Food Photography: You Eat With Your Eyes First

Inleiding & Context

Food Photography (voedsel fotografie) is een vorm van product fotografie, waarbij de focus ligt op eten/gerechten. Het doel is om de gerechten er zo smakelijk mogelijk uit te laten zien, zodat de kijker de foto haast op wil eten. Bij voedsel fotografie komt veel kijken. Je moet kunnen koken als een kok, en de ingrediënten zo kunnen neerleggen dat het bord eruit ziet als een schilderij. Elke kleur, textuur, patroon en elke vorm van het je ingrediënten wil je laten spreken, zodat het water al in je mond loopt voordat je het überhaupt geroken, laat staan geproefd hebt.
In dit passieproject ga ik mezelf onderdompelen in de wereld van voedsel fotografie, zodat ik ook die sensatie kan overbrengen met mijn foto’s.

Een van de grootste uitdagingen was voor mij om te bepalen welke gerechten ik graag wilde laten zien, en op wat voor manier ik mijn foto’s/film ging weergeven. Door het project heen kwam ik er langzaam achter wat er echt bij mij past, en welke kant ik op wilde in dit project.
De best practice was voor mij dan ook dat ik vooral dingen moest gaan maken.
Door het omzetten van ideeën naar tastbare prototypes kwam ik erachter welke concepten en technieken het beste bij mij passen. Ook bij het ontwerpen van een interface of het opschrijven van recepten kwam ik erachter dat ik gewoon veel dingen moest proberen en maken om te merken wat het beste werkt voor mij.
De most-relevant knowledge dit project was voor mij de camera en licht technieken die mij kunnen helpen om het meeste uit mijn foto’s te halen. Met behulp van verschillende YouTube video’s (bijvoorbeeld het kanaal ‘The Bite Shot’ (Simon, 2019)) en ook het proberen van verschillende camera- en lichtstandpunten, ben ik er achter gekomen wat er voor mij werkt.

Scope

Dit project gaat voor mij over het maken van de beste foto’s wat ik kan, en om deze foto’s op een creatieve manier te communiceren met de buitenwereld. Hiermee wil ik bereiken dat mensen zich geïnspireerd voelen om te gaan koken, of om buiten de traditionele media te treden met betrekking tot een kookboek. Maar het belangrijkste is om voor mezelf erachter te komen hoe ik verder wil met fotografie en koken.

Methode & Aanpak

Hoofdvraag
Hoe ga ik een kookboek maken in een vernieuwend jasje?

Deelvragen

 • Hoe leg ik alle informatie vast en hoe ga ik dat doen?
  • Food photography
  • Video
 • Wat is het thema van het kookboek?
  • Pasta? Lunch? Tomaten? Winter?
 • Hoe verwerk ik alle informatie?
  • Website of App?

Aanpak

Tijdens mijn onderzoek heb ik verschillende methodes gebruiken om antwoorden te vinden op mijn vragen.

Ten eerste was ik erachter gekomen dat ik niet heel veel wist van dit genre qua fotografie. Hierdoor heb ik enorm veel YouTube video’s gekeken en mezelf ingelezen over de theorie achter de keuze welke F-Stop, Shutterspeed en ISO waarde ik moest gebruiken. Ook heb ik veel gekeken naar de manieren hoe je met licht kunt spelen, om de foto te krijgen die ik zelf wilde.
Ik ben er achter gekomen dat veel informatie en inspiratie te vinden is in boeken en tijdschriften. Tijdens mijn inspiratie zoektocht was mijn vriendin langs gekomen met verschillende boeken, waarin de mooiste foto’s stonden.

Buiten de deskresearch wilde ik ook vooral veel experimenteren. Daarom heb ik 2 verschillende concepten bedacht, en daar een snel prototype voor gemaakt. Hierdoor wist ik sneller welke kant ik zelf op wilde. Met behulp van de feedback die ik heb mogen ontvangen, kon ik telkens weer een stapje verder zetten. Ik heb ook geprobeerd om feedback te krijgen van expert fotografen op het gebied van food photography, maar die lieten niks horen, of waren naast fotograaf ook ‘coach’ en wilde dus geen gratis adviezen geven. Wel heb ik tips gekregen van Lucie Beck (Beck, 2019) over welke flits zij gebruikte en de tip om een softbox te gebruiken.

Het proces

Concept 1

Mijn eerste concept was een applicatie waarbij je een gerecht zag met alle ingrediënten in één foto, waarbij je per ingrediënt kan doorklikken voor meer informatie. Hierbij kan je als ervaren ‘kok’ inspiratie opdoen, maar als beginnende ‘kok’ ook de benodigde informatie voor het gerecht inzien.

Zelf vond ik het een goed eerste concept, en zie ik er ook zeker wel potentie in. Ik zal alleen zelf de foto’s moeten maken en er is ook nog ruimte voor verbetering qua gebruik van tekst en de algemene layout. Ook vind ik dat het leveren van de informatie misschien op een creatievere manier overgebracht kan worden.

Feedback van docenten en klasgenoten tijdens eerste expositie:
Positief:
– De foto’s zijn op zichzelf al een kunstwerk, krijg er al honger van als ik er naar kijk.
– Leuk idee om verschillende ‘levels’ van koks aan te spreken, hierdoor wordt je doelgroep groter.

Negatief:
– Nog een beetje ‘saai’ omdat je nog steeds moet lezen als je doorklikt, kan dat niet iets creatiever opgelost worden?
– Nog geen eigen foto’s, maar stock foto’s
– De titel van het ‘gerecht’ leidt nog af van het beeld.

Concept 2

Mijn tweede concept was om korte kookvideo’s te maken. Hierbij laat ik, zonder uit te leggen, zien hoe je een gerecht maakt. Het idee was om dan binnen ongeveer 30 seconde een beeld te geven hoe je een gerecht maakt. Hierin verschilt het dan ook met een ‘traditioneel’ kook programma die je vindt op televisie.

Zelf vind ik dit concept wel interessant, maar het voelt nog incompleet voor mij, alsof er nog iets mist. Ook mist er een manier om de informatie te verspreiden, zet ik de video’s op Youtube of zet ik het ergens anders? Wel vind ik dit zelf creatiever dan alleen fotografie, maar moet ik wel nog experimenteren met belichting, camera standpunten, geluid en bewerking.

Concept video:

https://drive.google.com/file/d/1XOkI1YQLUCfdSBgczbDjKA-v3AeeN0h-/

Het maken van ondergronden met een houten plaat en folie.
Eindresultaat van de ondergronden.

Oefening citroen & limoen met belichting:

De opstelling hoe ik de foto’s gemaakt heb.

Conclusie en evaluatie

Door de weken heen ben ik erachter gekomen dat ik bij fotografie alleen blijf. Dus bij Concept 1 als het ware. Ik merkte namelijk dat ik met fotografie alleen al heel veel kennis miste en daar veel tijd in aan het steken was. Ook kwam ik erachter, toen ik met film bezig was, dat fotografie toch het gene is wat mijn hart wat sneller laat kloppen, en dat miste ik bij film.
Als laatste heb ik bij het concept nog een thema bedacht. Omdat de Italiaanse keuken mijn favoriet is, ben ik hierdoor uitgekomen op het thema ‘tomaten’. Ik heb drie recepten geschreven op basis van tomaten, een tomaten soep, een tomaten (pasta) saus en een simpel bruschetta recept.

De toekomst van …

Als ik nog verder kon gaan met dit project, zal ik nog veel meer recepten willen schrijven en fotograferen. Dit is voor mij eigenlijk een soort begin voor het maken van een kookboek, wat mij al een tijdje interesseert. Ik zal wel nog meer moeten oefenen met fotografie, en de algemene vormgeving van het kookboek. Naar inspiratie zoeken zal ik steeds meer gaan doen, omdat ik zelf ook merk hoeveel ik eraan heb gehad, hierbij zal ik mezelf van mijn computer af trekken om magazines in te duiken.

Aantal woorden: 1184

English Summary

Food Photography is a way of product photography where you lay the focus on food. You want to let the viewer to see every colour, texture and pattern of your ingredients to make the viewer crave the food you’ve made. For me, cooking is a daily activity, I love to cook and challenge myself with some new techniques or recipes which are unknown. On the other side, I really love photography, I am often found outside with my camera, and I’ve been shooting portrets (unprofessional) for years. This project was the perfect opportunity for me to discover the world of Food Photography and to combine my two passions.
Eating nice food is fun, but there is a important saying, which summarizes my project, “You eat with your eyes first”.

Bronnen

Beck, L. (2019). Lucie Beck. Opgeroepen op Oktober 12, 2019, van Instagram: https://www.instagram.com/luciebeck/

Belmans, H. (2017). Italia al pomodoro. Tielt: Lannoo. Opgeroepen op Oktober 5, 2019

Burt, S. (2019, September 1). 7 Tips For Perfect Flat Lay Photography. Opgeroepen op September 10, 2019, van YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=B5EJ1ALlvJs

Choucino, S. (2019, September 1). A Comparison of Lighting Modifiers. Opgeroepen op September 25, 2019, van FStoppers: https://fstoppers.com/food/comparison-lighting-modifiers-402658

Guichon, A. (2018). The Art of Flavor. Montreal: Les Éditions Umami.

Kopcok, D. (n.v.t.). One Light Set Up for Food Photography. Opgeroepen op Oktober 2, 2019, van Expert Photography: https://expertphotography.com/food-photography-lighting/

Simon, J. (2019, Juni 27). 3 Things To Do Before Your Next Shoot. Opgeroepen op Oktober 10, 2019, van YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ByDhrgZeNiA

Spence, C. (2017). Gastrofysica. Amsterdam: Promotheus.

Wilson, M. (2015, Augustus 24). How To Plate Food Like A 3-Star Michelin Chef. Opgeroepen op Oktober 8, 2019, van Fastcompany: https://www.fastcompany.com/3050217/how-to-plate-food-like-a-3-star-michelin-chef

Zellner, D., Siemers, E., Teran, V., Conroy, R., Lankford, M., Agrafiotis, A., . . . Locher, P. (2011). Neatness counts. How plating affects liking for the taste of food. Montclair: Department of Psychology, Montclair State University. Opgeroepen op Oktober 1, 2019, van https://s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/51885926/j.appet.2011.08.00420170221-10040-b8nf2z.pdf?response-content-disposition=inline%3B%20filename%3DNeatness_counts._How_plating_affects_lik.pdf&X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=AKIAIW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *