Een schoen is meer dan een schoen

Voor mij begon dit allemaal in 2011 toen ik voor het eerst mijn eigen sneaker kocht. De Air Max 1. Ik had net genoeg geld gespaard om het van mijn eigen geld te kunnen kopen en sindsdien ben ik verknocht aan sneakers. Buiten dat heb ik ook nog een andere passie, ontwerpen. Ik kwam er al vroeg achter dat mijn doel was om een designer te worden. Ik vind het tof dat ik mijn gedachtes kan vertalen in beeld. Maar er is nog meer.

Ik heb een nieuw doel ontwikkeld gedurende de jaren. Mijn doel is om mijn hobby met mijn passie te combineren. Mijn doel is om Footwear Designer te worden bij Nike. Ik heb mijn seminar gebruikt om mijn doel iets meer in mijn vizier te krijgen en ik ben mijn eigen schoen gaan maken en customizen. Dacht ik, uiteindelijk ben ik een andere weg in geslagen en ben dieper op de context van de sneaker in gegaan. Mijn eigen context en wat de sneaker nou eigenlijk voor mij betekend.

Context, Scope en Definitie

Een schoen is meer dan een schoen, voor mij is de sneaker een manier om mezelf te uiten, te onderscheiden van de andere mensen. Een sneaker is het belangrijkste aan mijn outfit. De meeste mensen kopen een schoen omdat je schoenen nodig hebt om op te lopen maar voor mij is het meer dan dat. Een schoen voor mij is een deel van je identiteit. Laat ik het zo zeggen, het is een deel van mijn identiteit. Ik vind dat een schoen iets zegt over iemand zijn persoonlijkheid. Hoe je je sneakers wil dragen is aan jou en dit verschilt per persoon, maar voor mij zijn ze een vorm van expressie, de sneaker op zich, maar ook de collectie bij elkaar. Ik ben erachter gekomen dat de sneaker veel meer voor mij betekend heeft in mijn leven dan dat ik altijd al heb gedacht. Dat aspect vind ik erg interessant en wil ik op een bijzondere manier naar buiten brengen. “A basic design is functional, but a great design says something.” (Christian Tesser, 2018)

Methode en Aanpak

Onderzoeksverslag
Aan het begin van het project heb ik veel research gedaan naar verschillende onderwerpen die te maken hadden met mijn eerste conceptvoorstel, de hybrid sneaker. Uiteindelijk ben ik op het laatste moment toch een andere weg ingeslagen en heb ik voor een totaal ander eindproduct gekozen. Voor mijn most relevant knowledge ben ik als eerst onderzoek gaan doen naar (1) Nike en de (2) materialen die zij gebruiken voor hun schoenen. Nike gebruikt veel materialen om al hun producten te maken, maar er zijn slechts zes materialen die het grootste deel van hun massaproductie uitmaken zoals: polyester, rubber, eva foam, katoen, synthetisch leer en leer. Buiten dat Nike zes basismaterialen heeft, ontwikkelen zij ook hun eigen materialen. Omdat ik in de eerste instantie wilde repainten had ik ook onderzoek gedaan naar (3) Angelus leerverf en wat daarbij komt kijken. Het is namelijk niet echt makkelijk om een schoen te repainten. Je hebt er veel verschillende producten voor nodig om tot een mooi eindresultaat te komen.


Schetsen Air Max 97, Christian Tesser

Footwear designers
Voor mijn best practices zijn (1) Christian Tesser en (2) Tinker Hatfield twee grote voorbeelden voor mij. Christian Tesser is een footwear designer die ooit 1,5 jaar heeft gewerkt voor Nike. Hij is de geniale ontwerper van de Nike Air Max 97 die decennia later nog steeds in de winkels te vinden is. 21 jaar geleden kwam de Air Max 97 tot leven. Het is best een prestatie om een schoen te ontwerpen die in de hedendaagse tijd er nog steeds futuristisch uit ziet. Hij werd geïnspireerd door het zien van een druppel die op het water valt. Dan ontstaat er een rimpel structuur wat Tesser interessant vond. Andere ontwerpen inspireren Tesser niet hij laat zich liever inspireren door verschillende materialen en de natuur. Wat Tesser jammer vindt is dat tegenwoordig iedereen elkaar na probeert te doen. Elk merk lijkt op elkaar en het is zeldzaam om een schoen te vinden die opvalt tussen al het andere. (Polanco, 2018). Door Christian Tesser ben ik geïnspireerd geraakt om de hort op te gaan. Ik ben dagelijks naar buiten gegaan met mijn spiegelreflexcamera en heb zoveel mogelijk foto’s proberen te schieten wat mij aantrok. Door dat te doen heb ik veel verschillende ideeën gekregen en ben ik veel gaan schetsen.

De fotoreeks is onder aan de pagina te vinden.

Een van Tinker zijn eerste projecten was de Air Max One. Hij zag het als een kans om het over een andere boeg te gooien. Nike verpakte gas in een urethaan luchtkussen voor extra schokdemping. Tinker wilde het luchtkussen wat breder en stabieler maken maar ook nog wat zool wegsnijden zodat je het ziet. Hij werd geïnspireerd door het George Pompidou Centre in Parijs (ontworpen door Renzo Piano). Het is een heel controversieel, geliefd, maar meestal gehaat gebouw. Het is een gebouw met alle technische delen aan de buitenkant. Piano gaf alles primaire kleuren om nog meer ophef te creëren. (Netflix. (2017). Abstract The Art Of Design “Tinker Hatfield: Footwear design” [Documantaire].)


Roel van Hoff aan het werk in zijn Sneakerschool

Ook heb ik met een Nederlandse footwear designer gesproken: (3) Roel van Hoff. Hij is het perfecte voorbeeld van ‘niet denken maar doen.’ Dat wil hij startende designers ook mee geven. “Ga je passie achterna en doe wat je tof vindt.” Roel is zo groot geworden dat hij zijn eigen ‘Sneakerschool’ heeft opgezet waarbij je zelf je eigen Air Max 1 kan maken. De Sneakerschool is nu zo’n groot succes dat hij klanten over de hele wereld over de vloer krijgt. Van Amerika tot Spanje. Hij vertelde mij dat je, je door alles kan laten inspireren. Ga naar buiten en kijk om je heen en als dingen in je op komen schrijf ze op.

(4) Babette Broeren heb ik ook mogen spreken. Zij en Roel zijn typische voorbeelden van ‘niet denken maar doen.’ Babette Broeren is een zelfstandig ondernemer die groot is geworden in het customizen van sneakers en met name de Nike Air Max 1. Nadat zij al enige tijd ervaring had opgedaan met het maken van portretten met acrylverf besloot ze haar verfpassie eens los te laten op haar andere passie: SNEAKERS. Ze maakt op aanvraag speciaal voor jou een custom en soms creëert ze zelf een gaaf ontwerp die maar in een beperkte oplage te koop is. Babette is nu zo groot geworden met haar repaint bedrijf dat ze nu ook cursussen aan Nike Employees geeft. (Customs by BB, z.d.)

Instagram account Babette Broeren @customsbybb

Shoe Academy
Om een beter inzicht in het ambachtelijk schoenmaken te krijgen ben ik naar de (4) Dutch Shoe Academy geweest (most relevant knowledge). Ik heb daar verschillende studenten geïnterviewd over de school, hoe zij zelf te werk gaan en wat hun passie is betreft schoenmaken. Ook heb ik een ochtend/middag mee mogen lopen om te kunnen ervaren hoe het in de les te werk gaat. Ik heb alle leslokalen mogen zien en is mij het proces verteld wat er allemaal moet gebeuren bij het maken van een schoen. Voor mij was dit een waardevolle en leerzame ervaring.

Fotoreeks Shoe Academy, meeloopdag 

Studio Hagel
Ook voor mijn best practice heb ik ook feedback gevraagd aan (5) Mathieu Hagelaar (Studio Hagel.) Hagelaar kijkt op een andere manier naar schoenen wat mij tijdens het proces erg inspireerde. Ik heb contact gezocht met Mathieu maar helaas kon hij geen tijd voor mij vrijmaken wegens drukte, waardoor ik niet langs zijn studio kon komen. Hagelaar bood mij wel aan om mij te voorzien van feedback.

UITVOERING EN EXPERIMENTEN

Schetsen:

Foto experiment n.a.v Christian Tesser:

Materiaal experiment Swoosh:

Nieuw concept experiment:


ONDERBOUWING EINDONTWERP


Proces foto eindwerk


EVALUATIE EN CONCLUSIE 

Is een schoen nu meer dan zomaar een schoen? Misschien telt dit niet voor iedereen maar voor mij wel. Ik denk dat ik deze vraag wel heb weten te tackelen tijdens mijn eindontwerp. Ik heb geprobeerd om mijn eigen visie d.m.v de context van de schoen uit zijn verband te trekken. Maar als ik het nog een keer zou over mogen doen dan had het verstandiger geweest als ik knopen sneller had doorgehakt. Ik ben namelijk veel tijd verloren met het zoeken naar professionals die ik ambieer. In mijn volgende project wil ik daar beter op in gaan spelen. Dat ik nog een back-up plan heb als bepaalde dingen niet gaan zoals ik gepland had.


Over the years I developed a passion for shoes. Shoes have become a part of my self-esteem, which I found very interesting to discover about myself. This is the reason why I started my research. During my research I have spoken to different designers in the shoe industry, through which I discovered that a shoe is much more than just a shoe. In the first place I wanted to use this seminar-project to design my own shoe, because this has always been a dream of me. Eventually things worked out differently. The result of the project let me to the discovery that shoes have been much more than just shoes for me. Furthermore, I found out why I started to collect shoes.

Bronnen

Bloggerista. (2017, 24 december). GESCHIEDENIS VAN DE SNEAKERS. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://jobs.http://www.bloggerista.nl/shopping/geschiedenis-van-de-sneakers/nike.com/ehq

Customs by BB. (z.d.-a). About BB. Geraadpleegd op 20 november 2018, van http://www.customsbybb.nl/about.html

Customs by BB. (z.d.-b). Angelus Leerverf. Geraadpleegd op 20 november 2018, van http://www.customsbybb.nl/lp/angelus-leerverf.asp

Dutch Shoe Academy. (z.d.). Over ons. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://www.dutchshoeacademy.nl/over-ons/dutch-shoe

Netflix. (2017). Abstract The Art Of Design “Tinker Hatfield: Footwear design” [Documantaire]. Geraadpleegd van https://www.netflix.com/search?q=abs&jbv= 80057883&jbp=0&jbr=0

Nike. (z.d.-a). Nike European Headquaters. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://jobs.nike.com/ehq

Nike. (z.d.-b). Nike Flyleather. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://sustainability.nike.com/flyleather

Nike. (z.d.-c). Nike Flyknit. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://www.nike.com/nl/nl_nl/c/innovation/flyknit

Nike. (z.d.-d). Nike Flyprint. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://news.nike.com/news/nike-flyprint-3d-printed-textile

Nike. (z.d.-e). Nike Flyprint. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://www.nike.com/nl/nl_nl/c/running/zoom-vaporfly-4?ref=https%253A%252F%252Fwww.google.nl%252F

Nike. (z.d.-f). Nike Hyperfuse. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://news.nike.com/news/hyperfuse

Nike. (z.d.-g). Nike React. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://news.nike.com/news/nike-react-foam-cushioning

Polanco, R. (2018, 24 april). Interview // Christian Tresser On Creating The Air Max 97 and Nike Taking a Risk On His Design. Geraadpleegd op 20 november 2018, van http://raypolancojr.com/interview-christian-tresser-nike-air-max-97-designer/

Sneaker Jagers. (2018, 14 maart). Nike lanceert de Nike ‘On Air’ Workshop contest. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://www.sneakerjagers.nl/nieuws/2018/03/14/nike-lanceert-de-nike-on-air-workshop-contest/

The Ohio State University. (z.d.). Raw Materials. Geraadpleegd op 20 november 2018, van https://u.osu.edu/nikeshoes/raw-materials/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *