dit potje met het gekleurde avocado-schillen water op dit moment dus mijn eindresultaat.

Evaluatie en conclusie

Ik had in het begin moeite met de manier waarom studio seminar in elkaar zat. Het feit dat je je minder aan de regels moest houden dan bij een gewone studio vond ik lastig. De gedachtengang ‘go with the flow’ moest ik mezelf echt aanleren. Naarmate de studio vorderde lukte me dat steeds beter. Toen ik eenmaal ging experimenteren zat ik er best wel lekker in. Ook vond ik het in het begin lastig omdat ik niet verder kwam met mijn eerste idee. Ik bleef voor mijn gevoel tegen een muur aanlopen en kwam er niet overheen. Toen me dat uiteindelijk wel lukte, ging het steeds beter. Uiteindelijk ben ik ook op een product gekomen die niet alleen voor mij, maar ook voor vele andere erg nuttig kan zijn. Het gekleurde avocado-schillen water wat ik nu heb is slechts een prototype, maar zal nog verder uitgewerkt worden voor mijn (online) schouw. Het antwoord op mijn hoofdvraag Wat kan je nog meer met een avocado naast hem opeten? is dat je er uit extract ook mee kunt verven en kleuren.

De toekomst van …

Mijn aanbeveling voor verder onderzoek is vooral, probeer van andere groentes ook pigment te maken. Dat mij dat niet is gelukt wil niet zeggen dat het niet kan. Ik denk dat er naast de avocado nog veel meer verrassende producten zijn die geweldige pigmenten zullen geven. Een kleine tip voor mensen die met dit product willen gaan werken: bewaar het water in de koelkast en bewaar het vooral niet te lang. Het blijft een product van voedsel en kan dus gaan bederven.

Bronnen

Cascone, S. (2017, 12 juni). Avocado Art Is Here, and Instagram Is Officially Obsessed. Geraadpleegd op 18 februari 2020, van https://news.artnet.com/art-world/avocado-art-instagram-obsessed-989753

Expedition Chemistry. (2015, 22 september). Proef: Schilderen met bloem. Geraadpleegd op 2 maart 2020, van https://www.expeditionchemistry.nl/schilderen-met-bloem/

goodfoodtour. (2017, 18 december). Ken jij deze verschillende soorten avocado’s al? Geraadpleegd op 20 februari 2020, van https://www.goodfoodtour.nl/see/ken-jij-deze-verschillende-soorten-avocados-al/

Kernerman Dictionaries. (z.d.). Avocado. Geraadpleegd op 17 februari 2020, van https://www.woorden.org/woord/avocado

PES. (2013). Fresh Guacamole by PES | Oscar Nominated Short [Videobestand]. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/watch?v=dNJdJIwCF_Y

Strohplatz. (z.d.). Zelf ecologische verf maken. Geraadpleegd op 2 maart 2020, van https://www.strohplatz.com/zelfvoorzienend-off-grid/zelf-verf-maken

Wikipedia-bijdragers. (2020, 8 maart). Avocado. Geraadpleegd op 17 februari 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Avocado

English Summary

In my studio seminar I developed colored water from avocado peels. This has been accomplished through various experiments. The water has a dark pink color, and it turns into a light pink color when it dries. The colored water can be used as a watercolor for painting, but you can also use it as a dye by boiling or soaking other materials in it.

Keywords (tags)

2020, avocado, CMD studio, experiment, groen, groente, kleur, koken, Periode C, roze, Studio Seminar, verf, vorm, waterverf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *