Geluk versus Gelukt

Madelon van der Sanden- 1696919

Je hopt van project naar project, bent constant bezig met je positie in de arbeidsmarkt en dient druk over te komen. Het leven in de prestatiemaatschappij valt niet mee. We zijn gemiddeld 82 uur per week bereikbaar voor onze baas, voelt een op de drie Nederlanders zich eenzaam en heeft één op de zeven werknemers burn-out klachten (de correspondent, n.b.). In de prestatiemaatschappij is ‘druk zijn’ een statussymbool (de correspondent, n.b.). We leven in een prestatiemaatschappij waarin we continue moeten presteren (Kreek, n.b.). Hierdoor vergeten we bewust in het hier en nu te leven. Dit terwijl we meer dan ooit snakken naar het gevoel van geluk (Weekers, 2018). We staan niet meer stil bij de kleine momenten die geluk definiëren(Psychologie magazine, 2017). Maar Waarom zijn we tegenwoordig zo naarstig op zoek naar geluk? 

Tegenwoordig denken veel mensen dat succes hun geluk vergroot (Tiggelaar, 2018). Mensen werken vaak keihard om bijvoorbeeld geluk of rust te krijgen (Lopez, 2018). Volgens mindfulness coach Chan Gademan werkt dit averechts, “als mensen stilstaan en voelen ‘wat wil ik nu echt’ komt dat vaak niet overeen met wat ze op dat moment ook echt doen in hun leven”. De woorden geluk en gelukt hebben geen overeenkomst, dit is vaak de misvatting. Geluk geeft kortstondig een goed gevoel, maar leidt uiteindelijk niet tot geluk. Geluk gaat over ‘het hoofd’ en om waarneembaar gedrag of bezit. Mensen willen daar meer van en zijn alleen nog maar bezig met streven en vergaren i.p.v. leven zegt psycholoog Annemieke Vogel

Als je 100% aandacht aan iets schenkt, krijg je meer oog voor klein geluk. Als je door de stad loopt en meer om je heen kijkt, hoor je de fluitende vogels weer, ervaar je het gevoel van zonnestralen op je gezicht en merk je op dat iemand vriendelijk naar je lacht. Je hoofd is op dit moment rustig, want je bent ‘druk’ met het ervaren van alles om je heen. Je krijgt niet alleen meer rust, maar je voelt je ook positiever (Weekers, 2018). Als je je positief voelt maak je de hormonen: serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je jezelf blij, gelukkig of euforisch kunt voelen. Oftewel deze hormonen zorgen voor het geluk gevoel (Martien, 2017).

Het boek Happy Life 365 ( Weekers, 2018)was een grote inspiratiebron voor mij, een niet-zweverige zoektocht naar geluk. Het is duidelijk en makkelijk geschreven.

In mijn onderzoeksopzet was het plan mij te focussen op de doelgroep studenten. Na dieper onderzoek en feedback heb ik besloten om doelgroep leeftijd los te laten. Tegenwoordig ervaart iedereen de gevolgen van de prestatiemaatschappij. Zelfs kinderen op de basisschool hebben stress, zeker bij  de Cito-toets (Leeuwerke, 2018). In mijn onderzoeksopzet vertel ik voornamelijk over ‘omdenken’ en ‘mindset’. Deze onderwerpen vinden veel mensen zweverig, iets wat ik juist niet wilde.

In het interview met professional animator Renske Mijnheer kreeg ik de tip: ‘Mensen willen niet horen wat ze moeten. Mensen willen geïnspireerd worden.”. Ik wilde graag een animatie maken. De boodschap en het type animatie vond ik lastig. Renske adviseerde: formuleer eerst je boodschap. Nadat ik mijn verhaal duidelijk had, ben ik onderzoek naar animatie soorten gaan doen. Uiteindelijk heb ik drie concepten ontwikkeld met drie verschillende animatie methodes.

Concept: animatie adobe tools

Concept: Rotoscope

Concept: animatie papier

Renske gaf de tip, kies de vorm die je het leukst vindt, want het ontwikkelen kost veel tijd. Rotoscoping vond ik het leukst en het concept ‘geluk versus gelukt’ sprak mij het meest aan.

Test papier animatie

Test rotoscoping

Na een interview met psycholoog Annemieke Vogel en mindfulness coach Chan Rademan kreeg ik veel inspiratie. Zij vertelde mij dat ‘bewust’ dingen ervaren, zorgt voor een geluk gevoel. Volgens Annemieke Vogel maakt samen lachen, praten, liefhebben, een goed boek, een warme zon, vogeltjes die fluiten, herfstkleuren en een glimlach mensen het meest gelukkig als zij terugkijken op hun leven.

“Veel mensen vullen innerlijke leegte op met ‘dingen buiten zichzelf’, zowel materiele zaken als prestaties. Dit geef kortstondig een prettig gevoel, maar maakt je uiteindelijk niet gelukkig” aldus Annemieke Vogel.

 Inspiratie moodboard voor kleuren en stijl: https://pin.it/wieqryc26n4ubz.

(Robin990, 2015)

Na een gesprek met Renske Mijnheer kreeg ik de tip dat ‘The school of life’ op een moderne manier geluk bespreekbaar wilt maken. ‘The school of life’ is een hedendaags filosofisch online-platform. Mijn doel voor dit project is ook geluk op een moderne manier bespreekbaar maken. De boodschap die ik wil overbrengen moet niet zweverig zijn. Ik heb mij laten inspireren door de stijl van de website ‘The school of life’, deze stijl is hedendaags (door de opmaak) en fris (door de kleuren) waardoor het onderwerp geluk minder zweverig overkomt en men aanspreekt.

(The school of life, n.b.)

Rotoscoping kost veel tijd. Ieder frame van een stukje film/ animatie heb ik overgetrokken via de app Stop Motion, tip van Renske Mijnheer. De rotoscope-beelden zijn gemaakt op basis van een enquête.

Rotoscope beelden

Praten 

Sporten

Handen

Zon

Men bewust maken

Bloei

Koffie

Knuffel

Iteratie 1

Iteratie 1 is een kijkdoos met de rotoscope-animatie. Door de kijkdoos gaat alle aandacht naar het beeld en de boodschap, geen prikkels van buitenaf.

Aan de ene kant van de doos kon een telefoon worden geplaatst en aan de andere kant zaten kijkgaten. De persoon scant een QR-code en ziet de video op zijn eigen telefoon in de kijkdoos. De persoon heeft de video op zijn telefoon en kan de video achteraf nogmaals bekijken. Het aluminiumfolie verspreidt licht en creëert een sfeer.

Voorbeeld kijkdoos 

(Bensound, n.b.)

Iteratie 2

Het idee van een kijkdoos om bewust een boodschap over te brengen vond ik interessant. Maar iteratie 1 was nog niet overtuigend genoeg. Het idee van iteratie 2 was een doos waar je je hoofd in kon steken, met een scherm waar je alle rotoscope beelden in een collage kon zien. Aan de zijkanten zitten spiegels waardoor het beeld weerkaats, er ontstaat een ervaring. Ik kwam erachter dat ik graag een ervaring wilde creëren.

Iteratie 3

Iteratie 2 was nog geen echte ervaring. Het was te druk omdat er veel tegelijk gebeurt, ik wilde juist rust. Ik ben gaan onderzoeken hoe je een ervaring creëert. Het prikkelen van de zintuigen is een belangrijk middel om klanten te verleiden, vooral in de huidige digitale wereld, waar mensen zich steeds meer afgesloten voelen van de ‘echte wereld’ (f-facts, 2016). Ik ben mij gaan focussen op de zintuigen zien, horen en ruiken. Het scherm in de kijkdoos met rotoscope afbeeldingen prikkelt het zintuig: zien. In de video zorgt een verhaal met muziek voor diepgang en prikkelt het zintuig: horen. Voor het zintuig ruiken heb ik meer onderzoek gedaan. Ik ben erachter gekomen dat de geur van Vanille stress verlagend werkt, Jasmijn helpt tegen depressieve gevoelens en Citrus geeft je energie (Verhoeven, 2016). Ik heb gekozen om Vanille te gebruiken omdat de prestatiemaatschappij graag minder stress wilt ervaren en meer geluk. Feedback Renske: “gebruik een kleine afbeelding in het witte scherm van de animatie, anders lijkt de video niet af”.

Eindproduct

Mijn eindproduct is een kijkdoos en een animatie met de boodschap: Als je 100% aandacht aan iets schenkt, krijg je meer oog voor klein geluk. Je hoofd is op dit moment rustig, want je bent ‘druk’ met het ervaren van alles om je heen. Je krijgt niet alleen meer rust, maar voelt je ook positiever. Dan is geluk gelukt

Prototype van karton en hout:

Gebruikte CMD onderzoek methodes:

 

Dummy:

Conclusie

Waarom zijn we tegenwoordig zo naarstig opzoek naar geluk?

Tegenwoordig wordt er zoveel van ons verwacht zowel privé als werk. We zijn zo druk met ‘perfect’ zijn dat we vergeten aan onszelf te denken (RTL nieuws, 2018). ‘Druk zijn’ is een statussymbool (de correspondent, n.b.). We leven en genieten niet meer bewust in het moment terwijl geluk heel dichtbij ligt.

Evaluatie:

Ik vond dit een heel interessant onderwerp. Door mij te focussen op geluk in de prestatiemaatschappij maakte ik het onderwerp kleiner voor mijzelf. Hierdoor kon ik gericht aan mijn onderzoek beginnen. Veel mensen vinden het onderwerp te zweverig. Mijn doel was om de psychologie van geluk niet-zweverig in beeld te brengen. Ik heb veel geleerd van rotoscoping. De techniek kende ik nog niet, het kost heel veel tijd.  Het was een pittige periode, ik ben trots op het eindresultaat.

Tijdens dit project heb ik gewerkt met het Johari-venster. De ‘blind’ spot heb ik laten invullen door klasgenoten. Mijn doel voor komend project is minder bevestiging zoeken. Doordat ik teveel na denk vind ik het lastig om keuzes te maken, dit is niet nodig.

Bijlage

Toekomst van….

Aanbeveling voor verder onderzoek: duik dieper in de prestatiemaatschappij, waarom is deze ontstaan en hoe zorgen wij ervoor dat dit niet teveel invloed krijgt op ons geluk?

korte toelichting hormonen

Serotonine houdt ons humeur in balans en heeft daarom groot effect op ons zelfvertrouwen. Hoe meer serotonine in ons lichaam hoe minder gevoelig we zijn voor afwijzing van anderen.

Oxytocine wordt aangemaakt bij sociale interactie. We maken dit hormoon aan door bijvoorbeeld een knuffel van vrienden, goede collega’s of familie.

Dopamine zorgt voor een blij gevoel. Dit wordt geactiveerd als je to-do lijstje heb afgevinkt, lekker eten, seks, of het behalen van je doel.

Endorfine is goed voor je lichaam het werkt pijnstillend. Dit ervaren we bij sporten, seks, eten, lachen en mediteren.

Interviews

Bronnen

 5 Best practice bronnen:

Weekers, K. (2018) Happy life 365. Utrecht/Antwerpen, Nederland: Kosmos uitgevers

 Pinterest

https://pin.it/ua763a34ig6j25

The school of life (n.b.) Welkom bij The school of life. Geraadpleegd op 4 november 2018, van

https://www.theschooloflife.com/amsterdam/

Muscovy [Muscovy]. (29 september 2009). Rotoscope animation [Youtube] geraadpleegd van:

https://www.youtube.com/watch?v=63o3ENsF2kE

 Lex Linsen [de woensdag]. (14 februari 2014) Staat je baan op de tocht? Word je met ontslag bedreigd? [Youtube] geraadpleegd van:

https://www.youtube.com/watch?v=rx_glDzZUI0&index=6&list=PLrMfy1KqMBFrcC8KQaf5Ye_c_CAS6W5LS

Renske Mijnheer (n.b.) Motion Geraadpleegd op 28 november 2018, van

http://mijnheerrenske.nl/contact.html

 

5 Most relevant knowledge bronnen:

Interviews met professionals

De correspondent(n.b.) Prestatiemaatschappij, Gelukkig zijn in een wereld die draait om succes. Geraadpleegd op 10 december 2018, van https://decorrespondent.nl/10001/prestatiemaatschappij-gelukkig-zijn-in-een-wereld-die-draait-om-succes/281958193-65a74463

E.Jinek. (1-oktober-2018) Waarom studenten tegenwoordig echt geen luizenleventje hebben. Geraadpleegd op 9-11-2018, van

https://evajinek.kro-ncrv.nl/artikelen/waarom-studenten-tegenwoordig-echt-geen-luizenleventje-hebben

Psychologie magazine (13 april 2017) Zo gezond is klein geluk. Geraadpleegd op 4 november 2018, van

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/blijmaker/

Radboud University(05-juni-2018) Welzijn onder studenten: Radboud Cares. Geraadpleegd op 15 november 2018 van,

https://www.scienceguide.nl/wp-content/uploads/2018/08/van_Huisseling_Aggie_1-1.pdf

Weekers, K. (2018) Happy life 365. Utrecht/Antwerpen, Nederland: Kosmos uitgevers

Overige bronnen:

Bensound(n.b.) Adventure. Geraadpleegd op 13 december 2018, van  https://www.bensound.com/royalty-free-music/3

Ben Tiggelaar( 19 oktober 2018) De grootste mazzel is jouw loopbaan? Geraadpleegd op 10 december 2018, van

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/19/de-grootste-mazzel-in-jouw-loopbaan-a2669267

F-fact(27 september 2016) Zintuigen prikkelen voor een betere bezoekbeleving. Geraadpleegd op 5 januari 2019, van

https://www.f-facts.nl/topics/hostmanship-gastvrijheid/achtergrond/zintuigen-prikkelen-voor-een-betere-bezoekbeleving

Janneke Kreek(n.b.) Prestatiemaatschappij leidt tot stressmaatschappij. Geraadpleegd op 10 december 2018, van

https://debaak.nl/inspiratie/artikelen/2015/07/prestatiemaatschappij-leidt-tot-stressmaatschappij/

Janien Leeuwerke( 11 september 2018) Hoe je gelukkig kunt zijn in een prestatiemaatschappij. Geraadpleegd 20 december 2018, van

https://schaamteloosimperfect.nl/prestatiemaatschappij/

Marcelino Lopez( 9 november 2018) Geluksparadox: De mens is gemaakt om geluk na te jagen, niet om het te ervaren. Geraadpleegd op 27 december 2018, van

https://psychologisch.nu/marcelino/geluksparadox-de-mens-is-gemaakt-om-geluk-na-te-jagen-niet-om-het-te-ervaren/

Martien(7 juni 2017) Hoe werken gelukshormonen? Geraadpleegd op 14 december 2018, van http://gelukplanner.nl/gelukshormonen/

Robin990(12- oktober- 2015) De invloed van kleur op het menselijk gedrag. Geraadpleegd op 20 december 2018, van

https://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/140877-de-invloed-van-kleur-op-het-menselijk-gedrag.html

RTL nieuws (28 december 2018) Druk, druk, druk: meer mensen hebben moeite met alles combineren. Geraadpleegd op 5 januari 2019, van

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4533931/druk-druk-druk-meer-mensen-hebben-moeite-met-alles-te-combineren

Sanny Verhoeven(5 maart 2016) Gelukkig worden van geur. Geraadpleegd op 5 januari 2019, van

http://www.sannyzoektgeluk.nl/gelukkig-worden-van-geur/

English summary

You hop from project to project, are constantly occupied with your position in the labor market and have to be busy. In the performance society, being ‘busy’ is a status symbol (the correspondent, n.b.). Because of this we consciously forget to live in the here and now. This while we yearn for the feeling of happiness more than ever (Weekers, 2018). We no longer reflect on the small moments that define happiness (Psychology magazine, 2017).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *