Angst voor het bekende

“Beelden zeggen meer dan 1000 woorden, helemaal als men zich niet kan uitspreken.”

Angststoornis, een ziekte die voor mensen wereldwijd bekend is. Elk land heeft zijn eigen manier van bespreekbaar maken, zo is wordt er in Nederland door middel van campagnes aandacht aan besteed. Maar hoe zichtbaar is deze ziekte, wat zijn de gevolgen en wat voedt de angst? In Japan wordt er het liefst niet over gesproken, iedereen lacht en is vriendelijk naar elkaar. Maar wat gebeurt er nou echt als ze er niet over praten?

Japan fascineert mij al jaren, de pracht van de natuur, de vriendelijke mens en de verbazingwekkende cultuur. Samen met de Japanse woorden en verhalen wil ik deze onzichtbare ziekte in beeld brengen. Via internet de wereld een stuk kleiner maken, waar we elkaar de digitale arm om elkaar heen kunnen slaan en het onbegrip met een boos oog aan te kijken. Onbegrip laten nadenken, met vragen en gedachtes als: ‘Misschien heeft mijn collega het wel, want die blijft ook zo vaak thuis”.

CONTEXT, SCOPE EN DEFINITIE

Wereldwijd hebben 450 miljoen mensen last van een mentale ziekte. Daarnaast zijn ze dus ook onderverdeelt in verschillende subcategorieën zoals schizofrenie, depressie en angststoornis. Volgens jaarlijkse prevalentie percentages, heeft America 18.1% last van angststoornis, in Europa 13.6%. In Japan is het lager, namelijk maar 5.5%, wat nog altijd het dubbele is dan de depressie percentages. (PMC, 2013)

Een interessant begrip waar ik het over ga hebben is Hikikomori (jezelf maandenlang opsluiten in je kamer). Psychiaters zijn er tot de dag van vandaag nog niet uit wat Hikikomori nou precies inhoudt, maar wat ze wel weten is dat het wordt veroorzaak door interpersoonlijke problemen zoals: “I am anxious about the possibility of meeting people that I know”, “I am anxious about what others might think of me”, and “I cannot blend into groups”. Vaak komen deze angsten voort uit situaties die zij al eerder hebben meegemaakt. (Young, 2019) Bij de Japanse volkstelling van 2016 werd hun aantal op 540.000 geschat onder de groep tussen de 15 en 39 jaar oud.  (National Geographic, 2018)

Hoofdvraag:
Hoe ga ik angststoornis visualiseren zodat mensen met onbegrip het gaan begrijpen
Deelvragen:
wat betekend angststoornis in Japan en hoe gaan ze daar mee om?
Hoe ga ik ze bereiken?
Hoe houd ik rekening met de cultuur verschillen?

METHODE

Om te begrijpen wat angststoornis in Japan inhoudt ga ik literatuuronderzoek doen (HvA, z.j.) en opzoek naar verhalen van mensen die het hebben, iemand kennen of veel van angststoornis afweten. Dit ga ik onder andere onderzoeken doormiddel van:

  • YouTube, wat is angststoornis en Hikikomori (unrested, 2017)
  • Web artikelen (Wat is Hikikomori, wie hebben er last van en wat is de oorzaak)
  • Wetenschappelijke artikelen (Cijfers)
  • Enquête (HvA, z.j.) Waar worden Nederlanders angstig van?
  • Interview (HvA, z.j.) Gesprekken aan te gaan met mensen met angststoornis. (Ook Nederlanders)

Omdat de focus in Japan ligt, zal ik de meeste tijd doorbrengen in web artikelen.

Bij vormonderzoek ga ik onder andere:

  • Mezelf verdiepen in de Japanse esthetiek(Lim) Wat vinden Japanners mooi en hoe kunnen we het in ‘een westers jasje stoppen?’
  • Inspiratiewall maken (HvA, z.j.) Zo veel mogelijk beelden verzamelen voor inspiratie
  • Schetsen (HvA, z.j.) met verschillende materialen.

Voor inspiratie ga ik opzoek naar:

Onvertaalbare woorden, zoals uit de serie Tokidoki waar Paulien Cornelisse naar Japan afreist voor onderzoek.


(kinako.nl)

(Junji Ito, Japanse horrormangaka)

Illustraties, animaties en verhalen uit Japan


(Shinbou, Akiyuki, 2016)

UITVOERING EN EXPERIMENTEN

Allereerst heb ik woorden en verhalen verbeeld, dit heb ik gedaan door ze te schetsen.

Om mijn verhaal te vertellen heb ik deze beelden uitgewerkt in de vorm van een filmpje, dit komt allemaal voort uit de woorden en teksten die ik heb gevonden.

Concept 1: verbeelden van onderdrukking

Iteratie 1

Taijin Kyuofusho (対人恐怖症): too afraid to cut the wires

Ik heb hier geëxperimenteerd met aquarelle verf op canvas, en met draad om de illustratie een 3D effect te geven.

Iteratie 2

Hikikimori (行かないで): Ikanaide kudasai (please, don’t go)

Hier heb ik geëxperimenteerd met photoshop en illustrator, hieruit is een GIF gekomen.

Vanuit positieve feedback heb ik gekozen om verder te gaan met de tweede iteratie. Daarnaast kreeg ik tips om een hele animatie te maken. Daaruit heb ik Adobe Animate geopend, en gekeken naar de mogelijkheden en verschillende stijlen.

Concept 2: Verhaal vertellen

Iteratie 1:

Hier heb ik nagedacht over mogelijke beelden die in mijn eindwerk zou kunnen voorkomen, vanuit die hoek heb ik de volgende beelden gemaakt. Zowel in stop motion als met vloeiende bewegingen.

Om te kijken naar de mogelijkheden van Adobe Animatie ben ik begonnen met een stop motion, hierbij heb ik alleen de hand en de mond opnieuw getekend. Zo heb ik inzicht gekregen over hoe beweging werkt.

Interatie 2:

Iteratie 3:

Dankzij deze oefeningen ben ik erachter gekomen dat ik met deze stijl van animeren, het gevoel niet kan overbrengen die ik wilde creëren. Hierdoor heb ik een stapje terug gezet, en ben ik weer verder gaan bouwen op mijn eerste concept.

Met de verhalen en woorden die ik heb onderzocht, heb ik nieuwe beelden gecreëerd. Deze heb ik uitgewerkt in Illustrator en Photoshop.

Concept 3: Hikikomori

Dankzij de positieve feedback heb ik deze gehouden. Slechts een paar dingen aangepast aan de snelheid en het moment wanneer een beweging moet beginnen en eindige.

Concept 4: Tot leven brengen

Vanuit feedback was het niet handig om het mobiele scherm te abstract te maken, en heb ik een replica gemaakt van hoe het er echt uit ziet. Zo kreeg mijn groepje ook het gevoel dat het er echt een mobiel telkens af ging.

Daarnaast heb ik met de tips van een professional, bewegend beeld op mijn Nintendo 3DS gekregen.


EINDWERK

Voor mijn expositie ga ik de bovenstaande gifjes zo groot mogelijk afbeelden. Vanuit feedback ben ik erachter gekomen dat het ook interessant is om mensen te laten zien, wat mijn karakters zien in hun belevenis.

Ik heb hieruit geleerd dat ik mijn hobby en fascinatie kan omzetten tot professioneel werk. Ik merkte dat ik hierdoor meer een ‘identiteit’ kreeg als designer. Daarnaast heb ik mezelf tijd gegund om me echt te verdiepen met het maken van animatie en illustraties, wat waardevol is voor mijn toekomstige projecten. Normaliter wil ik altijd alles snel af hebben, en met dit project heb ik mezelf bewezen dat wanneer je meer tijd in experimenteren en details stopt, hoe beter het resultaat is.

Ik hoop hiermee mensen bewust te maken van het probleem die in vele mensen schuilen, en dat ik angststoornis, (ofwel Hikikomori) zichtbaar en begrijpelijk heb mogen maken.

ENGLISH SUMMARY

Anxiety, an illness which is known worldwide. Every country has his own way to bring it up for discussion. For example, in the Netherlands we pay attention through promotional campaigns. How visible is the illness, what are the consequences and what makes the anxiety grow? In Japan it’s uncommon to speak openly about it, everyone smiles and is overly kind to one another. But what is really happening if they don’t like talking about it?

BRONNENLIJST:

A, Shinbou (Director) (2016). 3-gatsu no Lion [Serie]. Japan: Shaft.

Hogeschool van Amsterdam. (z.j.) CMD Methods Pack.

Kinako. (2015, September 12). Kinako | 11 Japanse woorden die we in het Nederlands nodig hebben. Retrieved June 3, 2019, from http://kinako.nl/11-japanse-woorden-die-we-in-het-nederlands-nodig-hebben/

Lim, W. (2017, February 7). 9 Elements of Japanese Aesthetics. Retrieved May 28, 2019, from https://coolerinsights.com/2012/12/9-elements-of-japanese-aesthetics/

National Geographic. (2018, February 19). Foto’s tonen het geïsoleerde leven van Japanse hikikomori | National Geographic. Retrieved June 4, 2019, from https://www.nationalgeographic.nl/fotografie/2018/02/fotos-tonen-het-geisoleerde-leven-van-japanse-hikikomori
PMC. (2013, December 18). Cost of anxiety disorders in Japan in 2008: a prevalence-based approach. Retrieved May 28, 2019, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3878364/

Unrested. (2016, October 23). Hikikomori: Japan’s isolated and withdrawn shut-ins. [YouTube]. Retrieved May 29, 2019, from https://www.youtube.com/watch?v=Jyfnl8K8fJM

Young, E. (2019, May 22). New Insights Into Hikikomori – People Who Withdraw From Society For Months Or Years On End. Retrieved June 4, 2019, from https://digest.bps.org.uk/2019/05/22/new-insights-into-hikikomori-people-who-withdraw-from-society-for-months-or-years-on-end/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *