Phishing back to the Arcade?!

SYNOPSIS:

In de tijd waarin wij leven is een computer niet meer weg te denken. Veel elementen in ons dagelijks leven worden mogelijk gemaakt door computers, we kunnen niet meer zonder en het lijkt steeds meer voor ons te gaan bepalen. Dit is iets waar we met z’n allen bewust en soms ook onbewust op meeliften. Het lijkt alsof buiten ons normale leven een andere wereld is ontstaan waarin allerlei dingen gebeuren in snelheden die voor ons mensen niet eens bij te houden valt, het lijkt ons langzamerhand te ontglippen als het ware.
Persoonlijk is dit iets wat mij erg fascineert, maar wat me tegelijkertijd ook angstig maakt. Dit aangezien het internet ook zijn duistere kanten kent zoals het fenomeen ‘’hacken’’. Mijn doel is mensen te behoeden voor hacken en ze hier meer over te informeren d.m.v. een computerspel.

CONTEXT, SCOPE EN DEFINITIE:

Op politiek wereldniveau is er vandaag de dag veel aan de hand als het gaat om hacken. Zo heb je de Brexit waarover werd beweerd dat er 13.000 berichten verspreid werden via een automatisch computerprogramma die pro-Brexit-boodschappen zou hebben rondgepompt. Hiermee zou geprobeerd zijn de stemming te beïnvloeden. (IJzendoorn, 2017)

Naast dit is het ook een probleem op kleine schaal, zo ook bij particuliere gebruikers. Veel mensen weten niet goed hoe ze een virus of hack kunnen herkennen. Ze klikken op dingen waar ze eigenlijk helemaal niet op zouden moeten klikken. Dit veroorzaakt veel ellende. Mijn doel is mensen te behoeden en ze de verschillende kanten van Phishing te leren herkennen d.m.v. een computerspel.

De hoofdvraag luidt als volgt:

Hoe creëer je bewustwording en herkenning van Phishing bij computergebruikers?

Deelvragen die hierbij passen zijn:

 • In hoeverre hebben mensen last van Phishing?
 • In hoeverre zijn mensen zich bewust van Phishing?
 • Wie is mijn belangrijkste doelgroep?
 • Hebben mensen al kennis van de verschillende herkenningspunten van Phishing?

Om meer te weten komen over verschillende ervaring en die mensen ooit hebben gehad met hacken, op wat voor manier ze gehackt zijn en een beeld te krijgen wat voor gevoel dit bij mensen teweegbrengt heb ik een aantal mensen geïnterviewd. Hieruit bleek dat veel mensen te maken hadden gehad met het fenomeen ‘’Phishing’’. Hierdoor ben ik me daar meer in gaan verdiepen en zo ook in andere soorten hacktechnieken. Naarmate ik verder kwam met mijn onderzoek, kwam ik erachter dat hacken een te breed onderwerp is om een computerspel over te maken en het makkelijker zou zijn wanneer ik het zou beperken tot één vorm van hacken. Na veel wikke en wegen ben ik tot de conclusie gekomen dat Phishing als onderwerp de meeste mogelijkheden biedt voor het maken van mijn computerspel.
Ik wist vrijwel meteen dat ik een computerspel wilde gaan maken. Dit omdat ik dit bij het onderwerp hacken vindt passen, maar ook omdat ik zelf erg geïnteresseerd ben in coderen en daar meer over zou willen leren. Ik wist dat het maken van een computergame een enorme uitdaging zou gaan worden, aangezien ik helemaal geen ervaring heb met het maken van games en coderen, maar juist die uitdaging was wat het voor mij zo interessant en ook wel spannend maakte.

METHODE EN AANPAK:

Nadat voor mij vast stond dat ik een computerspel wilde gaan maken met Phishing als onderwerp, ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik begon met het kijken van de film ‘’The Great Hack’’.(Karim Amer, 2019) Dit is een film over hacken op wereldniveau. Door deze film gekeken te hebben kreeg ik bepaalde ideeën over hoe ik hacken zie en wat voor sfeer ik wil creëren tijdens het spelen van mijn spel. Omdat ik niet wist wat voor spel ik wilde gaan maken heb ik als feedback gekregen zelf verschillende spellen te gaan spelen om ideeën te krijgen. Dit heeft mij erg geholpen en voor ik het wist was ik eruit. Ik kwam al vrij snel tot de conclusie dat ik het spel Snake wilde gaan maken met daarin zelfverzonnen elementen verwerkt. Ik begon met een aantal verschillende schetsen te maken om erachter te komen hoe ik het spel wilde gaan vormgeven. Toen kwam ik met het idee er vragen in te verwerken waarbij verschillende betrouwbare/onbetrouwbare mails worden laten zien, waardoor het in de toekomst kan worden voorkomen. Het idee is dat de speler moet kijken of deze mail een betrouwbare mail is of niet.

UITVOERING EN EXPERIMENT:

Om het spel te kunnen maken had ik iemand nodig die mij hierbij zou willen helpen. Na feedback te hebben gehad van Siebe, kwam ik tot de conclusie dat ik die hulp buiten school moest gaan zoeken. Ik kreeg twee tips van hem, namelijk de Dutch Game Garden en de HKU. Als eerste heb ik de Dutch Game Garden benaderd, helaas doen zij niet aan samenwerkingen met studenten. Daarna ben ik zelfstandig naar de HKU gegaan waar ze de opleiding Game Development hebben en ben ik daar de grote ruimte ingelopen waar alle studenten van die opleiding aan het werk zijn. Na een aantal studenten aangesproken te hebben, kwam ik bij een jongen uit die mij wilde helpen. Het idee was er samen aan te werken, uitleg te krijgen over de verschillende codes, uitleg over het programma krijgen waarin we werkte genaamd Unity en daarnaast huiswerk opdrachten krijgen die ik zelfstandig moest maken. Zo zijn we de afgelopen weken samen heel wat uren bezig geweest. We hebben toen samen een schets gemaakt, waarin duidelijk werd hoe de game eruit zou komen te zien.

Zo heb ik toen ook de balk ontworpen in Adobe XD die bovenin het spel staat.

Hieronder staan wat foto’s van het spel tot nu toe. Er zullen nog testrondes plaatsvinden waardoor er nog wat kleine aanpassingen gemaakt.

Startscherm in Unity:

Het scherm wanneer het spel start:

Vraag wanneer je bij een vraag driehoekje komt:

Hier is het antwoord op de vraag en de uitleg te zien:

Codes van het neerleggen van het voedsel:

Codes van de vragen en antwoorden:

Codes voor het oppikken van het vragen driehoekje door de Snake:

Codes voor de snelheid waarmee de camera over het veld heen beweegt achter de Snake aan:

Codes voor het aansturen van de rode vijanden:

Codes voor de snake (speler) zelf:

Na inspiratie op te hebben gedaan voor mijn expositie door plaatjes op te zoeken, kwam ik op het idee om tijdens de expositie te gaan voor een arcade vibe. Hierbij wil ik veel gekleurde lampen met typische arcade kleuren zoals felblauw, oranje, roze, rood etc. gaan gebruiken om te ruimte te verlichten. Ook wil ik tijdens de expositie typische game hal muziek op gaan zetten om een full-experience voor de gebruiker neer te zetten.

(Pinterest, (z.d.))

(Pinterest, (z.d.))

(Pinterest, (z.d.))

(Pinterest, (z.d.))

(Pinterest, (z.d.))

(Pinterest, (z.d.))

CONCLUSIE:

Dit vak heeft me in een korte tijd veel geleerd, vooral over mezelf. Het was een groot zwart gat waar ik insprong aan het begin van het blok en ik wist eigenlijk totaal niet of ik het leuk zou vinden om een computerspel te gaan maken en of het überhaupt haalbaar was. Ik heb hierdoor het onderste in mezelf naar boven moeten halen en ik heb ook wel het gevoel dat ik alles uit de kast heb gehaald. Ik ben op veel gebieden uit mijn comfortzone gestapt, bijvoorbeeld naar de HKU gaan en daar verschillende studenten aanspreken totdat ik de juiste had gevonden die ook nog eens bereidt was me te helpen. Daarnaast ook het maken van een computerspel terwijl ik hier helemaal niks vanaf weet en nog nooit heb gewerkt met codes, was een enorme gok en uitdaging. Maar ik weet wel dat juist deze sprongen in het diepe voor mij als persoon heel goed werken. Ik denk dat dit voor mij de beste manier is om het project boeiend voor mezelf te houden en er op deze manier het meeste van leer als CMD’er. Als ik terugkijk op de afgelopen weken en het project inhoudelijk ben ik zeer tevreden en ook stiekem wel een beetje trots op mezelf.

TOEKOMST:

Ik zou met dit spel misschien een samenwerking kunnen starten met een bank zoals de Rabobank, aangezien banken een groot target zijn voor hackers en Phishing. Dit zou dan bijvoorbeeld in beeld kunnen worden gebracht wanneer iemand inlogt op zijn internetbankieren app. Wanneer je erop klikt ga je door naar het spel.
Ik kan het ook nog specifiek aanpassen zodat het geschikt wordt voor senioren. Banken hebben natuurlijk erg veel last van hackers en Phishing, maar ouderen zijn ook een groot target voor hackers. Ik zou het spel zodanig kunnen aanpassen dat oudere mensen het spel ook kunnen spelen en ervan kunnen leren. De tekst zou ik dan groter kunnen maken, het speelveld zelf ook, de snelheid van het spel zou ik aanpassen, etc. Ik kan nog veel kanten op met zowel het ontworpen computerspel, als de kennis die ik heb opgedaan op het gebied van coderen en het werken in Unity.

BRONNEN:

 • IJzendoorn, P. v. (2017, Oktober 22). Werd Brexit-referendum beïnvloed? 13 duizend twitterbots verspreidden pro-Brexit-boodschappen. Opgehaald van Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/werd-brexit-referendum-beinvloed-13-duizend-twitterbots-verspreidden-pro-brexit-boodschappen~bfffbdd8/
 • Karim Amer, J. N. (2019, Juli 24). The Great Hack. Opgehaald van Netflix: https://www.netflix.com/nl/title/80117542
 • Pinterest. ((z.d.)). Opgehaald van Pinterest: https://nl.pinterest.com/pin/23643966781787120/?nic=1a
 • Pinterest. ((z.d.)). Opgehaald van Pinterest: https://nl.pinterest.com/pin/23643966781750567/?nic=1a
 • Pinterest. ((z.d.)). Opgehaald van Pinterest: https://nl.pinterest.com/pin/107875353561595378/?nic=1a
 • Pinterest. ((z.d.)). Opgehaald van Pinterest: https://nl.pinterest.com/pin/724164815061874014/?nic=1a
 • Pinterest. ((z.d.)). Opgehaald van Pinterest: https://nl.pinterest.com/pin/23643966781746052/?nic=1a
 • Pinterest. ((z.d.)). Opgehaald van Pinterest: https://nl.pinterest.com/pin/250864641730305923/?nic=1a

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *