When Longboarding Meets Recycling

Hey! Leuk dat je een kijkje komt nemen binnen mijn project en proces!

Deze seminar heb ik me gefocust op iets wat mij interesseert: skaten. En dan specifiek longboarden.

Wat is longboarden?

Waarom longboarden?

Toen ik in 2014 voor het eerst op een longboard stond was ik verkocht, ik was altijd al van (de kinderlijke vormen van) het skaten en was toe aan iets nieuws. Na aanleiding hiervan heb ik, na lang sparen, op 7 mei 2015 dan ook mijn eerste longboard gekocht, waar ik overigens nog steeds op rijd.

Ik heb een commuting/long-distance cruiser en het fijne van mijn longboard is dat ik relatief lange afstanden kan afleggen met een redelijke snelheid. Ik kan op mijn longboard ongeveer even snel als een fietser, wat betekent dat ik in ongeveer 45 minuten op school ben (10km). Daarnaast is een longboard makkelijk mee te nemen in het openbaar vervoer en kun je ermee door het voetgangersgebied waardoor je veel locaties makkelijk kunt bereiken. De lange afstanden vragen wel om enige conditie, maar trainen betekent meer longboarden en dat is het zeker waard. Een nadeel is dat je erg afhankelijk bent van het weer (wanneer je zuinig bent op je longboard), regen bijvoorbeeld kan je longboard beschadigen waardoor de beleving van het longboarden benadeeld wordt.

Ik heb dit onderwerp meegenomen in mijn seminar omdat ik altijd al eens een eigen longboard wou maken en dit leek mij de ideale kans om dat nu ook echt te gaan doen. In deze Concept Diary zal ik jullie mijn ‘reis’ door het productieproces laten zien. 

Veel leesplezier!


Context, Scope en Definitie

Doel:

Ik wil graag, helemaal zelf, een longboard ontwikkelen waarmee een of meerdere problemen worden opgelost. Deze problemen kunnen over van alles gaan, maar ik wil dat op zijn minst één probleem zich voordoet binnen de ‘longboard-scene’.

De door mij gekozen problemen:

  • Het enorme aantal plastic bekers dat achter blijft als afval na festivals en feesten en niet gerecycled wordt.
  • Het feit dat de meeste longboards niet standaard met verlichting worden geleverd, maar goede optionele verlichting erg duur kan uitvallen en rijden zonder verlichting ’s avonds en   ’s nachts gevaarlijk kan uitpakken.

Hoofdvraag:

Hoe realiseer ik mijn eigen longboard waarmee ik tevens een of meerdere problemen oplos, waarvan minimaal één binnen de longboard-scene voorkomt, en welke stappen moet ik doorlopen om dat doel te bereiken?

Deelvragen:

  • Welk probleem of welke problemen wil ik oplossen (en waarom)?
  • Wat ben ik nodig (onderdelen/kennis) om mijn doel te behalen?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik het hele proces zelf en met zo min mogelijk hulp doorloop?
  • Zijn er mensen waar ik een voorbeeld aan kan nemen als het gaat om het maakproces van mijn longboard?

Verwachting en wensen:

Aan het einde van dit project verwacht ik een functioneel longboard te hebben ontwikkeld waar ik trots op kan zijn en waarmee ik de door mij gekozen problemen heb aangepakt. Daarnaast verwacht ik veel kennis opgedaan te hebben over het ontwerp en realisatieproces van een longboard, wat ik mogelijk kan meenemen in een volgend project.


Methode en Aanpak

Tijdens mijn project heb ik verschillende methodes uit het CMD Methodspack gebruikt, namelijk:

  • Diary study (doelgroeponderzoek naar problemen)
  • Benchmark creation (deskresearch naar soortgelijke concepten)
  • Requirements list (deskresearch naar wat ik allemaal nodig ben)
  • Sketching (vormenonderzoek t.b.v. het uiterlijk van het longboard)
  • Moodboard (kleurenonderzoek t.b.v. de uitvoering van het longboard)
  • Best, good and bad practices (deskresearch t.b.v. de uitvoering van het longboard)
  • Comparison chart (vergelijking van onderdelen t.b.v. de kwaliteit van het longboard)
  • Usability testing (product test t.b.v. de kwaliteit van het longboard en eventuele verbeteringen)

Toen ik mijn onderwerp had gevonden ben allereerst gaan kijken naar waar ik onderzoek naar zou moeten doen voor het maken van een longboard (problemen, vormen, materialen, onderdelen, ect.). Daarna ben ik dit stap voor stap gaan uitvoeren (zie ‘Uitvoering en Experimenten’) en ben ik zo beetje bij beetje begonnen met experimenteren en de uiteindelijke versie van mijn longboard.

Voorbeelden uit de praktijk:

Ik heb o.a. gekeken naar de boards van Wasteboards. Wasteboards maakt skateboards van de dopjes van plastic flesjes, zoals die van een flesje cola of Fanta. Dit bedrijf heeft een speciale “bakkerij” voor de productie van deze boards.

Naast Wasteboards heb ik ook gekeken naar het werk van Precious Plastic, dit is een bedrijfje dat kennis en technieken deelt met als doel dat meer mensen plastic gaan recyclen. Zo verspreiden ze je inspiratie over wat je zou kunnen maken met plastic en laten ze zien hoe je zelf machines kunt bouwen waarmee je plastic kunt verwerken.

Echter werken beide bedrijven op grote schaal en werkten hun methodes niet voor mij. Maar desondanks heb ik toch wat inspiratie en nuttige informatie bij hun kunnen vinden. Daarnaast heb ik vooral veel informatie opgedaan uit forums en YouTube video’s van andere doe-het-zelfers.


Uitvoering en Experimenten

Stappen van het ontwerpproces:

  1. Onderzoek naar de problemen binnen de longboard scene
  2. Onderzoek naar longboard soorten en maten
  3. Onderzoek doen naar en experimenteren met het smelten van plastic
  4. Onderzoek naar de vorm en het design van mijn longboard
  5. Lijst van benodigde onderdelen opstellen en kijken hoe ik hieraan kom
  6. Het longboard realiseren

Stap 1:

De eerste stap was het vaststellen van het probleem/de problemen. Dit heb ik gedaan door aan verschillende longboarders te vragen waar zij tijdens het longboarden tegenaan lopen. Antwoorden heirop waren onder andere het verhoogde risico op vallen als je per ongeluk over bijvoorbeeld een steentje rijdt, vieze benen bij vochtig weer en problemen met het vinden van goede verlichting, wat mijn vermoedens bevestigde.

Stap 2:

Daarna heb ik onderzoek gedaan naar longboard soorten en maten. Dit varieert sterk omdat elk longboard zijn eigen functie heeft. Zo zijn dancers vaak heel lang zodat ze stabieler zijn, terwijl mini-cruisers juist vrij klein en wendbaar zijn.

Voor dit project heb ik ervoor gekozen om mijn eigen longboard als voorbeeld te nemen, inhoud dat het een drop-through longboard wordt van ca. 1 meter lang en 20 cm breed. Drop-through houd in dat de wielbasis door het dek heen komt waardoor het deck iets lager aan de grond komt te liggen en de stabiliteit verhoogd wordt.

Longboard Types (Blue Tomato, z.d.)

Stap 3:

In de beginfase heb ik onderzoek gedaan naar de verschillende soorten plastic, en hun smeltpunten, en heb ik geëxperimenteerd met het smelten van verschillende soorten plastic (zie foto’s hieronder).

Stap 4:

Ik heb tijdens dit project meerdere malen geëxperimenteerd met de vorm voor mijn longboard en uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de klassieke vorm van een drop-through longboard te combineren met de vorm van een plastic beker en is het onderstaande ontwerp ontstaan.

          

Schets van het design van het longboard (links) en tekening voor de freesmachine (rechts) in Adobe Illustrator

Stap 5:

Voor een longboard ben je natuurlijk allerlei onderdelen nodig, voor het overzicht heb ik een checklist gemaakt van de benodigde onderdelen (zie hieronder). De meeste van deze onderdelen zijn terug te vinden in het eindproduct.

Checklist in mijn dummy van de benodigdheden

Stap 6:

En toen was het eindelijk tijd om het longboard te gaan realiseren. Dit hield in:

Siliconen mal maken voor het plastic

     


Longboard frezen


Longboard testen en verbeteren

 


Plastic smelten


Plastic gladfrezen en polijsten

 


Sponning frezen voor de lichtjes en de lichtjes erin maken


Plastic in het longboard vastmaken


Longboard afwerken


Het eindresultaat

 

 


Evaluatie en Conclusie

Dit was een project dat ik voor mezelf wou doen en zelf wou uitvoeren met zo min mogelijk hulp. Het was echt een doe-project en ik ben blij met de uitkomst. Het was erg leuk om een keer niet alles voor je te laten maken maar om gewoon zelf aan de slag te gaan. En nee, dit was niet de meest efficiënte manier om een longboard te maken, maar ik heb het zelf gedaan en toen ik uiteindelijk kon zeggen dat mijn longboard af was merkte ik dat ik het met trots en blijdschap aan mijn familie en vrienden liet zien.

Mijn hoofd- en deelvragen zijn beantwoord en het doel is bereikt. Er waren enkele tegenslagen en dingen waar ik omheen moest werken, maar dit waren geen onmogelijke obstakels. Zo was het bijvoorbeeld niet haalbaar voor mij om het beste hout te krijgen, maar dat heb ik opgelost door voor het beste alternatief te kiezen. Ook was mijn oorspronkelijke idee om het design te voorzien van fotochrome verf, maar ging dit niet lukken i.v.m. een logistiek probleem en vind ik het huidige uiterlijk van mijn longboard eigenlijk veel mooier.

Al met al een geslaagd project waar ik met trots op terugkijk.


De toekomst van…

Om dit longboard te verbeteren zou in een volgend project het hout verbeterd kunnen worden. Helaas was het voor mij niet haalbaar om het, volgens de ‘longboard-regels’, juiste hout te gebruiken. Ook kan er gekeken worden naar andere vormgeving en het design van het longboard. Voor mijn longboard heb ik ervoor gekozen om het hout zichtbaar te laten, maar de meeste longboards hebben een print op de onder en/of bovenkant.  


Bronnen

Feiten en uitleg:

Praktijkvoorbeelden:

Afbeeldingen:


English Summary

I’ve been longboarding for around four/five years now and I really wanted to make my own longboard one day. I was really interested in what the proces of making a longboard would look like and wanted to ride a board I made myself.

This Seminar was the perfect opportunity for me to make that dream come true and so I started with my research to longboards and how to make one. I really enjoyed this project and I hope to make another one in the Future.


Dankwoord

Ik wil mijn vader, Jos van der Werf van Van der Werf Flightcases, bedanken voor alle hulp bij de uitvoering. Ik ben erg dankbaar dat ik materialen, machines en inzichten heb mogen gebruiken t.b.v. de verwezenlijking van mijn longboard.


Keywords

CMD Studio, Studio Seminar, Seminar, 2018, 2019, Studio-1B, CMD, Periode B, Longboard, Design, Longboard Design, Plastic, Recycling, Plastic Recycling.


Student naam: Nina van der Werf
Student nummer: 1715528
Project: “When Longboarding Meets Recycling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *