EcoCups Grounded

Zolang ik me kan herinneren ligt mijn fascinatie binnen de illustratiewereld. Hier bewonder ik regelmatig het werk van verschillende illustratoren met stiekem de hoop dat ik me daar later ook tussen zal begeven. Zelf loop ik echter regelmatig tegen een aantal obstakels aan, ik ben superkritisch op mezelf waardoor ik vaak niet eens durf te beginnen. Tijdens dit project heb ik besloten deze knoop eindelijk een keer door te hakken door gewoon te doen en te durven falen.

Context, scope en definitie

Om een verder doel en uitgangspunt te vinden binnen dit project heb ik het kunnen koppelen aan een illustratieopdracht. Over een maand vindt er een festival plaats in Utrecht die meer aandacht wil creëren voor het duurzaam kunnen leven en in dit geval ook duurzaam kunnen feesten. Hierbij hebben ze ervoor gekozen om gebruik te maken van reusable en recyclable festival bekers, waarvoor ik de illustraties mag maken. Dit was voor mij persoonlijk a dream come true! Ik heb namelijk thuis een aantal van dit soort bekers staan met illustraties van verschillende festivals die mij erg inspireren.

Tijdens dit project wilde ik onderzoeken wat het achterliggende doel van het thema is en hoe ik dit het beste kon visualiseren. Ik ging door middel van onderzoek naar bestaande festivalcup designs (o.a. Into The Woods, Lepeltje lepeltje) zoeken naar een passend design voor het Grounded Festival.

Hoofdvraag:

  • Hoe kan je illustraties het beste inzetten voor het vertellen van een boodschap?

Vragen die ik mezelf eerst moet stellen om daar antwoord op te kunnen geven zijn;

  • Welke boodschap wil het festival meegeven?
  • Welke sfeer wil het festival uitstralen?
  • Met welke illustraties kan je de doelgroep het beste bereiken?

Ik durf te stellen dat iedereen uit mijn omgeving het met mij eens is, dat het steeds slechter gaat met de wereld dankzij de klimaatverandering en vervuiling en dat wij mensen daar hoofdverantwoordelijk voor zijn. Een probleem is alleen dat wij in Nederland nauwelijks de directe gevolgen hiervan van meekrijgen.

Grounded is een festival waarin sustainability centraal staat en het toegankelijk wil maken voor voornamelijk de doelgroep studenten/jong volwassenen. Hierbij wordt er op 29 juni een combinatie gemaakt van voorlichting van sprekers en dj’s op een unieke locatie in Utrecht. Alles wat op het festival plaatsvindt is zo duurzaam mogelijk gehouden. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van EcoCups.

Methode

Voor dit project ben ik naast onderzoek vooral veel gaan doen, door gelijk aan de slag te gaan met ideeën uit te werken. Doordat ik vaak ergens aan begin zonder eerst uit te zoeken wat daarvoor nou eigenlijk de beste manier is ben ik relatief lang bezig. Hierdoor vond ik het belangrijk om tijdens dit project extra geduld te nemen voor het kijken van tutorials voor nieuwe technieken en het verbeteren van mijn huidige Adobe skills. Daarnaast ben ik gaan kijken of ik feedback en tips kon halen bij andere illustratoren en heb ik uiteraard gebruik gemaakt van deskresearch.

Experimenten

Er zitten een aantal eisen vast aan het maken van de EcoCups. Zo zouden er 2 verschillende bekers moeten komen, waarvoor er maar 4/5 kleuren gebruikt mochten worden. De kleuren die ik uiteindelijk heb gekozen komen vrijwel overeen met de kleuren die zijn gebruikt voor de website (groen, geel, blauw, roze en zwart). Dit heb ik echter aan het begin eerst nog losgelaten en heb ik me vooral gefocust op het creëren en verzamelen van relevante uitwerkingen. Ik heb me laten inspireren door verschillende illustratoren:

  • Koen de Graaf
  • Max Grunfeld
  • Bodil Jane
  • Mia Charro
  • Sandra Apperloo

Daarnaast ben ik via Pinterest ook op nieuwe ideeën gebracht.

(Inspiratie materiaal)

Na wat brainstormen ben ik begonnen met schetsen in mijn dummy, om deze vervolgens uit te werken in Illustrator. Hierbij ging ik mezelf nog niet beperken naar de eisen van de EcoCups. Wat ik hierbij vooral belangrijk vond was dat ik aan de slag zou gaan ongeacht of dit mijn eindproduct zou worden.

(Schetsen eerste versie)

Mijn tweede versie is een simpelere versie van de eerste uitwerkingen. Hierbij had ik in gedachte dat er een dag en een nacht beker zouden komen. Heb hier veel positieve reacties op gehad, maar zelf wist ik dat dit zeker niet het eindproduct zou worden, dus ging ik weer verder.

(Schetsen tweede versie)

Voor deze versie heb ik me laten inspireren door wat simpelere illustraties. Ondanks dat hierdoor alle losse illustraties meer 1 geheel worden, voelde ik me vrij beperkt aangezien ik maar 4/5 kleuren kon gebruiken. Nadat ik mijn idee had gepitcht voor illustrator Max Grunfeld heeft zij mij hier wat handige tips voor kunnen geven. Wel was belangrijk dat ik een balans moest vinden tussen de betekenis van de verschillende illustraties (Niet meer festival vibe dan sustainability). Ook moest het aansluiten bij de doelgroep, dus niet te kinderlijk en niet te serieus.

(Schetsen derde versie)

Onderhand was ik eruit dat ik het waarschijnlijk niet alleen bij illustraties zou laten. A picture is worth a thousand words maar hierbij zou tekst in de vorm van feiten dit beeld nog verder kunnen versterken. Door een transparante beker te illustreren met zeedieren die door stukken plastic zwemmen, waar je je eigen bier uit drinkt komt het probleem ineens heel dichtbij. Hierdoor zou ik het probleem dat wij Nederlanders nauwelijks iets te zien krijgen van de troep die wij veroorzaken deels oplossen. Uit een beker drinken vol plastic wil natuurlijk niemand, tijd voor verandering dus.

 (Schetsen vierde versie)

“Waarom laat je mensen niet gewoon een eigen beker meenemen, nu draag jij toch ook weer bij aan vervuiling door PLASTIC-bekers te laten maken”. Dit was feedback die ik kreeg na het pitchen van mijn idee. Ergens klopt deze uitspraak natuurlijk, dus daarom was het belangrijk dat de beker wel zo ‘aantrekkelijk’ bleef dat deze ook buiten het festival gebruikt kan worden. Hierdoor geef je de gebruikers de kans om voor een volgende keer inderdaad zelf een beker te kunnen meenemen. Daarnaast heb je al door minder dan 3 keer gebruik te maken van een EcoCup minder schade aan het milieu gebracht dan het gebruik van een ‘single cup’ (Evans, 2018).

(Verschillende versies beker 1 & 2)

Eindproduct

A picture is worth a thousand words, maar in combinatie met feiten word je geconfronteerd met de harde waarheid. Door illustraties van vervuiling te plaatsen op een transparante beker zwerven deze stukken plastic in je eigen bier. Dit wil natuurlijk niemand, maar dat is juist het statement die gemaakt moet worden. Doordat er op de eerste beker maar van 5 kleuren gebruik is gemaakt zijn de stukken afval en zeedieren nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Dit is mede door een signaal af te geven dat er zo snel mogelijk een verandering moet plaatsvinden, anders is dit inderdaad de toekomst waar we naar toe werken.

(Beker 1, eindversie)

Naast de ‘ocean plastic’ beker heb ik ervoor gekozen om de tweede beker wat vriendelijk te houden. Deze is ontworpen ter motivatie voor zelf recycling. Door een balans te vinden tussen festival vibe en sustainability illustraties heb ik ervoor kunnen zorgen dat de beker de sfeer uitstraalt waar het festival naar opzoek was en daarbij de doelgroep aanspreekt.

 (Beker 2, eindversie)

Evaluatie en conclusie

Na 8 weken zoeken naar de beste uitkomst het is project eindelijk klaar. Ik ben super trots dat ik kan vertellen dat mijn eindwerk straks op 1500 wordt gedrukt en ik hiermee wellicht andere mensen mee kan inspireren. Obstakels waar ik tegenaan ben gelopen heb ik vrijwel allemaal kunnen oplossen door in gesprek te gaan en hulp te zoeken bij andere studenten, docenten en professionals. Daarnaast ben ik blij dat ik mijn onzekerheden opzij heb gezet en direct aan de slag ben gegaan. Op naar een volgend project!

Toekomst

Dit jaar wordt het Grounded Festival voor het eerst georganiseerd. Dit is dus ook de eerste versie bekers die gebruikt zullen worden. Mijn aanbevelingen voor aankomende jaren is dat tijdens de promotie van het festival erop gewezen wordt dat je de beker van vorig jaar ook kan meenemen (en hiermee entreekorting kan krijgen). Dit maakt de bekers extra milieuvriendelijk.

English summary

Since I was young, I have been fascinated by illustrations. However, I personally run into a number of obstacles. I am very critical to myself, which means that I often don’t even dare to start. Fortunately, I was able to put this uncertainty aside by becoming part of the Grounded project. During this project I tried to find the best relationship between telling a message and radiating a festival vibe. By combining text with illustration, I was able to convey a powerful message that would reach the target group. The result: two different reusable cups that are both motivational and eye-opening.

Dankwoord

Dit project zou niet mogelijk zijn geweest zonder het vertrouwen van het Grounded team. Hier zou ik hen in het voor bijzonder willen bedanken. Verder wil ik illustrator Max Grunfeld bedanken voor de tips en Jelle Leusink voor het blijven motiveren.

Bronnen

Brucker, Drew (2 januari 2018). 40 Reasons to Think Differently About Your Trash: Facts, Statistics, & More. Geraadpleegd op 23 mei 2019, via https://www.rubiconglobal.com/blog-trash-reason-statistics-facts/

CNN style (30 juni 2015). The power of illustration. Geraadpleegd op 24 april 2019, via https://edition.cnn.com/style/gallery/the-power-of-illustration/index.html

Evans, David (1 februari 2018). Cups single use disposable vs reusable. Geraadpleegd op 23 mei 2019, via https://terngoods.com/blogs/learn/cups-single-use-disposable-vs-reusable-an-honest-comparison

Pixel & Bracket [YouTube]. (1 februari 2018). Flat Design Potted Plants | Illustrator CC Tutorial. Geraadpleegd op 6 mei 2019, via https://www.youtube.com/watch?v=pTV2n7fT4fk

Tutvid [YouTube]. (19 juli 2018). Glass Planet Vector Illustration – Adobe Illustrator Tutorial. Geraadpleegd op 6 mei 2019, via https://www.youtube.com/watch?v=Z2SNeH9v-Ug

Tutvid [YouTube]. (7 april 2017). Animal Silhouette Moonlight Vector Illustration – Illustrator Tutorial. Geraadpleegd op 6 mei 2019, via https://www.youtube.com/watch?v=Z2SNeH9v-Ug

Tutvid [YouTube]. (23 maart 2018). Happy Fire Artwork – Adobe Illustrator Tutorial. Geraadpleegd op 6 mei 2019, via https://www.youtube.com/watch?v=wZhkH2jhiXY

Tutvid [YouTube]. (5 januari 2018). Low Poly Illustrator Tutorial. Geraadpleegd op 10 mei 2019, via https://www.youtube.com/watch?v=O66013QcjWY&t=368s

Recycle Across America (2019). Recycling facts. Geraadpleegd op 23 mei 2019, via https://www.recycleacrossamerica.org/recycling-facts

Illustrator inspiratie

Bodil Jane (2019). Geraadpleegd op 30 april 2019, via https://www.bodiljane.com/

Koen de Graaf (2019). Geraadpleegd op 10 april 2019, via http://koendegraaf.nl/

Lepeltje-Lepeltje (2019). Geraadpleegd op 10 mei 2019, via http://lepeltje-lepeltje.com/

Max Grunfeld (2019). Geraadpleegd op 10 april 2019, via https://www.maxgrunfeld.com/

Mia Charro (2019). Geraadpleegd op 30 april 2019, via https://www.miacharro.com/

Sandra Apperloo (2019). Geraadpleegd op 1 mei 2019, via https://www.artisticmoods.com/about/

Feedbackgesprekken

Duric, Madris (2019). Feedbackgesprek Hogeschool Utrecht. Utrecht, Nederland. Geraadpleegd op 14 mei 2019.

Goedvree, Ramon (2019). Feedbackgesprek Kapitaal. Utrecht, Nederland. Geraadpleegd op 14 & 29 mei 2019.

Grunfeld, Max (2019) Feedbackgesprek Amersfoort. Utrecht, Nederland. Geraadpleegd op 20 mei 2019.

Wijnsma, Leanne (2019) Feedbackgesprek Hogeschool Utrecht. Utrecht, Nederland. Geraadpleegd op 22 mei 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *