I am the original

Steeds vaker zag ik op mijn Instagram dezelfde soort foto’s voorbijkomen. Foto’s die meestal eerst door socialmedia influencers waren gemaakt, om vervolgens te worden gekopieerd door de onbekende Instagram gebruikers. Ik merkte de laatste tijd dat ik het ook heel belangrijk vond dat mijn foto’s perfect waren. Waarom en wat wil ik hier mee bereiken? Dit is de vraag die ertoe leidde dat ik mij wilde verdiepen in dit onderwerp. “Instagram dreigt één grote eenheidsworst te worden, waarbij we constant dezelfde plaatjes voorbij zien komen. Meisje in bed, meisje in bad, meisje met een grote milkshake. Zonde. Verkies altijd kwaliteit boven kwantiteit. (Yeliz Çiçek (4/4/2018)).

Onderzoek:

Het onderwerp dat ik wil onderzoeken is kopieergedrag. Kopieergedrag wordt ook wel “mirroring” genoemd. Als mensen een langere tijd in een omgeving met iemand zijn gaan ze elkaars mimiek overnemen. Dat komt door een zenuw in onze hersenen die de persoon met wie we praten na doet. Dit stamt vanaf de oertijd. Daarnaast bestaan er ook vier kameleon effect factoren die ervoor kunnen zorgen dat we elkaar na doen, dit zijn: opleiding, persoonlijkheid, geslacht en cultuur. Hedendaags doen we ook mensen na omdat ze een bepaald ‘goal’ in hun leven hebben gehaald die wij ook willen halen. Het gaat dan dus niet meer om de sympathie van een persoon. (M. Yarbrough (30/8/2017)).

Om in mijn uiteindelijke ontwerp jongeren bewust te laten worden van kopieergedrag en ijdelheid, heb ik mij in mijn onderzoek gericht op twee specifieke onderwerpen, namelijk subculturen en Vanitas.

Om het wat concreter voor mijzelf te maken heb ik de volgende onderzoeksvraag opgesteld:

‘Hoe kan ik jongeren bewust laten worden van het kopieer gedrag en hun motiveren om zichzelf te zijn?’

De deelvragen:

 • ‘Waarom kopiëren jongeren elkaar?’
 • ‘Wat is Vanitas en hoe neem ik dit mee in mijn ontwerp?’
 • ‘Wat zijn subculturen anno 2018?’
 • ‘Hoe maak je een Instagram waardige setting?’

Methode en aanpak:

 • Ik zal beginnen met deskresearch over kopieergedrag. (S. Heshmat Ph.D. (20/01/2016)) & (Redactie wetenschap Trouw, Wave ontstaat bij verveling (12/08/2002)).
 • Ook zal ik deskresearch uitvoeren over Vanitas en Subculturen. (Wikipedia, Vanitas (05/04/2018)) & (Wikipedia, Subculturen (10/04/2018)) & (M. Bleijswijk, Subculturen (her)leven (06/09/2017)).
 • Vervolgens ga ik opzoeken welke kunst er bestaat met betrekking tot deze onderwerpen. (A. Versluis en E. Uyttenbroek, copycat copycat sitting on your doormat (01/02/2014)) & (D. Mensink. (2018)).
 • Verder wil ik nog documentaires kijken over hoe social media het leven kan veranderen van momenteel bekende jongeren. Deze documentaires zijn: ‘Goudzoekers in Youtubeland’ en ‘Het meisje van 672K’. (VPRO Tegenlicht (27/10/2017)) & (NPO (26/6/2016)).
 • Daarnaast wil ik een fly on the wall onderzoek uitvoeren bij een bekende Instagram spot waar veel van dezelfde foto’s worden gemaakt.
 • Tot slot wil ik nog een interview houden met interieur ontwerpster/stylist Linda van Zandwijk – van Helten, werkt momenteel bij RAWinteriors.
 • De doelgroep die ik wil bereiken zijn jongeren tussen de 15 en 25 jaar. “Instagram heeft in Nederland 4,1 miljoen volgers, waarvan 2,1 miljoen het platform dagelijks gebruiken. De groei komt vooral van een jongere doelgroep.” (C. Vader (29/1/2018)).

Ik heb gekeken naar hoe anderen mijn onderwerpen uiten in de praktijk. Hierbij kwam ik als eerste bij het werk van Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek: ‘Exactitudes’. “We zagen zoveel van dezelfde klonen dat het net leek alsof de stad was overgenomen”. (A. Versluis en E. Uyttenbroek, copycat copycat sitting on your doormat (01/02/2014)). Ze besloten om posters te maken van 3×4 personen, ze nodigde de exactitudes uit om gefotografeerd te worden en kregen zo tientallen posters met kopieën. Ik vond dit interessant omdat de meiden die ik onderzoek eigenlijk ook exactitudes zijn.


(Foto van: A. Versluis en E. Uyttenbroek, Auntie never ever – Rotterdam 2010)

Kwa Vanitas werd ik vooral erg geïnspireerd door oude schilderijen. Een schilderij wat mij bij bleef is Vanitas-stilleven met zelfportret van de schilder David Bailly uit 1651. Het rechtergedeelte van het schilderij geeft een groot aantal objecten te zien die die typisch zijn voor een Vanitas-stilleven. Om het thema nog extra te onderstrepen staat op het papier in de rechterbenedenhoek geschreven: “Vanitas . vani[ta]tum . et . omnia . vanitas” (“IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid”). (Wikipedia, Vanitas-stilleven met zelfportret van de schilder David Bailly (18/1/2018)).

(David Bailly,Vanitas-stilleven met zelfportret van de schilder, 1651)

Verwachting:

Na deze 10 weken wil ik een setting hebben gemaakt waarin ik doormiddel van Vanitas en andere verwijzingen naar ijdelheid en leegheid jongeren bewust maak van hun kopieer gedrag. Ik wil leren hoe ik zo’n setting moet stylen en daarbij wil ik mijn skills verbreden.

Uitvoering en experimenten:

Ten eerste heeft er een hoop deskresearch plaatsgevonden. Hierbij heb ik mij verdiept in de onderwerpen, informatie verzameld en ook een mening gevormd. Ook heb ik mij beziggehouden met het kijken van documentaires. Momenteel werk ik bij een hip nieuw restaurant in Utrecht: The Streetfood Club. Daar is een speciale Instagram hoek waar er een rieten stoel staat waar nu al (binnen twee maanden) honderden meiden een foto op hebben gemaakt voor hun Instagram. De setting die ik maak zal geïnspireerd zijn op de Instagram hoek van The Streetfood Club vanwege het succes.

Het eerste idee wat ik had:

(Eigen beeld, 2018)

Na dit idee te hebben besproken kwam ik tot de conclusie dat het een beter effect geeft als ik zelf zo’n setting namaak. Ik wil met name de uitingen van Vanitas in de setting terug laten komen. Ik ben toen verder gaan schetsen:

(Eigen schetsen, 2018)

Uiteindelijk heb ik deze setting gemaakt (zie afbeeldingen hieronder), de stoel is bekleed met bloemen, 3 doodshoofden en pauwenveren. Pauwenveren staan ook als verwijzing naar ijdelheid.

  

(Eigen beeld, 2018)

Na overleg bleek de setting nog wat te braaf te zijn. Om te bekijken hoe ik de setting minder braaf kan maken heb ik een maquette gemaakt:

(Eigen maquette, 2018)

Ik heb vervolgens de maquette en de al uitgewerkte setting besproken met een interieur ontwerpster/stylist.

(Eigen werk, 2018)

Beter te zien via deze link naar de PDF:
interview_quotes_linda

Na het interview en het maken van de maquette dat is gebaseerd op feedback van Derk en Yalda heb ik een moodboard gemaakt ter ondersteuning van mijn uiteindelijke uitwerking. Daaronder is te zien hoe ik mijn seminar (ongeveer) ga af sluiten. Bij het uiteindelijk eindwerk dat te zien is tijdens de expositie zal de muur waar nu alleen palmbomen op staan, bespat zijn met verf. Zo laat ik zien dat ik anti ben, maar blijft de setting nog wel aantrekkelijk genoeg om foto’s te maken.

(Eigen werk, 2018)

Beter te zien via deze link naar de PDF:
moodboard

(Eigen werk, ongeveer eindwerk seminar, 2018)

Beter te zien via deze link naar de PDF:

eind setting

Most relevant knowledge:

M. Yarbrough. 30/08/2017. The Surprising Truth About Why We Tend To Imitate Others. Geraadpleegd van:
https://medium.com/the-mission/the-surprising-truth-about-why-we-tend-to-imitate-others-b15831070cd9

Heb ik gebruikt om meer te weten te komen over kopieergedrag van mensen.

S.Heshmat Ph.D. 20/01/2016. Why We Copy Each Other, and 5 Ways It Can Change Us.
Geraadpleegd van:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/science-choice/201601/why-we-copy-each-other-and-5-ways-it-can-change-us

Heb ik gebruikt om meer te weten te komen over kopieergedrag van mensen.

Recatie wetenschap Trouw, 12/08/2002. Wave ontstaat bij verveling. Geraadpleegd van:
https://www.trouw.nl/home/wave-ontstaat-bij-verveling~aee9e727/

Heb ik gebruikt om te zien in welke andere manieren mensen elkaar kopiëren en waar dat dan weer uit voort komt.

C. Vader, 29/1/2019. De groei van Instagram in Nederland. Geraadpleegd van:

Grote groei van Instagram in Nederland

Heb ik gebruikt om meer te weten te komen over de doelgroep die ik moet aanspreken.

Wikipedia, 05/04/2018. Vanitas. Geraadpleegd van:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vanitas

Ter inspiratie voor Vanitas.

Best practise:

A. Versluis en E. Uyttenbroek, 01/02/2014. Copycat copycat sitting on your doormat. Geraadpleegd van:
https://i-d.vice.com/en_us/article/zmxnyx/copycat-copycat-sitting-on-the-doormat

Heb ik als inspiratie gebruikt voor subculturen.

Wikipedia, 18/1/2018. Vanitas-stilleven met zelfportret van de schilder David Bailly. Geraadpleegd van:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vanitas-stilleven_met_zelfportret_van_de_schilder

Was goed ter inspiratie van Vanitas, dit beeld liet mij zien met welke elementen ik Vanitas kan uiten.

D. Mensink, 2018. Marc Bijl. Geraadpleegd van:
http://hollandsemeesters.info/posts/show/7951

Marc Bijl zijn werk is gebaseerd op sociale problemen en het gebruik van symbolen en regels daarvan.

H. op de Beek, 2015. The Peacock Vanitas. Geraadpleegd van:
http://www.hansopdebeeck.com/works/2015/the-peacock-vanitas

Door zijn werk zag ik hoe je niet alleen via schilderijen (dus plat werk) Vanitas kan uiten, maar ook in sculpturen.

Gianni Versage, 1994. The luxurious Versace Vanitas chair. Geraadpleegd van:
https://www.homedit.com/the-luxurious-versace-vanitas-chair/

Deze stoel van Versage is ook gebaseerd op Vanitas, uit goed de ijdelheid.

Evalutatie en conclusie:

Ik was in deze Seminar aan het begin erg zoekende. Ik wist wel ongeveer wat ik wilde vertellen en onderzoeken, maar een concreet onderwerp bedenken vond ik lastig. Uiteindelijk ben ik voor een onderwerp gegaan wat ik erg interessant vind en waar ik erg nieuwsgierig naar was. De vormgeving van het concept en het maken van de “perfecte Instagram” setting vond ik erg leuk en leerzaam. Tijdens dit project heb ik heel bewust meegemaakt wat “kill your darlings” inhoud. Ik vond mijn setting namelijk perfect, maar als feedback kreeg ik om er wat heftigers mee te doen. Uiteindelijk heb ik de hele achterwand bespat met verf. Als ik terugblik had ik graag eerder een knoop willen doorhakken zodat ik misschien nog meer had kunnen onderzoeken en kunnen testen.

Aanbeveling:

Als studenten of mensen zelf een setting willen maken beveel ik wel aan om eerst het plan concreet te hebben voordat je al gaat beginnen met het uitwerken. Wat ik heb geleerd uit ervaring is dat het veel langzamer gaat om elke keer een nieuwe toevoeging toe te voegen. Elke keer veranderd de setting dan ook weer.

Bronnen:

Yeliz Çiçek, In deze 5 stappen word jij een social media influencers (4 maart 2018), geraadpleegd van:
https://www.marieclaire.nl/carriere/instagram-als-carrieretool-social-influencer

M. Yarbrough. 30/08/2017. The Surprising Truth About Why We Tend To Imitate Others. Geraadpleegd van:
https://medium.com/the-mission/the-surprising-truth-about-why-we-tend-to-imitate-others-b15831070cd9

S.Heshmat Ph.D. 20/01/2016. Why We Copy Each Other, and 5 Ways It Can Change Us.
Geraadpleegd van:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/science-choice/201601/why-we-copy-each-other-and-5-ways-it-can-change-us

Recatie wetenschap Trouw, 12/08/2002. Wave ontstaat bij verveling. Geraadpleegd van:
https://www.trouw.nl/home/wave-ontstaat-bij-verveling~aee9e727/

Wikipedia, 05/04/2018. Vanitas. Geraadpleegd van:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vanitas

Wikipedia, 10/04/2018. Subculturen. Geraadpleegd van:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Subcultuur

M. Bleijswijk, 06/09/2017. Subculturen (her)leven. Geraadpleegd van:

Subculturen (her)leven

A. Versluis en E. Uyttenbroek, 01/02/2014. Copycat copycat sitting on your doormat. Geraadpleegd van:
https://i-d.vice.com/en_us/article/zmxnyx/copycat-copycat-sitting-on-the-doormat

D. Mensink, 2018. Marc Bijl. Geraadpleegd van:
http://hollandsemeesters.info/posts/show/7951

VPRO Tegenlicht, Goudzoekers in Youtubeland (27/10/2017), geraadpleegd van:
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/goudzoekers-in-youtubeland.html

NPO, Zapp echt gebeurt: Het meisje van 672 K (26 juni 2016), geraadpleegd van:
https://www.npo.nl/zapp-echt-gebeurd/26-06-2016/KN_1680381

C. Vader, 29/1/2019. De groei van Instagram in Nederland. Geraadpleegd van:

Grote groei van Instagram in Nederland

Wikipedia, 18/1/2018. Vanitas-stilleven met zelfportret van de schilder David Bailly. Geraadpleegd van:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vanitas-stilleven_met_zelfportret_van_de_schilder

English summary:

With my seminar I want to make young people aware of the copycat behaviour on Instagram. I see more and more of the same pictures, with the same kind of people, in the same kind of clothes. I found it fascinating because it also appealed to me, suddenly I also had the same kind of pictures. But why am I doing this? With my concept, I want to show how empty we are becoming by posting the same pictures. I also want to show how vain we can be in our pictures. By combining Vanity (an art theme, Latin for vanity/vain and emptiness) with an ideal photo setting for Instagram, I want to make young people aware and motivate them to be original by being themselves. Read my concept diary to see how I want to make young people aware.

Dankwoord:

Met behulp van Bob Breuers, eigenaar van Kluswijs Amersfoort BV, heb ik de achterwand kunnen maken. En met dank aan Linda van Zandwijk – van Helten, interieur ontwerper/ stylist bij RAW Interiors in Den Bosch, heb ik de muur kunnen behangen en een interview kunnen houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *