It tells a story

Mensen kunnen positief terugdenken aan een negatieve gebeurtenis door middel van een permanente visualisatie van de leermomenten.

It tells a story

Niet alle gebeurtenissen verdwijnen zonder een litteken achter te laten. Zowel fysiek als mentaal worden mensen veel en vaak beschadigd. Aan de andere kant leer je als mens ontzettend veel van alles wat je meemaakt. Als je elke dag kan terugdenken aan de positieve leermomenten, kan je het negatieve misschien een plekje geven. Dit kan door middel van een tatoeage. Je kan niet wegrennen van een tatoeage en iedereen zal ernaar vragen. Op deze manier is het mogelijk om je eigen verhaal vanuit meerdere invalshoeken te beleven. Je leert steeds meer over de gebeurtenis, maar ook over wie jij bent en waar je voor staat.

Inleiding

Alles aan tatoeages fascineert mij. De tattoo artiesten, de taboe die erop ligt, het verhaal dat elke tatoeage verteld, de eeuwigheid van de kunst, de geschiedenis en de verschillende stijlen. Eigenlijk niks waar ik niet meer over zou willen weten. Nu is dit project niet alleen het onderzoek. Ik heb in het afgelopen jaar ontdekt dat tekenen een van mijn grootste passies is. Voorheen kon ik al mijn emoties kwijt in schrijven. Dit is overgegaan in tekenen. Het is een chaotische expressie van emoties waardoor ik innerlijke rust kan ervaren. 

Context, Scope, Definitie

Mijn grootste fascinatie voor tatoeages ligt bij twee dingen. Het staat voor eeuwig op je lichaam en veel mensen laten een visualisatie van een verhaal tatoeëren. Vaak is dit een herinnering of iets dat veel voor ze betekend. Ik heb dit zelf ook een aantal keer gedaan. Mensen hebben de drang om iets te vereeuwigen op hun lichaam. Ik denk dat dit komt omdat niet alle gebeurtenissen verdwijnen zonder litteken. Ik ga onderzoeken of tatoeages mensen kunnen helpen om hun trauma achter zich te laten en er op een positieve manier van kunnen leren.

Eigen werk

Ik zal me voornamelijk bezig houden met mijn eigen ontwikkeling in het tekenen van tatoeages en een aantal persoonlijke verhalen van mensen waar ik een tatoeage bij zal maken. Dit is de scope van het project. Hierbij heb ik een hoofdvraag en een aantal deelvragen opgesteld die mij zullen helpen om tot een waardevol eindresultaat te komen. 

Is het mogelijk om mensen positief terug te laten denken aan een vervelende gebeurtenis door middel van een tatoeage?

  • Hoe kijken tattoo artists aan tegen dit vraagstuk?
  • Is het psychologisch mogelijk om een positieve draai te geven aan het negatieve door een tatoeage?
  • Welke symbolische betekenissen hebben de dingen om je heen?
  • Kan je visualisaties maken van metaforen?
  • Zijn mijn tekenvaardigheden zodanig dat ik een tatoeage voor iemand zou kunnen maken?

Methode en Aanpak

Tattoostijlen

Over de hele wereld zijn er meer dan vijftig stijlen van tatoeages. Voor mijn project heb ik ervoor gekozen om me voornamelijk bezig te houden met dotwork, geometrie, linework en pointillisme. Door te oefenen merk ik dat ik hier de meeste betekenis in kwijt kan. Ik gebruik voornamelijk Instagram en Pinterest als inspiratie. (NextLuxury, 2018)

Interviews

Psychologische invalshoek

Ik heb gesproken met een psychosociaal therapeut die zelf eigenlijk helemaal niet van tatoeages houdt. Wel heeft ze een duidelijke mening over de betekenis van tatoeages.

“Tatoeages helpen mensen verder omdat er een verhaal wordt uitgedacht. Niet de handeling van het nemen van een tatoeage is helend, maar het praten erover wel. Mensen komen naar mij om te praten over traumatische ervaringen en ik help door onder andere de juiste vragen te stellen. Mensen realiseren dat een gebeurtenis in pijn minder heftig wordt en dat ze het beter snappen hoe meer ze erover praten. Een tatoeage, mocht er een positieve gedachte achter zitten, kan hier ontzettend bij helpen.” (G. Idema, 2019)

Tattoo artists

In Eindhoven en Utrecht heb ik gesproken met verschillende tattoo artists. Hier ben ik zeker een stuk wijzer van geworden. Mijn verwachting was dat de artiesten veel zouden geven om het verhaal wat mensen vertellen. Helaas was dit niet het geval. Ik ben erachter gekomen dat de meeste artiesten voornamelijk geven om de kunst die ze zelf maken. Natuurlijk is dit niet gek, maar ik had verwacht dat de verhoudingen iets anders zouden liggen. (H. Smit, 2019)

Best practice

Uitvoering en Experimenten

In Balans en Door

Voor de eerste oefening ben ik in contact gekomen met een vrouw die een illustratie wilde hebben van haar burn-out. Ze heeft haar eigen coaching praktijk en wilde deze illustratie daarvoor gebruiken. Dit leek me de perfecte mogelijkheid om te oefenen of ik wel een goede visualisatie kon maken bij een verhaal. 

Verhaal:

Van een perfect persoon die de lol verliest in dingen en de energie en het enthousiasme kwijtraakt en toch blijf je maar doorhollen. Uiteindelijk kom je in de afgrond terecht. De val is abrupt, snel en het licht gaat uit. Langzaam maar zeker ontwikkelt zich er een persoon die groter en sterker wordt. Die verder gaat dan dat ze dacht te kunnen. Iemand die niet langer perfectionistisch is, maar de kuilen en bulten voor lief neemt. Iemand die hoger kan klimmen dan voor de burn-out. (In balans en door, 2019)

Tekenen

Vanuit een specifiek interview met Hanne Smit van BlackBear Tattoo in Eindhoven heb ik geleerd dat het cruciaal is om altijd te blijven tekenen. Zelfs als je denkt dat je redelijk goed bent geworden in een bepaalde stijl, is er altijd verbetering nodig. Dit brengt mij tot dat waar ik het meeste tijd aan heb besteedt in dit project, namelijk tekenen. Ik was absoluut niet overtuigt van mijn kunsten en daarbij moest ik leren hoe tatoeage tekenen werkt.

Na de tekeningen zonder echt betekenis heb ik een aantal dingen gemaakt aan de hand van metaforen en objecten of dieren die symbool staan voor iets. Onder elke tekening staat een kort gedicht. Ik wilde in een vorm met veel schoonheid de betekenissen weergeven. 

Interviews

Voor het eindproduct wilde ik drie mensen vinden met een pijnlijke of traumatische gebeurtenis in hun leven die dit met mij wilden delen zodat ik er een tatoeage van kon maken. Dit is gelukt en ik heb drie mensen kunnen vinden die mijn in hun meest kwetsbare zijn een verhaal hebben verteld en mij toestemming hebben gegeven om hier een tatoeage van te maken. Aan de hand van een vragenlijst die ik met hun heb doorgenomen wist ik welk verhaal ze vast wilden leggen en wie ze waren als persoon. Hieronder staan de uitkomsten vermeldt waarmee ik aan de slag ben gegaan. 

Natuurlijk is er eerst een schetsperiode voordat het eindproduct bereikt is. 

Marlies Ruinemans

Sophie van Gemeren

Robert van Delft

Eindproduct

Evaluatie en Conclusie

Na dit hele proces ben ik achter ontzettend veel dingen gekomen. Ten eerste is het een grote druk om mensen hun trauma’s om te zetten in een positieve vereeuwiging ervan in de vorm van een tatoeage. Het is een delicate kwestie waar voorzichtig te werk moet worden gegaan. Hier heb ik veel van geleerd. 

“the mysterious and the banal, the public face and the private gesture, the strangest other and the most familiar self.” (New Yorker, 2014)

Het andere wat ik heb geleerd is dat ik tekenen en het maken van tatoeages ontzettend leuk vind om te doen. Het past bij me en ik kan al mijn emotie erin kwijt. Het waren zware weken, maar ik voel me echt een verbeterd mens, haast alsof ik een extra deel van mezelf heb leren kennen in de afgelopen periode.

De Toekomst

Ik kan niet wachten om zo snel mogelijk zoveel mogelijk te leren over dit onderwerp. Natuurlijk speel je niet het hele spel uit in acht weken. Ik ga veel tekenen aan de hand van voornamelijk metaforen. Daarnaast wil ik graag kijken wat ik hierin voor mensen kan betekenen. Dit is slechts het begin van een nieuw hoofdstuk. De implementatie van alle leermomenten kan ik nu in alle rust toepassen om mijn eigen leven. 

De concrete dingen waar ik mee bezig zal gaan is mijn tekeningen zowel op papier als digitaal verbeteren en een portfolio maken om aan de slag te gaan als tattoo apprentice. 

English Summary

Not all the things you go through in life disappear without leaving a scar. Physically and mentally people are often hurt. On the other side we learn a lot from all the things that happen in life. What if you could look back everyday and think about the positive learning experience without being held back by the negative. Tattoos could have this kind of impact. You can’t run from a tattoo and everyone will always ask what it’s about. This could be a way to look at your circumstances from different angles. You could learn more about the things that hurt you and also learn more about the person you are at the same time.

Lonneke Idema
05-06-2019
Studentnummer: 1675060

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *