Shortfilm || Positieve effecten van fitness

Fitness is niet alleen lichamelijk goed voor het lichaam, zoals vele mensen denken. Er zitten ook andere voordelen aan fitness. Zo verbeterd het je concentratie, humeur, verlaagd het stress en depressie (Watson, 2016). Vijf jaar geleden ben ik begonnen met sporten met de gedachte dat het lichamelijk alleen maar goed is. Inmiddels weet ik beter en wil graag andere mensen hiervan op de hoogte brengen.

Ik heb ervoor gekozen om dit te uiten in een korte film. Al vanaf een jonge leeftijd was ik geobsedeerd met camera’s en storytelling. De interesse zit er dus al een aantal jaar in, alleen kon ik nooit de tijd vinden om te werken aan een shortfilm. Deze seminar zie ik als de perfecte kans om een korte film te maken en hier mijn kennis betreft storytelling uit te breiden. Met dit product hoop ik het publiek te informeren, inspireren en hopelijk motiveren.

Wat?

De kunst van een beginnende filmmaker is om de shortfilm zo kort mogelijk te houden (Pasquine, 2013).  Om dit advies te volgen en gezien de tijd die ik heb om een shortfilm te maken zal ik mij hieraan houden. Tijdens mijn seminar zal ik onderzoeken waar je rekening mee moet houden als je een shortfilm maakt en hoe je dit het beste kan aanpakken. De deelonderwerpen die worden aangesneden in de documentaire zullen aan de hand van ethos, pathos en logos worden vertelt. De hoofdvraag die gekozen heb voor dit project is : Hoe kan ik een documentaire maken van 2 à 3 minuten die de kijker informeert, inspireert en hopelijk tot motivatie aanzet?

Deelvragen die hierbij horen zijn:

 • Wat komt er allemaal kijken bij de productie van een shortfilm?
 • Hoe zorg ik ervoor dat de kijker geïnspireerd, geïnformeerd en gemotiveerd raakt?
 • Wat komt er allemaal kijken wanneer je aan een gezonde levensstijl begint?

Aan het einde van dit project verwacht ik dat ik een shortfilm van 2 à 3 minuten kan laten zien en dat aan de hand van dit project meer af weet over de productiefases en storytelling in een shortfilm.

Aanpak

De eerste 4 weken was ik ervan overtuigd dat ik een documentaire over self-empowerment wilde maken. Toen besloot ik opeens van onderwerp te veranderen. Fitness werd het nieuwe onderwerp, maar ook hier heb ik verschillende deelonderwerpen overwogen. Onderwerpen zoals het persoonlijke leven van mijn protagonist, naar een motivatievideo, naar een video om te laten zien dat het meer dan alleen maar gewichten tillen is, ben ik uitgekomen bij mijn definitieve onderwerp: de positieve kanten van fitness. In plaats van een documentaire, is het nu een shortfilm.

Wat ik wel vanaf het begin heb gedaan is onderzoek doen naar hoe je een documentaire en shortfilm maakt. Dit klinkt scheef, omdat ik de eerste weken een documentaire wilde maken en geen shortfilm. Ik vond het belangrijk om ook informatie over de maak van een shortfilm te verkrijgen, omdat ik hier misschien ook iets mee kon met mijn documentaire.

Ideeën en aantekeningen vanuit onderzoek shortfilm/documentaire

De verschillende lessen die ik heb gekeken op Lynda vallen bij mij onder most relevant knowledge. Zo heb ik lessen voor pre-productie gevolgd en wist ik wat ik moest doen om mij voor te bereiden op de productiefase (Kennedy, 2017). Vervolgens ben ik mij gaan verdiepen in script writing. Hierbij heb ik lessen gevolgd van Rick Allen Lippert. Hij heeft prijzen gewonnen met script writing, producing en directing (Lippert, z.d.). Hierdoor heb ik geleerd hoe je twee verschillende scripts kan maken en hoe je die moet gebruiken.

Bij best practices heb ik verschillende mensen gevonden. Bekende directors en filmmakers zoals Wes Anderson, Edgar Wright, Paul Thomas Anderson, Sergiu Huzum hebben mij geïnspireerd met hun cinematografie. Andere storytellers zoals Jack Harries en Casey Neistat hebben mij ook geïnspireerd met hun gebruik van beeld en audio.
Een grote inspiratiebron voor mij zijn de video’s van Jack Harries. Jack is een documentairemaker en fotograaf (Harries, z.d.)  . Zijn documentaireserie van afleveringen genaamd ‘’Following Heart’’ gaat over mensen met een passie. In deze video’s laat hij zien hoe mensen hun passie delen. In één van zijn video’s die hierbij hoort vertelt hij hoe hij dit aangepakt heeft. Dit gaf mij inspiratie voor de productiefase in mijn shortfilm.

‘’This ability to speak about fiction is the most unique feature of Sapiens language. […] Fiction has enabled us not merely to imagine things, but to do so collectively. We can weave common myths such as the biblical creation story or the nationalist myths of modern states’’ – Yuval Harari

Daarnaast heb ik ook twee externe professionals benaderd. Dylan en Lyzlo van DyzloFilms hebben mij feedback en tips gegeven hoe ik mijn film kan vervolgen. Zo hebben ze vertelt over hun eigen projecten en hierdoor kwam ik weer op inspiratie voor mijn eigen shortfilm. Vervolgens ben ik mij gaan verdiepen in de verschillende fases van een shortfilm. Waar moet je je op voorbereiden? Hoe moet je je gedragen op een productie dag? Wat komt er kijken bij post-productie? Om al deze vragen te beantwoorden ben ik begonnen met pre-productie. Ik heb een script geschreven, een storyboard en shotlist gemaakt.

(Eigen werk, 2018)
(Eigen werk, 2018)

Aan de hand van de feedback die ik van Dylan en Lyzlo heb gekregen op mijn storyboard en verhaal, ben ik verder gegaan met filmen.
Ik heb dus een iteratie gemaakt vanuit mijn storyboard, shotlist en script. Zelf vond ik het nog niet helemaal lekker lopen, dus ben ik feedback aan Yalda en Caro gaan vragen. Ik heb hierbij te horen gekregen dat ik meer rekening moet houden met de three-act structure en dat ik de audio meer moet afstemmen met het beeld. Mijn eindwerk heeft een soortgelijke opbouw als iteratie 1, maar zal aangepast zijn aan de hand van de feedback.

Iteratie 1: vanuit storyboard, shotlist en script

Screenshots van eindwerk

Terugblik

Wanneer ik terugkijk op mijn manier van werken in deze seminar, ben ik erg trots op mezelf. In week 4 ben ik van idee gewisseld, wat betekend dat ik pre-productie, productie en post-productie in vier weken heb moeten doen. Vaak genoeg ben ik mezelf tegen gekomen met de onzekere gedachte met dat ik het niet goed doe, terwijl ik juist erg goede reacties kreeg. Doordat ik mij verdiept heb in het onderwerp fitness en in een shortfilm maken, kan ik zeggen dat ik enorm veel geleerd heb en mijzelf erg onderschat heb.

De toekomst van …

Momenteel is fitness dé trend op lifestyle gebied en ik ben van mening dat dit over 10 jaar niet anders is. Wel ben ik van mening dat de manier hoe we nu naar films kijken, dus ook shortfilms, veranderd is in de toekomst. Met de huidige snelheid van hoe wij de ervaring van film kijken veranderen (denk aan 4D bioscopen), zullen wij over 10 jaar op een andere manier film kijken. Misschien dat we voortaan via Virtual Reality film gaan kijken, om de echte ervaring mee te krijgen. De manier waarop een film in elkaar zit is zelf al zo lang oud, dit zal niet veranderen in de toekomst.
Als aanbeveling voor verder onderzoek raadt ik aan om een keer mee te draaien in een ‘echte’ shortfilm. Er zijn genoeg sites waar je je aan kan melden en (onbetaald) mee kan helpen met een shortfilm. Hierdoor bouw je niet alleen een netwerk op, maar maak je ook mee hoe zo’n productie in elkaar zit.

Bronnenlijst

 • Harries, J. (z.d.). About. Geraadpleegd op 17 mei 2018, van http://jacksonharries.com/about
 •   Harries, J. (2015, 1 februari). Following Heart: The Artist [YouTube]. Geraadpleegd op 18 mei 2018, van https://www.youtube.com/watch?v=aA4BBHw8mN4&list=PLMn542T1A23CVXxGvDuZINa-MN1fwgYX3&index=1

 • Jorgenson, E. (2016, 15 februari). The Ancient Origins of Storytelling and How You Can Apply Them In Your Life. Geraadpleegd op 15 mei 2018, van https://medium.com/evergreen-business-weekly/the-ancient-origins-of-storytelling-and-how-you-can-apply-them-in-your-life-4bad396652f1
 • Kennedy, A. (2017, 3 mei). Learning Documentary Video: 1 Planning and Pre-production [Video]. Geraadpleegd op 16 mei 2018, van https://www.linkedin.com/learning/learning-documentary-video-1-planning-and-pre-production/welcome
 • Lippert, R. A. (z.d.). [Rick Allen Lippert LinkedIn]. Geraadpleegd op 16 mei 2018, van https://www.linkedin.com/in/rilippert/?trk=lil_instructor
 • Neistat, C. (2012, 9 april). Make It Count [YouTube]. Geraadpleegd op 16 mei 2018, van https://www.youtube.com/watch?list=PLMn542T1A23CVXxGvDuZINa-MN1fwgYX3&v=WxfZkMm3wcg
 • Pasquine, F. (2013, 26 augustus). How Long Should a Short Film Be? [Blogpost]. Geraadpleegd op 14 mei 2018, van https://www.nyfa.edu/film-school-blog/how-long-should-a-short-film-be/
 • Paul Thomas Anderson – Every Whip Pan [YouTube]. (2012, 6 september). Geraadpleegd op 14 mei 2018, van https://www.youtube.com/watch?v=ihp4T6PLlXE
 • True Detective – Six minute single take tracking shot – no edits, no cuts – Who Goes There [YouTube]. (2014, 9 februari). Geraadpleegd op 14 mei 2018, van https://www.youtube.com/watch?v=s_HuFuKiq8U
 • Watson, K. (2016, 28 november). The Top 7 Mental Benefits of Sports. Geraadpleegd op 6 mei 2018, van https://www.healthline.com/health/mental-benefits-sports#leadership

English summary

What are the things you need to know about making a shortfilm? For a long time this was a question I could hardly answer, even though I am really interested in (the making of) audiovisual projects. This time I wanted to try it myself on a subject that fascinates me: fitness. In this shortfilm I want to inform people about the positive effects fitness has on your mental state. You will meet Stijn ( a personal trainer), Bas (a psychologist) and Mees (regular gym visitor). These people will give you facts and their personal experiences within this subject.

Dankwoord

Deze shortfilm was niet tot stand gekomen zonder de hulp van Stijn Ijzermans, Mees Tax en Bas van Buitenen voor het figureren in de shortfilm. Daarnaast wil ik Lifestyle13 bedanken voor het mogen filmen op hun locatie. Guus Saarloos en Barbara Saarloos wil ik bedanken voor het meehelpen van de behind-the-scenes en het voor elkaar krijgen van bepaalde shots. Als laatste wil ik Dyzlo Films, Derk Reneman, Yalda Shaabani en Caro Termote bedanken voor hun feedback, zodat ik een eindproduct op kan leveren waar ik trots op kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *