Onmeselijke mensen

Emma van Muiswinkel | 1715742

Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor portretfotografie. Het bijzondere aan portretfotografie vind ik, dat er met een gezichtsuitdrukking een verhaal kan worden verteld en emotie kan worden overgebracht. Het gezicht is dus een belangrijk onderdeel, maar hoeveel kun je van de gezichtsuitdrukking aflezen wanneer het gezicht wordt aangepast?

Relevantie
Wat ik wil bereiken is dat mensen na gaan denken over de fysieke aspecten van mensen. Wij kunnen deze aspecten manipuleren en veranderen, maar in hoeverre is het dan nog de realiteit? In de tijd waarin VR steeds belangrijker wordt en botox niet meer weg te denken is, vind ik het belangrijk dat wij als designers hierover na gaan denken. Hoe zien de mensen eruit die wij in ons werk gebruiken?

Context, scope en definitie

Allereerst is het belangrijk om wat over emotie’s te weten, daarbij is het bekendste werk over emoties ongetwijfeld dat van Paul Ekman. Hij ontwikkelde een test om gezichtsuitdrukkingen te analyseren en stelt dat er zes basisemoties zijn waarbij je altijd dezelfde gezichtsuitdrukking vertoont. De basisemoties volgens Ekman zijn: angst, woede, blijdschap, verdriet en walging. (Haringsma, 2016)

Het werk van Ekman wordt de laatste jaren steeds meer in twijfel getrokken en ontving kritiek van de psycholoog Lisa Feldma Barrett. Volgens Barrett zou het gezicht slechts een startpunt zijn om te begrijpen welk soort emotie te zien is. Of iemand zich echt angstig, boos, verdrietig, pijnlijk of blij voelt, bepalen we op basis de context. (Veldhuizen, 2012)

Hoe dan ook, psychologen zijn het er allemaal over eens: op ons gezicht valt iets van emotie af te lezen. Maar wat gebeurd er wanneer het gezicht wordt aangepast? Ruim 100.000 Nederlanders ondergaan jaarlijks een cosmetische ingreep en daarbij is botox bij zowel mannen als vrouwen het populairst. Daarnaast staat botox bekend als de veiligste ingreep, maar wat zijn de gevolgen hiervan? (Van der Voort, 2017)


De zes basisemoties volgens Paul Ekman (Ekman) 

Mensen hebben hun eigen expressies in handen, maar hoever kun je hier mee gaan?

Deelvragen

 1. Welke elementen van de gezichtsuitdrukking zijn er nodig om emotie te tonen?
 2. Welke vormen van body modification bestaan er?
 3. Wat zijn de gevolgen van botox?
 4. Wat is de reden mensen dat botox gebruiken?

Methode en aanpak

Om antwoord te krijgen op de hoofd- en deelvragen heb ik verschillende bronnen geraadpleegd en onderzoeksmethodes gebruikt. De belangrijkste uitkomsten van de gebruikten methodes zijn concluderend omschreven.

Deskresearch

Door middel van deskresearch ben ik te weten gekomen dat de gevolgen van het vulmiddel botox nauwelijks bekend zijn. De Nederlandse onderzoekers zijn naar eigen zeggen de eerste ter wereld die het aantal botox- en fillerbehandelingen in kaart hebben gebracht. Ze willen later onderzoeken hoe vaak er iets misgaat. Tot het onderzoek is besloten ontbreken objectieve gegevens over dit soort cosmetische behandelingen en de gevolgen hiervan. (AD, 2018)

Mindmap

Nu ik informatie heb weten te vinden ben ik begonnen aan het verhaal wat ik tijdens mijn expositie wil gaan vertellen. Wat ik precies wilde vertellen tijdens mijn seminar kreeg ik maar niet duidelijk. Om deze reden heb ik mindmaps gemaakt. Ik hier de woorden: schaduw – signatuur – vertolking uit gehaald waarmee ik verder ben gaan brainstormen.

Interview

Om te achterhalen wat de beste aanpak zou zijn om mensen te fotograferen heb ik Laura den Breejen geïnterviewd. Ze zit momenteel in het tweede jaar van de Fotovakschool in Amsterdam.

Uitkomsten interview

 • Het belangrijk is om een wisselwerking te hebben met je model, dat je een soort relatie opbouwt. Het model komt dan losser en er komt meer uit de foto.
 • Om modellen te vinden kun je een oproep plaatsen op Facebook of mensen op straat aanspreken.
 • Voor inspiratie kun je kijken naar de fotograaf Peter Lindbergh. Deze fotograaf werkt met de puurheid van vrouwen en wilt dit naar voren laten komen in zijn foto’s.


Interview met Laura den Breejen op de Fotovakschool in Amsterdam

Best, good & bad practices

Gedurende het proces heb ik inspiratie opgedaan van verschillende soorten ontwerpers en kunstenaars. De ontwerpers hebben mij op verschillende manieren geïnspireerd.

 • Orlan heeft mij laten inzien dat plastische chirurgie ook een kunstvorm kan zijn.
 • De fotografen Darius Ramazani en Peter Lindbergh hebben mij geïnspireerd door de manier waarop ze mensen fotograferen.
 • De collagetechniek van Ruud van Empel heeft mij laten inzien dat het bewerken van foto’s en/of beeld ook op een andere manier kan.
 • Door Nobumichi Asai heb ik de een beter beeld gekregen van project mapping en de manieren waarop dit mogelijk is.


Links: werk van Darius Ramazani //  Rechts: werk van Peter Lindbergh

Uitvoering en experimenten

Tijdens mijn seminar heb ik verschillende experimenten gedaan. De experimenten hebben bijgedragen aan het kiezen van de juiste materialen waardoor mijn verhaal wordt versterkt.

Concept poster

Voor de concept poster ben ik meteen begonnen met materiaal experimenten. Ik wilde uitproberen of het voor mij mogelijk was een gezicht te boetseren.


Links: het resultaat van het geboetseerde hoofd .//  Rechts: de uiteindelijke poster

Mal

Door te experimenteren met klei heb ik ondervonden dat het nog niet zo makkelijk is om een gezicht te boetseren. Om deze reden heb ik ervoor gekozen om een mal te maken en deze met gips te vullen. Het resultaat is veel realistischer dan het geboetseerde hoofd, dit was wat het resultaat dat ik wilde bereiken.


Links: een mal van een gezicht //  Rechts: Het uiteindelijke resultaat van de gevulde mal.

Gezichtslijnen

De mal van gips die heb ik bedekt met ijzerdraad. Door dit experiment wilde ik gaan onderzoeken of het gehele gezicht nodig zijn om een gezicht te herkennen.


 De mal is weg gephotoshopt waardoor alleen het ijzerdraad te zien is. Op deze manier houd je alleen de vormen van het ijzerdraad over.

Overgetrokken rimpels


De rimpels zijn op losse transparante pagina’s overgetrokken van foto’s.

Expressie nabootsen

Om te achterhalen of het überhaupt mogelijk was om de emoties van Ekman op commando na te boosten heb ik twee personen gefotografeerd. De resultaten waren niet zoals ik had gehoopt, je kunt zien dat het in scene is gezet en voelt niet realistisch aan.


Met twee personen de basisemotie van Ekman nagebootst.
Links: de emotie verbazing // Rechts: de emotie verdriet 

Analoog

In eerste instantie wilde ik met een digitale camera in een studio de expressie en emotie van mensen vastleggen, maar het in scene zetten werkt niet. Ik dacht terug aan het interview met Laura den Breejen en heb mijn plan omgegooid.

Ik ben mensen op straat gaan aanspreken met de vraag of ik hun mocht fotograferen. Dit heb ik met een analoog camera gedaan met daarin een zwart-wit filmrol. Voornamelijk heb ik oudere mensen met rimpels gefotografeerd. Met de foto’s wil ik laten zien dat de rimpels iets unieks zijn en horen bij de identiteit van het individu.


Verschillende personen die ik in Amsterdam heb geportretteerd.

Projectie

Door feedback van medestudenten ben ik na gaan denken over de manier waarop de rimpels geprojecteerd kunnen worden. In eerste instantie dacht ik aan een beamer, maar dit kan natuurlijk ook met een diaprojector. Ik heb zelf een diaprojector gemaakt waarin meerdere sheet in gezet kunnen worden. De lijnen van de rimpels zijn voor gedeeltes op de sheets gezet. Mensen kunnen zelf de sheets uit- en in de diaprojector zetten. Ik wil hiermee laten zien dat hoe meer je aan je gezicht bewerkt, hoe meer je van je gezichtsuitdrukking verliest.


Afbeeldingen van de analoog diaprojector


De rimpels worden geprojecteerd op de gezichtsmal

Rimpel animatie

Naast de analoog diaprojector heb ik ook een animatie gemaakt, deze zal tijdens de schouw met een beamer geprojecteerd op de mal van het gezicht. Met het bewegende beeld wilde ik een realistischere belevenis creëren, dan de sheets in de diaprojector.

Een gedeelte van de video die geprojecteerd zal gaan worden.

Evaluatie en conclusie

Momenteel wordt botox door veel mensen gebruikt, zowel mannen als vrouwen. Het baart mij zorgen dat ook veel jongeren gebruik maken van het vulmiddel botox, dit terwijl ze haast geen rimpels hebben. Ook al wordt botox als de veiligste ingreep beschouwd, de gevolgen hiervan zijn nog niet volledig in kaart gebracht.

Terugvallend op de hoofdvraag: Mensen hebben hun eigen expressies in handen, maar hoever kun je hier mee gaan? Een concreet antwoord heb ik hier niet op weten te vinden, wel heb ik mijn eigen visie over dit vraagstuk kunnen ontwikkelen. Mijn visie heb ik vertaald in mijn expositie en hiermee hoop ik bij te brengen hoe waardevol de rimpels kunnen zijn.


Johari-venster: ingevuld door mijzelf, klasgenoten en familie

Mijn doel voor de aankomende projecten is om minder te gaan twijfelen over mijn ideeën en ze gewoon te gaan uitvoeren. Door minder na te denken houd ik meer tijd over voor mijn experimenten en eindwerk waardoor ik dat meer zou kunnen verfijnen.

(1292 woorden)

BRONNEN

Best practices

Asai, N. (z.d.). OMOTE / REAL-TIME FACE TRACKING & PROJECTION MAPPING [Video]. Geraadpleegd op 15 januari 2019, van https://vimeo.com/103425574

Lindbergh, P. (z.d.). ELLE FRANCE – STARS SANS FARDS – Paris, 2009. Geraadpleegd op 15 januari 2019, van http://www.peterlindbergh.com/stories/121

Ramazani, D. (z.d.). 40plus. Geraadpleegd op 15 januari 2019, van http://www.ramazani.de/brigittewoman

Ruud van Empel. (z.d.). Geraadpleegd op 17 november 2018, van https://hollandsemeesters.info/posts/show/7998+

Telgenhof, G. (1993, 5 juni). Franse lichaamskunstenares Orlan: “Ik ga liever naar de chirurg dan naar de kapper’. Geraadpleegd op 17 november 2018, van https://www.nrc.nl/nieuws/1993/06/05/franse-lichaamskunstenares-orlan-ik-ga-liever-naar-7185168-a1012248

Overige bronnen

AD. (2018, 24 maart). Bijna 400.000 ingrepen met botox en fillers in één jaar: 1 op 50 vrouwen behandeld. Geraadpleegd op 14 december 2018, van https://www.ad.nl/lifestyle/bijna-400-000-ingrepen-met-botox-en-fillers-in-eneacute-eneacute-n-jaar-1-op-50-vrouwen-behandeld~a276804c/

Body Modification: Definition, History & Types. (z.d.). Geraadpleegd op 17 november 2018, van https://study.com/academy/lesson/body-modification-definition-history-types.html

CMD Methods Pack: Find a combination of research methods that suit your needs. HAN University of Applied Sciences – Amsterdam University of Applied Sciences, the Netherlands. ISBN/EAN: 9990002057946. Available at: cmdmethods.nl.

Concentrate Velvet. (2018, 7 september). BOTOX: de NIEUWE HYPE onder JONGEREN #1 | GENERATIE BOTOX – CONCENTRATE VELVET [Video]. Geraadpleegd op 16 december 2018, van https://www.youtube.com/watch?v=QU-9gK4mDN8

Haringsma, R. (2016, 8 augustus). Emoties. Wat zijn het en hoe ga je er mee om? Geraadpleegd op 14 december 2018, van https://www.depsycholoog.nl/emoties/

Huisartskliniek. (z.d.). Vragen: Botox | Huisartskliniek. Geraadpleegd op 16 december 2019, van https://www.huisartskliniek.nl/contact/veelgestelde-vragen/vragen-botox–huisartskliniek

Keizer, H. (2018, 28 maart). Botox en filler: gevaarlijke strijd tegen ouderdomsverschijnselen. Geraadpleegd op 30 november 2018, van https://www.plusonline.nl/beauty-1/botox-en-filler-gevaarlijke-strijd-tegen-ouderdomsverschijnselen

Lebowitz, S. (2017, 12 mei). 19 trucjes waarmee je iemands lichaamstaal kunt lezen. Geraadpleegd op 30 november 2018, van https://www.businessinsider.nl/19-trucjes-waarmee-je-iemands-lichaamstaal-kunt-lezen/

Niemantsverdriet, J. (2016, 8 december). Botox: de medische toepassingen. Geraadpleegd op 17 november 2018, van https://www.gezondheidsnet.nl/spieren-en-gewrichten/botox-de-medische-toepassingen

ShelingBeauty. (2016a, 26 februari). Zelf een FACE CAST maken DIY – Sheling [Video]. Geraadpleegd op 9 december 2018, van https://www.youtube.com/watch?v=so_OZiET9Nw

Van der Voort, M. (2017, 11 december). Botox op je 20e? Lang leve de onzekerheid! Geraadpleegd op 24 november 2018, van https://www.metronieuws.nl/nieuws/dossier/2017/11/botox-op-je-20e-lang-leve-de-onzekerheid

Veldhuizen, R. (2012, 12 maart). Bekijk: De ware emotie op je gezicht. Geraadpleegd op 14 december 2018, van https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-ware-emotie-op-je-gezicht/

Velthuis kliniek. (z.d.). Tijdelijke spierontspanner. Geraadpleegd op 14 december 2018, van https://www.velthuiskliniek.nl/behandelingen/injectables/tijdelijke-spierontspanner/

VOGUE. (2018, 11 september). Wat je moet weten voordat je aan baby botox begint. Geraadpleegd op 24 november 2018, van https://www.vogue.nl/beauty-health/health-fitness/a22614990/baby-botox/

ENGLISH SUMMARY

For portrait photography the face is the most important aspect. Throughout my life I have always had a fascination for this, this because a face can show so much expression and can tell its own story. But is this story still being told when Botox is being used? Every year more than 100.000 people from the Netherlands undergo a medical procedure. The use of Botox is for men as women the most popular. Furthermore, it’s known as the safest cosmetical procedure. The question than rises, what is the impact of the use of Botox for the facial expression of humans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *