Calm as you like

Inleiding

Van jongs af aan heb ik een passie voor voetbal. Bij mij is er altijd voetbal aan op de televisie. Ik kijk bijna alle soorten competities: van de Nederlandse Eredivisie tot de Engelse Championship. Soms zijn er wedstrijden die ik per se wil kijken, bijvoorbeeld wanneer Ajax speelt of als één van mijn favoriete spelers moet spelen. Ik heb het bijvoorbeeld over Virgil van Dijk. Deze succesvolle voetballer fascineert me vanwege zijn exceptionele kwaliteiten op het veld. Hij is week op week in topvorm en maakt bijna geen fouten.

Wat mij het meeste inspireert is dat ik weet waar hij vandaan komt. Ik herinner me nog goed toen hij voor FC Groningen speelde. Ik vond hem maar een matige speler omdat hij vaak cruciale fouten maakte als verdediger. Op een gegeven moment werd hij beter en vertrok hij naar Schotland. Ik dacht einde carrière. Integendeel, hij ontwikkelde zich nog beter en is nu een van de beste spelers van de wereld.  Het is dan ook extra mooi om te zien dat hij laatst de individuele prijs heeft gepakt als beste voetballer van Europa. (VTBL, 2019. van Duin, 2019).

Context, Scope en definitie

Als student heb ik ook grote ambities. Het motiveert me altijd als ik de carrière van Virgil zie. Zijn carrière is wonderbaarlijk verlopen. Daarom ben ik ervan overtuigt dat ik ook andere sporters of studenten met het verhaal van Virgil kan inspireren. Voor dit project wilde ik onderzoeken hoe hij de top heeft bereikt. Uiteindelijk wilde ik dat in beeld proberen te brengen door middel van mijn eigen kenmerkende illustraties. Op internet zijn er talloze soortgelijke verhalen, dus ik wilde mezelf uitdagen om te onderzoeken hoe ik zijn verhaal onderscheidend kon vertellen.

Voor het onderzoek heb ik de volgende hoofd- en deelvragen opgesteld:

Op wat voor manier kan ik het verhaal van Virgil van Dijk in een media-uiting uitbeelden, waardoor ik andere mensen kan inspireren.

 • Wat is de achtergrond van Virgil van Dijk?
 • Wat heeft geleid tot de grote successen van Virgil van Dijk?
 • Wat wil ik uitbeelden en hoe ga ik dat doen?
 • Zijn er andere manieren of uitingen waar ik zijn verhaal kan vertellen?
 • Welke illustratoren kunnen mij inspireren voor mijn project?
 • Hoe onderscheid ik mijn idee met andere vergelijkbare ideeën en projecten?

Aanpak en methode

Bij het onderzoek ben ik gestart met een deskresearch. Vervolgens heb ik informatie verzameld over de achtergrond van Virgil van Dijk en hoe dit heeft geleid tot zijn grote succes. Verder was ik nog van plan om de volgende onderzoekmethodes te gebruiken uit de CMD Methods pack:

 • Ideation
 • Sketching
 • Moodboard
 • Inspiration wall
 • Expert interview
 • Workshops

Bij ideation wilde ik een brainstormsessie organiseren, waarbij andere mensen mee konden denken in hoe ik de achtergrond van Virgil in beeld kan brengen. De andere onderzoeksmethodes hielpen me om een helder beeld te krijgen van in wat voor illustratiestijl ik wilde gaan werken en welke kleuren geschikt waren voor de uiting. Daarnaast wilde ik ook kijken naar projecten die dezelfde missie hadden. Hieronder noem ik een aantal voorbeelden/soortgelijke ideeën.

Met het WK 2018 in aankomst had Gatorade Argentinië een animatie gemaakt over een terugblik van Lionel Messi’s Carrière, waarin je duidelijk de obstakels en tegenslagen ziet die hij echt heeft meegemaakt (FC Barcelona, 2018).

‘’Usain Bolt” is een animatie gebaseerd op het leven van Usain Bolt, van kinderjaren in Jamaica tot Lightning-status (Gatorade, 2016).

Commercial van Beats by Dre waarin ze een American Footballer gebruiken. Hier willen ze laten zien dat wat er ook gebeurt, altijd jezelf moet blijven (Elohim Johnston, 2013).

Zoals je ziet zijn het allemaal video’s. Ik kan mij dus onderscheiden door een offline uiting te gaan maken. Ik wilde ook onderzoeken hoe ik mijn uiting origineel kan houden. Verder was ik ook van plan om expertinterviews te doen. Ik wilde bijvoorbeeld contact opnemen met de makers van de bekende Calvé commercial “Pietertje”.

Verwachte resultaat

Toen het onderzoek was afgerond hoopte ik nieuwe inzichten te krijgen om het project goed uit te kunnen voeren. Ik verwachtte uiteindelijk een vette illustratie waarin duidelijk wordt waarom Virgil van Dijk mij inspireert. Ook hoopte ik andere mensen te kunnen inspireren met mijn uiting.

Relevantie

Het eindresultaat is vooral relevant voor mensen met grote ambities. Virgil van Dijk laat zien dat je altijd kans hebt om de top te bereiken, ondanks je leeftijd of ontwikkeling. Daarom denk ik dat het voor iedereen motiverend kan zijn omdat je ondanks je achtergrond het alsnog ver kan schoppen. 

Uitvoering en Experimenten

In dit hoofdstuk vindt u verschillende schetsen en experimenten die zijn uitgevoerd tijdens het creatieve proces:

In het begin van dit project bleek mijn doel nog niet duidelijk te zijn volgens mijn docent en medestudenten. Het was niet duidelijk wat me nou echt fascineert aan Virgil van Dijk. Vervolgens heb ik verder onderzoek gedaan naar de achtergrond van van Dijk. Ik ben erachter gekomen dat hij altijd rustig is en zichzelf blijft, ongeacht zijn situatie. In zijn documentaire verteld hij dat ook nadrukkelijk (FCGroningenTV, 2018). Vervolgens heb ik schetsen en experimenten gemaakt. In de schetsen zie je twee kanten en Virgil van Dijk. Aan de linkerkant zie je de tijd waarin hij veel kritiek kreeg van bijvoorbeeld tv-analisten en coaches. En aan de rechterkant zie je waar hij nu staat met alle lovende woorden die hij krijgt van iedereen. Virgil staat in het midden en blijft hetzelfde. Hiermee wil ik laten zien dat hij altijd rustig en zelfverzekerd is ongeacht de situatie op de achtergrond.

Eerste schetsen

   

Expert interview Mark de Leeuw (maker van de Calve pindakaas commercials)

Ik heb ook een interview afgenomen met Mark de Leeuw (maker van de Calvé Pindakaas commercials). Het was een goed gesprek waarin we het voornamelijk hadden over de commercials en mijn project. Om een lang verhaal kort te maken raadde hij me aan om door te gaan met de uiting die ik heb geschetst. Hij zegt dat de originaliteit daarin zit en ik mij zo kan onderscheiden van andere soortgelijke projecten en verhalen.

Vervolgens heb ik meerdere schetsen gemaakt. Dit keer heb ik geprobeerd mijzelf erin te betrekken. Dat heb ik gedaan omdat ik wil laten zien wat zijn prestaties voor mij hebben betekend.

=

]

Expert interview Stef Ringoot (illustrator, cartoonist)

Ik heb ook een interview gehouden met de cartoonist Stef Ringoot. Ik had hem benaderd omdat ik wilde weten wat voor striptekentechnieken ik in mijn uiting kan gebruiken. Ik heb mijn schetsen aan hem laten zien en hij vond dat ik iets meer kon doen met kleur. Zo vond hij dat ik een felle kleur kon toevoegen en die kon gebruiken bij elementen die aandacht moeten krijgen in de tekening. Dus heb ik het praatwolkje een kleur gegeven en belangrijke elementen een kleur gegeven. Zie hieronder het resultaat.

Evaluatie en conclusie:

Ik heb gekozen om door te gaan met het experiment van de Delfts blauwe tegels. Deze vorm gaf me nieuwe inzichten en mogelijkheden. Zo heb ik bedacht om een stripverhaal te maken van de carrière van Virgil. Ik vind deze vorm goed passen bij mijn project omdat de Delfts blauwe tegels bedoeld zijn om verhalen en boodschappen te vertellen. Daarnaast vallen de tegels vooral op als ze in lege kleedkamers of toiletten staan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat voetbalclubs of scholen de tegels kunnen kopen. Hieronder ziet u hoe de tegels gebruikt kunnen worden.

English Summary

I have a passion for football since I was a kid. I always watch football games and especially when my favorite players are playing. Virgil van Dijk is one of these players because of his excellent performance in the last season. I want to inspire athletes and students with illustrations about his career. But there are a lot of stories like this, so I have to make it distinctive. I started with a deskresearch where I found that he’s always calm and himself, whatever happens. I want to portray this, so I made a lot of sketches and experiments. I drew a comic strip about his career on classic dutch tiles. This experiment was an eyeopener for me because it’s original and it gives me more possibilities. The tiles can be used on empty changing rooms of football clubs.

De toekomst van …

Aanbeveling voor verder onderzoek  zou ik een sportmarketeer benaderen. Ik kan met ze kijken wat voor andere waarden ik kan halen van deze voetballer. Studenten of professionals die willen werken met illustratie adviseer ik om veel inspiratie te doen op bij illustratoren als Floor Rieder en Bartosz Kosowski. Deze illustratoren hebben hele kenmerkende tekenstijl, waar je veel van kan leren. De toepassing van mijn proces zou ook goed passen in het onderwijs, want ik laat zien hoeveel soorten experimenten je kan maken van een onderwerp.

Bronnen

Antoniacci, M. (2015, 2 juni) How Athletes Inspire Us To Follow Our Dreams. Geraadpleegd op 22 oktober 2019, van https://www.inc.com/mandy-antoniacci/how-athletes-inspire-us-to-follow-our-dreams.html

Cox, M. (2015, 30 maart) What Are the Main Attributes Needed to Become a Professional Footballer? Geraadpleegd op 5 september 2019, van https://www.thesoccerstore.co.uk/blog/football-training/main-attributes-needed-become-professional-footballer/

Creative Bloq Staff (2019, 16 juli) 20 sketching tips to help you make your first marks. Geraadpleegd op 19 oktober 2019, van https://www.creativebloq.com/illustration/sketching-tips-beginners-81516497

Elohim Johnston. (2013, 10 december). Beats by Dre x Colin Kaepernick: Troll what you want. [YouTube]. Geraadpleegd op 19 oktober 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=nPsz2ggTAkk

FCGroningenTV. (2018, 31 augustus). De man van 80 miljoen. [YouTube]. Geraadpleegd op 19 oktober 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=nPsz2ggTAkk

FC Barcelona. (2018, 5 juni). Heart of a Lio: The amazing animated short film by Gatorade. [YouTube]. Geraadpleegd op 19 oktober 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=nPsz2ggTAkk

Gatorade. (2016, 20 juli). O Menino que Aprendeu a Voar | Usain Bolt. [YouTube]. Geraadpleegd op 19 oktober 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=nPsz2ggTAkk

G.Gonzales, S (2017, 28 december) Twaalf dingen die je niet wist over Virgil Van Dijk. Geraadpleegd op 5 september 2019, van https://www.marca.com/en/football/international-football/2017/12/28/5a452fd322601d45358b45ae.html

Mamoesjka, J (2017, 1 mei) Delfts Blauw. Geraadpleegd op 19 oktober 2019, van https://www.vtwonen.nl/bloggers/mamoesjka/delfts-blauw-inspiratiebron/

Shaw, C. (2018, 1 januari) In profile: The Virgil van Dijk story so far… Geraadpleegd op 19 oktober, van https://www.liverpoolfc.com/news/first-team/285647-in-profile-the-virgil-van-dijk-story-so-far

Shah, V. (2018, 5 februari) Football and Society. Geraadpleegd op 22 oktober 2019, van https://thoughteconomics.com/football-and-society/

Tegeltjeswijsheid (2018, 23 november) Waar komen spreuktegeltjes vandaan? Geraadpleegd op 19 oktober 2019, van https://www.tegeltjeswijsheid.nl/blogs/waar-komen-spreuktegeltjes-vandaan

Van Duin, J. (2019, 29 augustus) Virgil van Dijk: de afwasser van 85 miljoen. Geraadpleegd op 5 september 2019, https://www.telegraaf.nl/nieuws/1481889/ virgil-van-dijk-de-afwasser-van-85-miljoen

VTBL (2019, 2 september) VIRGIL VAN DIJK MAAKT KANS OP TITEL WERELDVOETBALLER VAN HET JAAR. Geraadpleegd op 5 september 2019, van https://www.vtbl.nl/nieuws/artikel/ 4834396/van-dijk-maakt-ook-kans-op-fifa-prijs-de-ligt-en-de-jong-vallen-af

Wood, W. (2018, 26 juli) Inspire Your Athletes. Geraadpleegd op 19 oktober 2019, van https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-coach-athlete-relationship/201807/inspire-your-athletes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *