Zesvoeters, samen één.

De mens kan niet zonder de hond.

Dit project gaat over de synergetische samenwerking tussen hond en mens. Het vertelt de verhalen van een paar bijzondere zesvoeters in Nederland. Zij geven elkaar vertrouwen, ze leren van elkaar, ze zetten zich samen in voor anderen. In vormen waar jij zelf waarschijnlijk nog niet eens bij stil hebt gestaan. Ze geven je een kleine inkijk in hun leven. Dit aan de hand van een verhaal. Hun verhaal. Het doel is om de kijker bewust te maken van het bestaan van deze samenwerkingen en hun er net ietsjes meer bij stil te laten staan.

Inleiding

Sommige dingen kan de mens simpelweg niet alleen. Honden hebben een speciale rol in het leven van de mens gekregen. Tegenwoordig dienen onze viervoeters niet alleen maar als gezelschap, maar dragen ze een groot deel bij aan onze maatschappij.

Tijdens 9/11 bij de aanval op het World Trade Centre in de Verenigde Staten kwamen er bijna 10.000 reddingswerkers in actie, waarvan 300 reddingshonden (Animals Today. 2019, 28 oktober). Deze hadden de taak om overlevenden tussen het puin van de ingestorte gebouwen te vinden. De honden konden vliegensvlug over het puin mensen opsporen waardoor hun overlevingskans aanzienlijk werd vergroot.

Volgens stichting Hulphond (2018) hebben 1000 mensen in Nederland afgelopen jaar een hulphond. Deze 1000 mensen zijn dus enorm geholpen met een viervoeter aan hun zijde. Als je blind bent en een hond je het vertrouwen teruggeeft om op pad te gaan. Samen een duo, de één kan niet zonder de ander.  Je ook de mogelijkheid geeft om zelfstandig je dagelijkse bezigheden weer te kunnen beoefenen.

Mede door de bovenstaande gegevens heb ik voor het onderwerp honden in samenwerking met de mens gekozen. Het boeit mij dat de gebundelde capaciteiten van de mens en hond kunnen resulteren in iets wat zij individueel niet kunnen behalen. Kortom deze samenwerking heeft aanzienlijke synergetische kenmerken. Dit wil ik nader gaan onderzoeken.

Context, scope en definities

Ik verdiep mij in welke soort ‘zesvoeters’ wij in Nederland kennen. Ik kijk hierbij naar de verbanden waarin er wordt samengewerkt, wat deze samenwerking voor mens en organisatie betekent en in hoeverre deze relatie tussen mens en dier het welzijn van beide bevordert. Dit zijn dan ook mijn deelvragen naar de hoofdvraag:

‘Hoe belangrijk is de samenwerking tussen mens en hond?’.

Ik heb mensen en organisaties benadert die samenwerken met honden en met hun gesproken. Ik wil die personen met hun honden als hoofdpersonen nemen die zelf het verhaal vertellen. Dit doormiddel van hun de deelvragen laten vertellen met aanvullende vragen die uiteindelijk leiden naar het vertellen van de hoofdvraag.

Ik heb veel deskresearch gedaan naar de soorten zesvoeters wij in Nederland kennen en welke films, documentaires, korte series et cetera er al zijn gemaakt over dit onderwerp. Dit omdat ik zelf ook een audiovisueel medium wil gebruiken als eindproduct. Hiervan heb ik de best practices genoteerd. Hieronder enkele voorbeelden.

Best Practice: focussen op één hond en eigenaar en hun verhaal. (Bron: Appel & Honigmann, 2019)
Best Practice: Cinematografie: de manier waarop zij de hond in beeld brengen. (Bron: Zipper, 2018).
Deskresearch uit eigen dummy.

De meeste mensen weten van het bestaan van hulphonden. Maar weinig weten daadwerkelijk hoe belangrijk hulphonden zijn voor onze maatschappij. Dit omdat ze vaak afhankelijk zijn van derden, die de organisaties moeten sponsoren en promoten.

Stichting Hulphond:

“Onze stichting is volledig afhankelijk van donaties en giften.” (z.d.).

Stichting Inzet Reddingshond Nederland:

“De hulp die de SIN biedt bij vermissingen en calamiteiten/rampen is voor particulieren in principe kostenloos, maar de inzet van reddingshonden kost wel geld.. Daardoor zijn wij erg afhankelijk van giften door donateurs en sponsoren om dit nuttige vrijwilligerswerk uit te kunnen blijven voeren.” (z.d.).

Stichting De Hond Kan De Was Doen:

“Wij willen zoveel mogelijk hulphonden opleiden voor mensen met een beperking. Helpt u mee? U kunt ons steunen met geld, een actie, uw tijd of naamsbekendheid. Elke vorm van hulp is welkom!.” (z.d.).

Hieruit blijkt dat de meeste organisaties stichtingen zijn die afhankelijk zijn van donaties en vrijwilligers die de naamsbekendheid van de stichtingen kunnen en willen vergroten. Dit is dan ook de most relevant knowledge wat mij heeft geïnspireerd. Ik wil door mij te verdiepen in een bepaald aantal stichtingen en personen die samenwerken met een hond, meer aandacht scheppen voor de zesvoeters. Dit onderwerp past binnen de opdracht omdat  honden altijd al een grote rol in mijn leven en mijn interesses hebben gehad.

Methode en aanpak

Ik wil dit uiteindelijk uit gaan werken in een live action animatie seriereeks waarin ik mijn passie voor film en tekenen kan laten zien. Het worden verschillende afleveringen waarin één soort samenwerking centraal staat in een aflevering. Het worden korte afleveringen van zo’n tien tot vijftien minuten per aflevering. Eerst wordt er iets verteld over de organisatie of stichting, daarna wordt er getrechterd naar één bepaalde samenwerking tussen mens en hond. De desbetreffende persoon en hond vertellen het verhaal.

Het past binnen de opdracht omdat ik vervolgens een zo’n passend mogelijke manier moet gaan vinden om mijn bevindingen over te brengen op het publiek dat mijn filmpje gaat bekijken. Animatie is ook iets wat mij al een tijdje boeit. Ik zou dit graag willen op pakken en hier meer over willen leren zodat ik dit zelf kan gaan praktiseren. Daarom lijkt mij dit een geschikt medium voor het onderwerp. Dit wil ik echter wel zo simpel mogelijk houden, aangezien de tijd voor dit project.

Uitvoering en Experimenten

Ik ben begonnen met het maken van verschillende moodboards, het bekijken van documentaires en online video’s over het onderwerp en het maken van een drietal posters die als basis van mijn creatieve proces fungeerden.

Daarop volgend ben ik mailtjes naar verschillende instanties gaan sturen. Ik heb veel mail contact gehad met verschillende mensen die bereid waren te helpen met mijn onderzoek. Tot nu toe ben ik bij drie mensen/organisaties (Het hulphondenhuis, Stichting Een Hond Kan De Was Doen en Stichting Inzet Reddingshond Nederland), die tevens dienen als mijn professionals, langs geweest voor een kennismakingsgesprek. Een aantal dingen heb ik al gefilmd maar de meer gedetailleerde shots et cetera volgen nog.  Verder ben ik ook bezig met goede interview vragen op te stellen. Hieronder enkele voorbeelden voor Stichting Inzet Reddingshond Nederland.

Vragen SIN:

  • sinds 1992 hoeveel beroepen zijn er op jullie gedaan en hoe organiseren jullie dit dan?
  • uit hoeveel teams hebben jullie en hoeveel leden?
  • hoeveel tijd kost het om een hond te trainen? en hoe doen jullie dit?
  • welke honden zijn er het meest geschikt voor?
  • hoe is het naar het buitenland gaan geregeld met jullie normale baan?
  • wie bekostigd een dergelijke operatie?
  • meest memorabele operatie?

Enkele voorbeeld shots:

Verder ben ik in mijn dummy erg bezig geweest met het schetsen van animaties. En het bekijken en volgen van instructie video’s over animaties (zie aanvullende bronnen).

Evaluatie en conclusie

Ik denk dat ik een duidelijke afleveringenreeks kan maken waarin mijn hoofdvraag: ‘Hoe belangrijk is de samenwerking tussen mens en hond?’ goed naar voren komt. Door mijn deelvragen in de video’s beantwoord te laten worden door de hoofdpersonen, bouw ik het antwoord naar mijn hoofdvraag op. Het wordt uiteindelijk een informatieve seriereeks die op een verhalende manier verteld wordt.

Ik zou graag meer tijd hebben gehad voor dit project. Om samen te werken met stichtingen blijft lastig. Je wordt van persoon naar persoon gestuurd. Mensen willen graag eerst weten wie je bent en wat je precies wilt voordat zij goedkeurig geven voor het filmen en opnemen van audio. Ook zitten de stichtingen door heel het land en heb ik nu al veel moeten reizen. Gelukkig kan ik uiteindelijk twee afleveringen opleveren waar ik in de komende week nog de laatste beelden voor ga schieten.

In de toekomst

Voor studenten die dit onderwerp ook zouden willen kiezen voor hun project zou ik aanraden het zoveel mogelijk te trechteren en het zo klein mogelijk te houden. Dit omdat je afhankelijk bent van andere mensen die ook maar net tijd moeten hebben voor een hele dag filmen en met je op pad gaan.

Verder zou ik het zeker aanraden om met dit onderwerp aan de slag te gaan! Je krijgt vanuit professionals veel interessante inzichten en het werkt wel heel motiverend om met stichtingen te werken omdat zij negen van de tien keer ook heel enthousiast zijn als jij interesse in hun toont. Het is en blijft voor mij tenminste een heel interessant onderwerp, waar ik zelfstandig van plan ben aan door te werken naast school.

Synopsis

This project is about the synergetic collaboration between dog and human. It tells the stories of a few special duo’s in the Netherlands. They give each other trust, they learn from each other, they work together for others. In kind of ways you wouldn’t even think about. They give you a small insight into their lives. Through a story. Their story. The goals is to create awareness for the existence of these special bonds.

Dit project gaat over de synergetische samenwerking tussen hond en mens. Het vertelt de verhalen van een paar bijzondere zesvoeters in Nederland. Zij geven elkaar vertrouwen, ze leren van elkaar, ze zetten zich samen in voor anderen. In vormen waar jij zelf waarschijnlijk nog niet eens bij stil hebt gestaan. Ze geven je een kleine inkijk in hun leven. Dit aan de hand van een verhaal. Hun verhaal. Het doel is om de kijker bewust te maken van het bestaan van deze samenwerkingen en hun er net ietsjes meer bij stil te laten staan.

Bronnen

Animals Today (2019, 18 oktober). Standbeeld voor een hond. Geraadpleegd van:

https://www.animalstoday.nl/standbeeld-voor-een-hond/

Appel, J. (producent) & Honigmann, H. (regisseur). (2019). Buddy [film]. Nederland: Amstel Film.

Zipper, G. (Maker). (2018, 16 november). Ice on the water [Netflix serie]. In A. Berg & G. Zipper (uitvoerend producent). Dogs, Verenigde Staten: Netflix.

Stichting De Hond Kan De Was Doen (z.d.). Help mee. Geraadpleegd van: https://dehondkandewasdoen.nl/help-mee/

Stichting Hulphond (z.d.). Help mee. Geraadpleegd van: https://hulphond.nl/help-mee/

Stichting Hulphond (2018, 23 maart). Hulphond Nederland helpt 1000 mensen in 2018. Geraadpleegd van: https://hulphond.nl/hulphond-nederland-helpt-1000-mensen-in-2018/

Stichting Inzet Reddingshond Nederland (z.d.). Sponsoren. Geraadpleegd van: https://www.rescuedogs.nl/sponsors.php

Aanvullende bronnen

Brooks, J. [Jazza]. (2016, 20 april). How to Draw a Cartoon Dog – All breeds, and on different angles! [Youtube]. Geraadpleegd van: https://www.youtube.com/watch?v=pd-wiIZZEt8

Fryer, M. [TipTut]. (2018, 10 september). Intro to Adobe Animate CC 2018 [1/4] | Tutorial

[Youtube]. Geraadpleegd van:  https://youtube.com/watch?v=VGKBam84ZAA&t=837s

Fryer, M. [TipTut]. (2017, 13 maart). Intro to Adobe Animate [Part 1] | Tutorial

[Youtube]. Geraadpleegd van:  https://www.youtube.com/watch?v=OrLz6McW55w

Lian, M. [Lian M]. (2012, 18 maart). Slow motion Dog Run [Youtube]. Geraadpleegd van: https://www.youtube.com/watch?v=CoL8Gtvxfl0

Netflix. [Netflix]. (2018, 29 oktober). Dogs | Official Trailer [HD] | Netflix [Youtube]. Geraadpleegd van: https://www.youtube.com/watch?v=5pLCmLgjiJ8

Salomon Trail Running. [SalomonTrailRunning]. (2016, 29 maart). Trail Dog – Salomon Running TV Season 05 Episode 02 [Youtube]. Geraadpleegd van: https://www.youtube.com/watch?v=05sUhlxFBk0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *