New Face

Inleiding

Al sinds een paar jaar geleden heb ik een grote fascinatie gehad voor K-pop. Ook wel bekend als Koreaanse pop. De perfectie, de te slanke lichamen, de glimmende bleke huiden en de Immense schoonheid intrigeren mij heel erg. Dit schoonheidsideaal is een ideaal dat onmogelijk is te halen voor velen…De laatste tijd is er een interessante, maar ook verontrustende ontwikkeling op gang. De Korean wave ook wel ‘Hallyu’ genoemd begint zich sneller en sneller te verspreiden. Ook hier in het Westen. Zelf ken ik al een handvol vrienden die ook gefascineerd zijn door K-pop. Welke invloed heeft het Zuid-Koreaanse schoonheidsideaal op ons? Wat als wij er over een paar jaar ook zo uit zien?

Video trailer: Lost Identity

(Jade de Bie, Lost Identity, 2018)

Context, Scope en definitie

Tijdens deze seminar ben ik dus opzoek gegaan naar het Schoonheidsideaal. Een schoonheidsideaal dat is ontstaan in de Zuid-Koreaanse maatschappij. Volgens Meiyi ,Haru Haru eigenaresse en Zuid-Koreaanse, lopen het schoonheidsideaal en de K-pop als het waren hand in hand met elkaar (Meiyi, interview, 26 mei 2018). Het schoonheidsideaal in de maatschappij wordt dus gecreëerd door de K-pop. Ik vind het schoonheidsideaal heel interessant. Als K-pop fan ben ik dus ook kritisch naar mezelf gaan kijken, wat vind ik ervan? Om eerlijk te zeggen ben ik redelijk kritisch op de ontwikkelingen. Waar komt het vandaan? Welke richting gaat het op? Ik heb veel vragen die ik wilde beantwoorden. Daarom heb ik de volgende hoofdvraag en deelvragen opgesteld.

Hoofdvraag en deelvragen:

” Waar gaat het schoonheidsideaal dat ontstaan is uit de K-pop heen?”
 • Wat is het schoonheidsideaal?
 • Hoe is het ontstaan?
 • Welke externe factoren hebben aan het ontstaan bijgedragen?
 • Wat zijn de ontwikkelingen in toekomst?

Hieronder zie je een werk van de Koreaanse kunstenares Eun Yeong So. In haar werk houdt zij zich ook veel bezig met schoonheid en met het streven naar perfectie. Een kritische blik is terug te vinden in haar kunstwerken. Zelf vind ik haar werk ongelofelijk mooi een cool. Ze heeft een geheel eigen stijl die terugkomt in al haar werken. Het is heel fijntjes met dunne lijnen, maar toch is de boodschap ontzettend duidelijk.

Inspiratiebron:

Eun, J. E. O. N. G. S. O. (z.d.). The Body Factory: A Solo Exhibition by Eun Jeong So [Foto]. Geraadpleegd op 25 mei 2018, van http://thethreewisemonkeys.com/2011/05/23/the-body-factory-a-solo-exhibition-by-eun-jeong-so/
Relevantie

Ik vind dat mijn onderzoek relevant is voor iedereen die interesse heeft in Zuid-Korea en ook in K-pop.
Onbewust wordt je er toch door beïnvloed of je dat nou wilt of niet. Bij mezelf en in mijn omgeving merk ik ook dat je sneller onbewuste veranderingen toepast. Even een broek net zoals Joy (Red Velvet) aantrekken, een ombre effect creëren bij de lippen, ook 5 cleansing stappen toepassen voor het slapen gaan etc. Ik vind het belangrijk dat men bewust is van wat hij of zij ziet en van wat je zelf misschien wel in gang zet. Dit is dan ook een doel van mijn project om te confronteren en te shockeren.

Methode en aanpak

Ik heb verschillende methodes toegepast die gebaseerd zijn op het cmd methode pack.

 • Deskresearch
 • Literature studie
 • Interview
 • Expert interview and feedback
 • peer review
 • Analog and digital experiments

Al deze methodes heb ik uiteindelijk gebruikt. Ik vind het altijd fijn als ik verschillende methodes toepas, hierdoor krijg je een bredere blik en kan je beter een mening vormen. Al in het begin ben ik naar de bieb geweest en heb ik boeken geleend over mijn onderwerp. Boeken vind ik ook altijd nog heel waardevol. Het heeft iets extra’s. Ook ben ik met de deskresearch gestart dit ging geleidelijk met het maak proces.

Naar mate de tijd verging bedacht ik me om nieuwe methodes toe te passen. Ik stelde me steeds de vraag: “Wat heb ik nog nodig?”. Uiteindelijk heb ik ook veel interviews gedaan en uiteindelijk een zeer spannend experiment.

(Interview Meiyi, eigenaresse Haru Haru)

https://drive.google.com/file/d/1f9t4JnQRM4qK99mKcip5uvpCamuSacsk/view?usp=sharing

(Interview Isis, K-pop fan en kenner, Audio)

(Mail en bel contact met oud cmd’er Teejo Renoud)

Uitvoering en experimenten

Ik heb veel verschillende experimenten gedaan ze zijn allemaal redelijk verschillend. In al mijn experimenten ben ik opzoek gegaan naar wat wel en niet werkt. Een van de gaafste vond ik het experiment genaamd Ji Soo. In dit experiment kroop ik in de huid van een ander, namelijk een Zuid-Koreaanse studente.

(Kim Yong Un als een K-pop idol, eigenwerk)

(Carola als een K-pop idol, eigenwerk)

(Creepy, eigenwerk)

(Mask, eigenwerk)

(Mask, eigenwerk)

(Fotoreportage Mask, model Carola, Eigenwerk)

(Burn of Barbie, eigenwerk)

Na aanleiding van een feedback gesprek van dinsdag met Ramon, heb ik besloten om dit experiment te gaan doen. Hoe voelt het om eruit te zien als het schoonheidsideaal van nu in de K-pop wereld? Hoe gaat de omgeving erop reageren?

(Ji Soo, eigenwerk) Let op: Video staat op verborgen, dus niet openbaar!

Voor alle overige experimenten en schetsen kun je klikken op de onderstaande link:

https://drive.google.com/open?id=1GC8f_Sr-eR4_19tOCQfmKgkQD7qhNbwB

Richting het eindwerk

Toen ging ik mezelf bezighouden met project mapping. Hieronder zie je mijn eerste experiment.

(Project mapping experiment, eigenwerk)

Hieronder zijn de laatste schets te zien voor mijn eindwerk. Ik ben dus bezig met het maken van een experience. De ‘installatie’ gaat over het idee dat in de toekomst iedereen eruit wilt zien als het Koreaanse schoonheidsideaal. De kijkers zullen dit zelf ervaren. Ook zal ik tijdens de schouw weer in een rol kruipen. Deze keer is dat Dr. Yoo Hye-Yung. Ze gaat inspecteren wie er hier een ander gezicht nodig heeft…

Evaluatie en conclusie

Ik vind het een ontzettend gaaf project. Het was echt met ups en soms flinke downs. Toch heb ik iedere keer geprobeerd om op te krabbelen.  En weer te denken waar ik  op dit moment mee bezig ben. Ik heb ,dat je hoofd steeds loops maakt ,en maar ,denkt en denkt, ervaren. Nu weet ik hoe belangrijk goede gesprekken zijn met vrienden en andere mensen om je heen. Dit zal ik ook zeker toepassen in volgende projecten.

Toekomst

In de toekomst is mijn visie dat het schoonheidsideaal naar het Westen toegaat. Op dit moment is BTS (K-pop boyband group) al booming in Amerika, Nederland en in andere Westerse landen. Het ideaal is eigenlijk geen trend meer… Het zal een levensstijl worden. Ik denk wel dat er in Korea zelf niet heel veel drastische dingen zullen veranderen aan het uiterlijk. Vooral in het Westen, dus ook in Nederland zal er veel veranderen. We zullen langzamerhand ongemerkt normen, waarden, gedrag en trends etc. over gaan nemen.

Bronnenlijst

 • Eco, U. (2007). De geschiedenis van lelijkheid. Amsterdam, Nederland: Bert Bakker.
 • Eun, J. E. O. N. G. S. O. (z.d.). The Body Factory: A Solo Exhibition by Eun Jeong So [Foto]. Geraadpleegd op 25 mei 2018, van http://thethreewisemonkeys.com/2011/05/23/the-body-factory-a-solo-exhibition-by-eun-jeong-so/
 • Gevers, I. (2009). Niet normaal. Rotterdam, Nederland: NAi uitgevers.
 • Jensen, S. (2012). Dus ik ben weer. Amsterdam, Nederland: Sebes & van Gelderen literair agentschap te Amsterdam.
 • Johnson, T. (2011, 18 mei). Easy Projection Mapping How-to Video [Video]. Geraadpleegd op 27 mei 2018, van https://www.youtube.com/watch?v=bvvy86zvoX4
 • KamuiCosplay. (2010, 15 november). Expanding Foam Tutorial [Video]. Geraadpleegd op 27 mei 2018, van https://www.youtube.com/watch?v=O23TM-z0OXk
 • Oak Kim, M., & Jaffe, S. (2010). The New Korea. New York, Amerika: AMACOM.
 • Studwell, J. O. E. (2013). How Asia Works. Londen, Great Britain: PROFILE BOOKS LTD.

Englisch summary

Since a few years ago I have had a great fascination with K-pop. Also known as Korean pop. The perfection, the slim bodies, the shiny pale skins and the Immense beauty intrigue me very much. This beauty ideal is an ideal that is impossible to achieve for many … Lately, an interesting but also disturbing development has started. The Korean wave also called ‘Hallyu’ starts to spread faster and faster. Also here in the West. I already know a handful of friends who are also fascinated by K-pop. What influence does the South Korean beauty ideal have on us? What if we look like this in a few years?

Keywords

 • 1696089
 • 2018
 • Abstract
 • acteren
 • CMD Studio
 • film
 • Fotografie
 • Periode D
 • Project mapping
 • Schoonheid
 • Studio Seminar
 • Zuid-Korea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *