GREENIES // C2C Kinderfeestjes

Ik heb een initiatief ontworpen die kinderfeestjes milieuvriendelijk maakt, door gebruik te maken van natuurlijke en afbreekbare materialen, om kinderen al van jongs af aan op een leuke manier bewust te maken van het milieu.

Van jongs af aan ben ik al opgevoed om goed voor natuur en milieu te zorgen, zoals zo weinig mogelijk voedsel verspillen, zonnepanelen op het dak, extra isolatie in huis en goed letten op het scheiden van afval. En kleinere dingen zoals broodtrommel mee naar school en hergebruiken van verschillende voorwerpen.

Ik kan me erg ergeren aan alle overbodige plastic in winkels en op de grond.

Ook de term ‘plastic soup’ zal niet onbekend zijn (Plastic Soup Foundation, z.d.). Er zit ongelofelijk veel plastic troep in de oceaan en andere wateren. Omdat er veel overbodig plastic wordt geproduceerd en mensen er niet netjes mee omgaan. Ellen MacArthur Foundation heeft wat cijfers en onderzoeken in een mooi verslag gezet. Hier staat dat als we zo door leven als nu leven dan zou er in 2025 meer plastic in de oceaan zwemmen dan vissen (in gewicht). Op dit moment ligt er zo’n 150 miljoen ton plastic in de oceaan (Ellen MacArthur foundation, 2016).

Ik wil graag mijn steentje bijdragen en een duwtje in de goede richting geven door dit project.

Laten we bij het begin beginnen: Kinderen zijn de toekomst. Zij zijn degenen die zullen bepalen of er meer plastic dan vissen in de zee zullen zwemmen.

Daarom is mijn hoofdvraag:

Hoe kan ik op een cradle to cradle/milieuvriendelijke  manier ervoor zorgen dat kinderen zich al jong bewust worden om goed te zorgen voor de aarde?

Deelvragen:

– Waarmee spreek ik kinderen het meest aan?

– Wat is Cradle to Cradle?  Welke materialen zijn het meest milieu- gebruiksvriendelijk en cradle to cradle?

– Welke promotie past hier het best bij?

Waarmee spreek ik kinderen het best aan?

Een van de grootste boosdoener voor het milieu is alle plastic speelgoed van kinderen. Er zitten veel giftige stoffen in de materialen wat slecht is voor kind en milieu (ECOgoodies, 2017), Er wordt erg veel  geproduceerd, maar veel van hard plastic wat kan niet worden afgebroken. Speelgoed alleen is een te groot onderwerp om invloed op te hebben. Daarom ben ik me gaan verdiepen in wat hier nauw op aansluit maar toch iets specifieker is; kinderfeestjes.

Op de basisschool zijn verjaardagfeestjes een van de hoogtepunten van het jaar. Alleen wordt er zoveel troep gebruikt die na deze leuke dag weer de prullenbak in belandt. Wat zou het mooi zijn als we kinderfeestjes organiseren die super leuk zijn en ook nog leuk voor de natuur. Zo wordt duurzaamheid ook nog leuk.

Wat is cradle to cradle (C2C) en welke materialen zijn het meest milieu- gebruiksvriendelijk en/of cradle to cradle?

Cradle to cradle betekent wieg tot wieg. In het linker tabel zie je de methode die ik heb gebruikt. het materiaal mag dus niet giftig zijn kan door de natuur worden afgebroken en gereproduceerd. De producten zijn biologisch afbreekbaar. (Duurzaam MBO. (z.d.)

(Kensler, 2016)

Materiaal onderzoek:

Er bestaan verschillende materialen gemaakt van natuurlijke producten die niet giftig zijn De meeste zijn gemaakt van zetmeel of suikerriet en zijn afbreekbaar of composteerbaar*

PHA, Bio PBS, PBat, Bioska en PLA       

*composteerbaar betekent dat het in een composteermachine kan worden afgebroken. Dit betekent dus niet dat het uit zichzelf in de natuur gewoon oplost.

Gabriel maakt meubels met Cradle to cradle (silver) materiaal. Hiervan heb ik stofjes mogen ontvangen. (Gabriel, z.d.)
Jute is ook milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Het is gemaakt van de plant Corchorus. (Groenezaken, z.d.)

Ook ben ik zelf aan de slag gegaan met natuurlijke materialen. Dit ben ik gaan doen omdat ik het belangrijk vond om ook zelf te experimenten en op een praktische manier te ervaren dat het ook anders kan. En knutselen is iets waar de meeste kinderen gek op zijn.

Op internet vond ik een video waarin een vrouw zelf papier maakte van gras (ter Schure, 2016). Deze methode heb ik herhaalt op verschillende andere producten.

Paprika
Tomaat
Rode biet

Mandarijnen schillen (3 maal is scheepsrecht was bij dit materiaal erg toepasselijk)

 

Groente afval:
In het groot pakt het minder goed uit.

Bloemen: De mooie roze kleur ging er helaas uit en de vezels waren niet grof genoeg waardoor hier geen fatsoenlijk papier van kon worden gemaakt
Plastic van aardappelzetmeel, glycerine en water (en eetbaar kleurstof): Het materiaal is prachtig en kan bij de GFT worden gegooid. Hij kan alleen nog wat netter. Dit hoop ik je op de expositie te laten zien.
Plastic van melk en azijn (Dit wordt een soort klei)

De groentes vond ik uiteindelijk te zonde om uiteindelijk te gebruiken, maar van gras kan je mooi papier maken. De mandarijnen schillen waren wat harder dus dat leek me een mooi karton materiaal.

Ook aan het experimenten moet een einde komen en er moeten keuzes worden gemaakt maar ik ben er van verzekerd dat er nog heel veel groente afval zoals fruit schillen ideaal zijn om zelf papier mee te maken.

Zelf heb ik deze producten gemaakt:

Vlaggetjes van jute, gras, stoffen van Gabriel
Karton/PLA Bekertjes (Natureko, z,d.)
Rietjes van Plan (Natureko, z,d.)

Aan het begin van dit project werd ik ook geïnspireerd door Dave Hakkens, om klein schalig de milieuvervuiling tegen te gaan. Hij raad met #skipthestraw (Dave Hakkens, 2018) eigenlijk aan om geen rietjes te gebruiken, dit vind ik een erg goed initiatief (vooral voor volwassenen) alleen voor de ouders van de jarige lijkt me rietjes wel beter dan allemaal knoeiende kinderen. En dan is dit een goed alternatief

Bakjes van plastic.

Kroontjes van mandarijnen schillen en C2C stof (Gabriel)

Ze zijn helaas wat bobbeliger maar het materiaal heeft wel een mooie structuur en in de toekomst zou dit een mooi materiaal kunnen zijn.

Ook wil ik een DIY box maken als activiteit voor het kinderfeestje.

Welke promotie past hier het best bij?

Deze producten zijn samengevoegd onder mijn eigen merk GREENIES

Dit is dus een merk dat kinderfeestjes ontwerpt producten die gemaakt zijn van materialen die makkelijk  kunnen worden afgebroken.

De naam Greenies heb ik bedacht omdat  Groen de kleur en benaming is voor milieu bewust leven. En omdat het over feestjes gaat (of ook wel party’s uitgesproken als parties) heb ik er Greenies van gemaakt. Ook bestaat de naam nog niet bij een ander merk.

Styleguide

Ik heb bij dit merk een eigen huisstijl gemaakt.

Foto’s van de producten zullen geïnspireerd zijn op de bovenstaande foto van de Bijenkorf: veel licht en een rustige uitstraling, alleen met meer lachende kinderen.

Het logo wou ik speels en handgemaakt laten over komen dat verwijst naar de producten en en de kleuren zijn niet te fel/hard om het wat liever te laten ogen voor kinderen.

Het kroontje verwijst weer naar de feestkroontjes en om de het jongetje en meisje die het gezicht zijn van GREENIES die ook een kroontje dragen. Het kroontje is met opzet niet helemaal perfect door het handgemaakt aspect terug te laten komen.

Gezicht van GREENIES
Hier zie je mijn proces tot het logo. De ballonnen waren in de vorm van een infinity teken. Omdat ballonnen niet erg duurzaam zijn heb ik dit veranderd.

Conclusie

Hoe kan ik op een cradle to cradle  manier ervoor zorgen dat kinderen zich al jong bewust worden om goed te zorgen voor de aarde?

Er zullen verschillende manieren zijn op deze hoofdvraag te kunnen oplossen. Mijn oplossing is milieuvriendelijke kinderfeestjes. Zo komt er een positieve nasmaak aan het zo duurzaam mogelijk leven. En worden kinderen bekend met Cradle to cradle op een hele praktische manier.

Vooral het zelf experimenteren was leuk om te doen en zal voor kinderen ook leuk zijn. Ik moet wel meegeven dat het niet de lekkerste geur geeft in de keuken. en dat de keuken helemaal overhoop zal liggen. Maar het resultaat is fantastisch.

Bronnen

Duurzaam MBO. (z.d.). Wat is cradle to cradle – Duurzaam MBO. Geraadpleegd op 16 januari 2019, van https://www.duurzaammbo.nl/wat-is-cradle-to-cradle

ECOgoodies. (2017, 14 juli). Vijf redenen om plastic speelgoed direct de deur uit te doen | EcoGoodies. Geraadpleegd op 16 januari 2019, van https://ecogoodies.nl/vijf-redenen-om-plastic-speelgoed-direct-deur/

Ellen Macarthur foundation. (z.d.). New Plastics Economy report offers blueprint to design a circular future for plastics. Geraadpleegd op 15 januari 2019, van https://www.ellenmacarthurfoundation.org/news/new-plastics-economy-report-offers-blueprint-to-design-a-circular-future-for-plastics

Gabriel. (z.d.). Fabrics. Geraadpleegd op 15 januari 2019, van https://www.gabriel.dk/en/fabrics/fabrics/?1=1

Groenezaken. (z.d.). Jute. Geraadpleegd op 15 januari 2019, van https://www.groenezaken.nl/jute/

Hakkens, D. (2018, 9 mei). Skip the straw. Geraadpleegd op 16 januari 2019, van https://davehakkens.nl/community/forums/topic/skip-the-straw-download-kit/

Kensler, M. (2016, 7 april). Cradle to Cradle | Auburn University Office of Sustainability [Illustratie]. Geraadpleegd op 16 januari 2019, van http://wp.auburn.edu/sustainability/tag/cradle-to-cradle/

Natureko. (z.d.). Natureko [Illustratie]. Geraadpleegd op 16 januari 2019, van https://www.natureko.nl

Plastic Soup Foundation. (z.d.). NO PLASTIC WASTE IN OUR WATER! [Illustratie]. Geraadpleegd op 16 januari 2019, van https://www.plasticsoupfoundation.org

Ter Schure, A. (2016, 29 februari). Graspapier: Maak het Zelf! [Video]. Geraadpleegd op 16 januari 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=suGaH3D9EP0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *