WAT KAN IK LEREN VAN JONGE CREATIEVE ONDERNEMERS?

Relevantie en verwachting

CMD is een creatieve opleiding en zodra ik afgestuurd ben ga ik gegarandeerd werken in het creatieve werkveld. Maar als wat? En wil ik voor een baas werken? Of ondernemer worden en eigen baas zijn? Dit zijn vragen waar ik in de afgelopen 2 jaar gedurende mijn studie mee bezig ben geweest. Het seminar project leek mij een mooie kans om hier mee bezig te gaan en onderzoek naar te doen.

Slashie’s zijn mensen met twee banen of meer. De slash hakt je professionele identiteit in stukjes. Niet uit noodzaak, maar omdat één beroep te weinig is om verschillende talenten en interesses in kwijt te kunnen (Ensie, 2016). Ik vond dit een mooie titel voor mijn concept aangezien ik mijzelf er goed in kan vinden. Mijn hele leven lang heb ik last gehad van het feit dat ik te veel dingen leuk vind en daardoor nooit ergens helemaal voor ga of ergens in uit blink. Ook in mijn studie carrière loop ik daar tegenaan, wil ik de ontwerp kant op? Of wil ik de communicatie kant op? Ik kwam op het idee om mij te laten inspireren door creatievelingen die op jonge leeftijd al wel wisten wat ze wilden doen, ergens helemaal voor zijn gegaan, en hun werk daarvan hebben gemaakt. Dus ben ik met verschillende ondernemers in gesprek gegaan.

Context, scope en definitie

Wat is creativiteit eigenlijk? Creatief zijn betekent buiten de gebaande paden treden, op het gebied van waarnemen, denken en doen. Het betekent dat je iets nieuws ziet, vindt, doet of maakt. Creativiteit heeft te maken met originaliteit, maar ook met inventiviteit en met daadkracht. (“Wat is creativiteit?,” n.d.) als je creatief bent en je in de creatieve sector werkt, waar haal je dan je inspiratie vandaan?

Inspiratie werkt voor iedereen anders. Ik heb alle ondernemers de vraag gesteld wat hun inspireert en motiveert. Verschillende antwoorden kreeg ik terug en concludeerde daaruit dat je op zoveel verschillende manieren inspiratie op kan doen. Het geeft de meeste mensen zin en richting aan het leven en leidt tot persoonlijke ontwikkeling. Mensen die geïnspireerd zijn, zijn vaak krachtig en stralen energie uit (“Inspiratie: wat is het en waar komt het vandaan ?,” n.d.). Ook heb ik die vraag aan mezelf gesteld, wat is inspiratie en wat betekent het voor mij?

Voor mij betekent inspiratie ergens zin in hebben en iets doen waar ik enthousiast van word en energie van krijg. Natuur, reizen, films, foto’s, boeken, tijdschriften, steden, maar vooral mensen geven mij inspiratie. De afgelopen 8 weken heb ik allemaal inspirerende mensen gesproken. Na elk interview was ik enthousiast en kreeg ik energie van de mensen. Deze bron aan inspiratie heb ik in beeld weten te brengen door foto’s en verhalen in mijn zelfontworpen tijdschrift.

Methode en aanpak

Ik wil niet alleen mijzelf laten inspireren, maar ook andere (mede)studenten. Op mijn opleiding zitten veel creatieve mensen die allemaal bezig zijn met zichzelf ontwikkelen en zich voorbereiden op een carrière in het creatieve werkveld. Ik ben met veel studenten in gesprek geweest die hetzelfde als ik ervaren en niet goed weten wat ze later willen doen met hun creativiteit. Daarom is het leuk om je te laten inspireren door mensen die het hebben gemaakt in dit werkveld en hun verhaal te horen.

De hoofdvraag luidt daarom als volgt: Wat kan ik leren van jonge creatieve ondernemers?

Om hierachter te komen ga ik onderzoek doen naar:

 • Hoe je goed kan interviewen?
 • Hoe je gezichten fotografeert/portretten maakt?
 • Wat is creativiteit?
 • Wat is inspiratie en wat betekent dit voor mij?
 • Wat is specifiek hetgeen in de persoon wat ik bewonder en waarom inspireren ze mij?
 • Wat ik uit deze interviews wil halen?

Deskresearch

Ik heb onderzoek gedaan naar Interviewtechnieken. De eerste stap is natuurlijk goed voorbereiden, zo kom je professioneel over op je respondenten. Je stelt een vragenlijst of topiclijst op, hierdoor heb je altijd een schema waar je op terug kunt vallen. Aantekeningen en audio-opnames maken is ook heel belangrijk. Met een audio-opname kun je precies terug horen wat er gezegd is en kun je je aandacht volledig op het interview richten. Naderhand heb ik de interviews getranscribeerd (“Interviewtechnieken voor het perfecte interview” 2018).

Op deze tips heb ik gelet tijdens het interviewen:

 • Luister meer dan dat je praat
 • Stel duidelijke vragen en wees vriendelijk in je formuleringen
 • Vermijd beladen termen
 • Beleef plezier aan het interview (of doe alsof)

Deze vragen kan je beter vermijden:

 • Lange vragen
 • Dubbelzinnige vragen
 • Vragen met vaktermen
 • Sturende vragen

Wanneer ik aan het fotograferen was lette ik op een aantal dingen: (Sanne, 2019), (“14 portretfotografie tips die je niet mag vergeten – Vivacamera,” 2017)

 • Belichting
 • Sluitersnelheid instellingen
 • ISO
 • Witbalans
 • Composities

Uitvoering en experimenten

Om te beginnen heb ik moodboards gemaakt van hoe ik mijn tijdschrift eruit wil laten zien. Omdat ik gekozen heb voor zwart-wit fotografie, wilde ik de indelingen en achtergrond zo speels en kleurrijk mogelijk maken.

Mijn eerste foto’s heb ik in kleur bewerkt:

De foto’s daarna heb ik zwart wit bewerkt.  Dit vond ik mooier en mysterieuzer overkomen voor portetten. Door in zwart-wit te fotograferen dwing je jezelf anders te kijken. Door kleur weg te laten worden contrasten, vormen en compositie veel meer benadrukt:

Om de speelse elementen waar ik het over had erin terug te laten komen, ben ik veel experimenteren met fotobewerking:

Eindproduct

Als eindproduct heb ik de bewerkte portret foto’s en alle interviews van de ondernemers vormgegeven en ontworpen in een eigen tijdschrift.

Evaluatie en conclusie

Uiteindelijk heb ik een product gemaakt die verhalen vertelt over ondernemers in het creatieve werkveld. Door middel van deze verhalen en de vormgeving daarvan heb ik erg veel geleerd over fotografie, interviewen en het maken van een tijdschrift. Een paar weken geleden kon ik totaal niet werken in het programma Adobe InDesign. Nu heb ik een tijdschrift daarin gemaakt van meer dan 40 pagina’s waar ik erg trots op ben. Ik ben blij dat ik in dit project dingen heb gedaan die nieuw/spannend voor mij waren. Ik zat soms met kriebels in mijn buik van de zenuwen in de trein op weg naar een interview.

Volgende keer wil ik beter kunnen inschatten hoeveel werk het is om een tijdschrift te maken, interviews te plannen, uit te schrijven en foto’s te bewerken. Ik heb dat erg onderschat en ben dag en nacht bezig geweest om uiteindelijk neer te zetten wat ik nu heb.

Ik heb gemerkt dat het ondernemen mij erg aanspreekt. Tijdens dit project heb ik mijn eerste twee betaalde foto opdrachten uitgevoerd en heb ik mij gelijk ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel. Ik werd gevraagd door Liv (een van de ondernemers die ik had geïnterviewd) om te fotograferen voor Amsterdam Open Air.  De les die ik heb geleerd is dat netwerken super belangrijk is en dat je daardoor in het creatieve wereldje rolt.

De toekomst

Het liefst zou ik dit project willen voortzetten en om de zoveel tijd een tijdschrift lanceren om mensen te inspireren.  Ik weet na dit project nog niet wat ik later wil gaan worden omdat ik het fotograferen en ontwerpen van een tijdschrift (de maak kant) erg leuk vond. Maar ook het plannen, de content en het concept bedenken leuk vind (de communicatie kant). Wel weet ik nu dat ik graag zou willen ondernemen en ben daar sinds dit project ook mee begonnen. Ook ben ik erachter gekomen dat je helemaal niet hoeft te kiezen wat voor werk je wil gaan doen. Maar dat je een slashie kan worden en meerdere beroepen kan uitvoeren.

Bronnen

Ensie. (2016, March 3). Slashie. Geraadpleegd op 8 mei, 2019, van https://www.ensie.nl/redactie-ensie/slashie

 Wat is creativiteit? (n.d.). Geraadpleegd op 11 mei, 2019, van https://www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/creatief-denken/wat-is-creativiteit.html

Inspiratie: wat is het en waar komt het vandaan ? (n.d.). Geraadpleeg op 11 mei , 2019, van  https://www.expand.nl/nl/951/hr-blog/inspiratie-wat-is-het-en-waar-komt-het-vandaan-

Interviewtechnieken voor het perfecte interview – 4 tips. (2018, December 31). Geraadpleegd op 29 april, 2019, van https://www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/interviewtechnieken-professioneel-interview/

Sanne. (2019, January 16). Hoe maak ik een goede zwart-wit portretfoto? – Coolblue – Voor 23.59u, morgen in huis. Geraadpleegd op 9 mei, 2019, van https://www.coolblue.nl/advies/tips-zwart-wit-portretfoto.html

14 portretfotografie tips die je niet mag vergeten – Vivacamera. (2017, April 28). Geraadpleegd op 11 mei, 2019, van https://www.vivacamera.nl/14-portretfotografie-tips-mag-vergeten/

Bijlage: Inspiratiebronnen

CMD methods pack, Interviews.

Ik heb veel interviews afgenomen met ondernemers:

Janneke Nooij – portret en festival fotograaf

Vincent Vink – Natuurfotograaf

Lars Bleijenberg & Thijs Bruins – Evenementen organisatie DiskoDisko

Iman Withfield – Creative director & Film director

Liv Stig – Freelance marketeer en communicatie

Rowie Korpel & Virginie de Fraiture – DJ Duo

Yasmine Gerardus – Ondernemer House Of Cocktails

Stephanie Versteeg – Reis blogger

Levi Rijper – Head of creative content

Anouk & manon van Vliet – Bureau voor ondernemers

Ruud van Doorn – Image manipulation

Ez Silva – Illustrator

Sophie Deckers – Homemade interieur bomen

CMD methods pack, Fly on the wall.
Ik heb veel portretfoto’s en tijdschriften geobserveerd.

Inspirerende Fotografen:

Paul Huf

Thomas Ruff

Lee To Sang

Inspirerende tijdschriften:

Social mag

Paduaan

Foam Magazine

Hearts magazine

CMD methods pack, Best, good & bad practises.
Ik heb het fotomuseum bezocht in Amsterdam om mij te laten inspireren voor mijn eigen portretfoto’s.

Tentoonstelingen:

I Can Make You Feel Good, Tyler Mitchell (1995, VS). (15 mei bij Foam Museum Amsterdam)

CMD methods pack, Beeldonderzoek.
Door veel te maken en te experimenten, kon ik inspiratie op doen en verder komen in mijn project. Ik ben elke dag bezig geweest met het bewerken van foto’s en met het ontwerpen van layouts in programma’s als Photoshop en InDesign.

Youtube tutorials:

Envato Tuts+

English summary

Do you also suffer sometimes about the fact that you have too many interests? or that you don’t know what kind of work you want to do later? Do you want to be an entrepreneur, or do you want to work for a boss? I often think about these questions.

I came up with the idea of ​​being inspired by creative people who knew what they wanted to do at a young age. I asked them how they came up with their work, how they feel about doing business and what inspires and motivates them. I want the readers of this magazine to feel inspired and motivated by these stories. You can read the results of these conversations and see the portrait photos in my magazine.

Naam: Rachel Stoffer
Studentnummer: 1716754

Datum: 5 juni 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *