Vergeten herinneringen

Inleiding

Herinneringen heeft iedereen, goede, slechte en vergeten herinneringen. Met het opruimen thuis kwam ik oude spullen tegen, velen van jaren geleden uit mijn kindertijd. Deze spullen herinnerde mij aan dingen die ik vergeten was. Dit vind ik fascinerend, hoe kan ik ervoor zorgen dat verten herinneringen opnieuw leven krijgen? Ik wil kijken of ik iets tastbaars kan maken, wat er voor zorgt dat mensen terugdenken aan dingen die zij eigenlijk in eerste instantie vergeten waren.


Oude blokken op zolder die ik zocht voor een neefje

Context, Scope en Definitie

Herinneringen heeft iedereen maar deze zijn ook snel vergeten, ik vind het erg belangrijk dat je onthoud waar je roots liggen. Om jezelf te kunnen respecteren en waarderen wie je bent. Het eerste jaar van mijn leven heb ik in een klooster in Indonesië gewoond, het zien van de oude spullen op zolder herinnerde mij eraan hoe dankbaar ik mag zijn dat ik nu in Nederland woon en mijn leven nu is zoals het is. Terug denken aan het verleden is daarom niet altijd iets slechts.

Gabriel Barcia-Colombo gebruikt herinneringen van zijn vrienden door ze letterlijk te verzamelen in zijn werk, ik vond het inspirerend hoe zijn werk de interactie met kunst wil stimuleren. (Barcia-Colombo, 2012) Het lijkt mij heel tof om een een kunstwerk te maken wat oude herinneringen ophaalt zodat je hiermee zelf of met andere over na kan denken.


(Barcia-Colombo G.)

Deelonderwerpen van dit project zijn:

  • Wat triggerd herinneringen?
  • Hoe kan ik herinneringen vorm geven?
  • Zijn vergeten herinneringen echt vergeten?
  • Hoe kan herinneringen gebruiken om andere mensen te helpen?

Methode en Aanpak

Om achter de vergeten herinneringen te komen ben ik veel gaan praten met mensen, ik heb gekeken naar hun zolder hierbij kwamen ook veel persoonlijke verhalen naar aan het licht.

Daarnaast heb ik verschillende methoden van het CMD Methods pack gebruikt, interviews (de gesprekken) maar ik heb ook een think aloud test gedaan. Dit was om te kijken of ik herinneringen kon triggeren, een paar foto’s die symbool stonden (dacht ik) voor de fietsvakantie waar wij met de familie heen waren gegaan, maar iedereen had andere associaties. (CMD Methods Pack)


Think aloud test

Als laatst ben ik gaan experimenteren met materiaal, het doel hiervan is om een materiaal te vinden wat mee helpt herinneringen te triggeren.

Onderzoek en Creatief Proces

Oude foto’s, bij het ondervragen was dit vaak een van de eerste dingen die mensen opnoemden bij hun oude herinneringen. Hoe kan ik vergeten herinneringen weer geven op een foto? Ik heb verschillende experimenten gedaan met het vervagen van de foto’s met behulp van inkt, door ze te laten weken in inktbadjes met steeds donkere inkt hoopte ik een soort verloop in de serie te kunnen maken, Dit ging niet zoals verwacht, de foto’s en andere materialen namen de inkt heel slecht op.


Verschillende testjes/schetsen met inkt

Als grapje zei mijn vader, waarom schuur je het beeld van de foto er niet gewoon af? Dit heb ik gedaan, het effect waar ik naar zocht kwam veel beter naar voren. Uit feedback en gesprekken later kwam, dat de foto’s die vager worden zou betekenen dat de herinneringen ook steeds vager worden. Dit klopt eigenlijk wel en is het tegenovergestelde van wat ik hoop te bereiken daarom ben ik terug gegaan naar mijn beginvraag, hoe trigger ik herinneringen?


Experimenteren met schuren van foto’s

Nadat mijn vraagstuk gepitched was en ik naar een opendag van de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie geweest was had ik besloten om de mijn eigen vergeten herinneringen van vroeger te gebruiken. Waarom? Ik denk dat door het onderwerp persoonlijker te maken mijn idee beter kan uitvoeren.

Geuren, smaken en geluiden kunnen ons razendsnel terugvoeren naar onze jeugd. De levendigste beelden uit onze kindertijd lijken namelijk te zijn opgeslagen in delen van ons geheugen die we niet zomaar activeren door gericht na te denken of te praten over ons verleden. Deze vroege herinneringen komen vooral omhoog bij bepaalde luchtjes, klanken en smaken die we ervaren, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. (Psychologie Magazine, 2017) Dit sluit precies aan op wat ik wil bereiken, ik kwam op het volgende idee:

Met behulp van geur en geluid wil ik mijn eigen herinneringen weergeven en kijken of dit vergeten herinneringen op brengt bij de bezoekers van het seminar.

Hoe wil ik dit precies gaan doen? Ik wil de geschuurde foto nemen als symbool voor mijn vergeten herinneringen, hiervoor ga ik natuurlijk een foto van mijzelf gebruiken. Dan wil ik met behulp van geur en geluid het gevoel wat ik nog weet van mijn eerste jaar in Indonesië proberen weer te geven.

Ik ben naar de Tong Tong Fair in Den Haag geweest op zoek naar de geur die ik in gedachten had namelijk Kayu Putih, een olie die in tropische landen vaak word gebruikt tegen onder andere insecten. Ik heb foto’s laten weken in de geur van de olie, de geur verdween te snel hiervan ook was ik nog steeds opzoek naar een manier om het publiek te betrekken.


Tong Tong Fair en de de test met geurfoto


Geurpotjes stonden op de Tong Tong Fair, dit heb ik geprobeerd na te maken voor de olie. De geur was sterker hiermee.

Marina Abramović maakt performance art, een voorbeeld hiervan is een experiment waar ze achter een tafel zit voor 8 uur lang. Bezoekers kunnen tegen over haar gaan zitten, zonder dat ze iets doet brengt dit emoties in de mensen op, heel inspirerend. (Brockes, 2014) Niet precies waar ik naar op zoek ben als het gaat om uitvoering maar het los brengen van emoties past wel bij mijn concept.

Het idee ontstond om een experiment te maken, ik wil met de triggers van mijn vergeten herinnering andere herinneringen bij de bezoekers los brengen. Deze kunnen van door worden opgeschreven met behulp van gerichte vragen met behulp van de Socratisch methode.(Appelo, 2007)


Ik heb verschillende foto’s besteld en gevraagd welke het meest als een herinnering word gezien, daaruit kwam dat Z/W die gedeeltelijk weg was geschuurd het beste was. Voor de presentatie heb ik besloten om het in een box te doen. Dit dient als een fotolijst en geur/geluid blijft hier goed in hangen.


Laatste versie van mijn box, geurpotje moest ik verkleinen deze paste niet. In de box zit nu de foto en de geur/geluid, bezoekers kunnen dit openen om mijn herinnering te ervaren.

Evaluatie en Conclusie

Vergeten doet iedereen maar erop terugkomen hoeft helemaal niet lastig te zijn, prikkels zoals bepaalde geuren of geluiden kunnen genoeg zijn. Dit project heeft mij helpen realiseren hoe waardevol herinneringen zijn, we leven vaak vooruitstrevend maar soms is terugkijken naar het verleden ook belangrijk. Met mijn artwork hoop ik mensen een zetje te geven om soms terug te denken aan hun verleden door ze te herinneren aan een oude herinnering en ze hierover te laten nadenken.

De toekomst van…

Voor professionals en studenten raad ik aan om een keer verder te kijken dan print, video of 3d. Als je emoties en herinneringen met je werk wil overbrengen kijk eens of je meer gebruik kan maken van geur. Met behulp van geur kun je het persoonlijk maken of emotioneel iets los maken bij de doelgroep.

Bronnen:

Barcia-Colombo, G. (2012, februari). Capturing memories in video art. Geraadpleegd op 20 april 2018, van https://www.ted.com/talks/gabriel_barcia_colombo_capturing_memories_in_video_art#t-124918

CMD Methods Pack: Find a combination of research methods that suit your needs. HAN University of Applied Sciences – Amsterdam University of Applied Sciences, the Netherlands. ISBN/EAN: 9990002057946. Available at: cmdmethods.nl

Van Dolron, L. (2018, 24 februari). LAURA VAN DOLRON: WAT MAAKT ONS WIJ? Geraadpleegd op 14 mei 2018, van https://www.human.nl/brainwash/brainwash-talks.html

Draaisma, D. (2018, 7 januari). DOUWE DRAAISMA: DE DWAALWEGEN VAN HET GEHEUGEN. Geraadpleegd op 20 mei 2018, van https://www.human.nl/brainwash/brainwash-talks.html

The School of Life. (2017). Grote Denkers (3e ed.). Amsterdam, Nederland: Nijgh & van Ditmar.

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/herinneringen-weer-levend-behulp-geur/

Psychologie Magazine. (2017, 6 november). Je herinneringen weer levend met behulp van geur. Geraadpleegd op 27 mei 2018, van https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/herinneringen-weer-levend-behulp-geur/

Van Wingerden, M., Vinck, M. A., Tijms, V., Rebelo da Silva, I., Jonker, A. J., & Pennartz, C. M. A. (2012, 22 november). Geur prikkelt herinnering. Geraadpleegd op 29 mei 2018, van http://www.uva.nl/content/nieuws/persberichten/2012/11/geur-prikkelt-herinnering.html

The Museum of Modern Art. (2010, 1 april). Marina Abramović: Live at MoMA. Geraadpleegd op 29 mei 2018, van https://www.youtube.com/watch?v=2GD5PBK_Bto

Brockes, E. (2014, 12 mei). Performance artist Marina Abramović: ‘I was ready to die’. Geraadpleegd op 29 mei 2018, van https://www.theguardian.com/artanddesign/2014/may/12/marina-abramovic-ready-to-die-serpentine-gallery-512-hours

Appelo, M. (2007). Socratisch motiveren. Geraadpleegd op 29 mei 2018, van https://www.boomfilosofie.nl/media/4/9789089532145.pdf

HUMAN. (2010, 10 september). SOCRATES (CA. 470 V CHR. – 399 V CHR.). Geraadpleegd op 30 mei 2018, van https://www.human.nl/durf-te-denken/2011/socrates.html

English Summary

When searching for something in the attic, I found a lot of old stuff. Those reminded me of memories I had long forgotten. I find it very fascinating, forgetting memories but at the same time I find it important to remember where you came from. The first year of my life I spend in Indonesia and I am very grateful that I can live how I do now. In this seminar I want to make something to what makes you remember forgotten memories and maybe help other people realize that sometimes thinking about the past is a good thing.

Dankwoord

Ik wil de mensen die niet genoemd wilden worden in het onderzoek maar wel hun persoonlijke verhalen met mij hebben gedeeld bedanken voor hun hulp, het heeft mij een beter inzicht en inspiratie gegeven.

Andre Segond von Banchet / 1694917 / Vergeten Herinneringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *