Wasted Burger

Roos Heuvelman  | 1698927


INLEIDING

Alleen al in Nederland wordt jaarlijks voor enkele miljarden euro’s aan bruikbaar voedsel de kliko ingegooid of onnodig laagwaardig verwerkt. Voedselverspilling vind je overal: bij de oogst, tijdens opslag en transport, in supermarkten en horeca, maar ook thuis (Timmermans, z.d.). Zelf werk ik als sushi kok in een Japans restaurant. Hierdoor groeide mijn interesse in voeding. Als sushi kok gebruik ik vaak etenswaren die in de gewone Nederlandse keuken niet te vinden zijn. Ook leer ik om op een creatieve manier met eten om te gaan. Koken en experimenteren met eten is al lange tijd een hobby van mij en hier wilde ik mij ook graag in verdiepen deze seminar. Dit heb ik gedaan door met duurzame voeding aan de slag te gaan, met name plantaardige voeding. Dit is één van de grootste trends betreft duurzame voeding. Men let steeds meer en bewuster op zijn voeding. Naast dat het consumeren van plantaardige voeding een positief effect heeft op het milieu, heeft het ook een groot effect op de gezondheid. Door je voedingspatroon te baseren op plantaardige voeding neem je een belangrijke stap om gezond te eten en je risico op kanker te verlagen (WKOF, 2017).

ONDERZOEK

De onderwerpen die ik ga aanpakken zijn duurzaamheid en voeding. Hierbij heb ik mij gefocust op twee specifieke onderwerpen binnen deze tak, namelijk voedselverspilling en plantaardige voeding. De totale hoeveelheid voedselverspilling in Nederland ligt tussen 1,7 en 2,6 miljard kilo. Consumenten zijn de grootste verspillers en verantwoordelijk voor 0,8 kilo hiervan. Nederlanders gooien per persoon 50 kilo voedsel per jaar weg (SIRE, 2015). Echter is voedselverspilling erg belastend voor het milieu. Voedselverspilling in huishoudens en restaurants samen is verantwoordelijk voor ongeveer 3,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument (Milieucentraal, z.d.). Dit probleem wil ik verminderen door het opstellen van een klein bedrijfsplan. In dit bedrijfsplan wil het onderwerp duurzame voeding doorzetten op een vernieuwende manier. Hierbij heb ik gekeken naar verschillende trends van duurzame voeding. De trend die momenteel het meest speelt en waar ik ook het meest naar toegetrokken werd is plantaardig eten. Meer plantaardig en minder dierlijk eten heeft volgens de Nederlandse Gezondheidsraad positieve gezondheidseffecten (Dokterdokter, 2017). Maar ook is het goed voor het milieu om meer plantaardige voeding te consumeren. Van alles wat we op een dag consumeren, dragen vlees en zuivel het meest bij aan de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2 en methaangas (Dokterdokter, 2017).

Om deze problemen te verhelpen wil ik gaan onderzoeken hoe ik het beste een bedrijfsplan kan opstellen en dit uiteindelijk visueel vorm kan geven met verschillende uitingen. Om het wat concreter voor mijzelf te maken heb ik de volgende onderzoeksvraag opgesteld:

‘Hoe kunnen we voedselverspilling in supermarkten verminderen en dit op een creatieve en duurzame manier hergebruiken?’

De deelvragen:

  • Hoe ver is men al met duurzame voeding en hoe ziet dit eruit in de praktijk?
  • Hoe ziet een bedrijfsplan eruit en hoe ga ik dit toepassen bij mijn onderwerp?
  • Wat is fooddesign en hoe neem ik dit mee in mijn proces?
  • Wat zijn de huidige trends rondom voedselverspilling en plantaardige voeding? 

METHODE EN AANPAK

  • Ik zal beginnen met het uitvoeren van deskresearch en schetsen van verschillende concepten.
  • Ook zal een stukje inhoudelijk onderzoek bij komen kijken met betrekking tot het bedrijfsplan en duurzame voeding.
  • Waar ik mij ook in ga verdiepen is Fooddesign. Fooddesigners ontwikkelen nieuwe producten of nieuwe toepassingen voor producten en bedenken hoe ze deze in de markt kunnen zetten (Geraets, 2016).
  • Ik zal mijn onderwerp bespreken met verschillende Voeding en Diëtetiek studenten van de Hogeschool Nijmegen. Zo kunnen wij samen discussiëren over vraagstukken binnen het onderwerp en zo tot nieuwe inzichten komen.
  • Ten slotte ga ik verschillende documentaires kijken. Deze documentaires zijn onder andere: What the health, Taste the waste en Cowspiracy.
  • De doelgroep die ik wil bereiken zijn jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 26 jaar. De groep studenten staan hoog in het lijstje wat betreft voedselverspilling, ook wel de groep jongeren (onder de 25 jaar) (voedingscentrum, z.d.). Daartegenover is ook bekend dat steeds meer jongeren bewust de keuze maken voor een vegan levensstijl (Kolk, 2017).

Ik heb gekeken naar hoe anderen mijn onderwerpen uiten in de praktijk. Hierbij kwam ik als eerste bij het concept INSTOCK. In hun restaurants wordt ontbijt, lunch en diner gemaakt met onverkochte producten van Albert Heijn en andere producenten die aan alle voedselveiligheidseisen voldoen. (Wennekes, 2016). Ook maakt Instock gebruik van een foodtruck, dit vind ik erg interessant en vernieuwend. Ook een interessant product wat voedsel verspilling tegengaat is de Vacuvita. De Vacuvita houdt voedsel tot 5 keer langer vers door hun vacuum boxen (Vacuvita, z.d.).

STROOOP! (Rutzerveld, 2017)

Qua fooddesign sprak Chloé Rutzerveld mij erg aan, zo kwam zij op het idee: STROOOP. De stroopwafels zijn een bron van voedingsvezel, gemaakt van 100% plantaardige ingrediënten van Nederlandse bodem (Dutchdesignawards, 2017). Chloé heeft een innovatieve blik op voeding en design en onderscheid zich. Ook de fooddesigner Katja Gruijters was een inspiratiebron. Volgens fooddesigner Katja Gruijters laat de industrie kansen liggen: “Met plantaardig eiwit kun je meer maken dan een spinazieschnitzel.” (Joppen, 2017).

(Gruijters, 2017)

UITVOERING EN EXPERIMENTEN

Ten eerste heeft er een hoop deskresearch plaatsgevonden. Hierbij heb ik mij verdiept in de onderwerpen, informatie verzameld en ook een mening gevormd. Al snel had ik een afspraak gemaakt met studenten Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool Nijmegen. Wij hebben besproken wat er mogelijk is met voeding en hoe men al bezig is in de praktijk met duurzame voeding. Dit was erg leerzaam en zorgde voor nieuwe ideeën. Ook heb ik mij beziggehouden met het kijken van documentaires als What The Health en Taste the Waste.

Kleine impressie uit mijn dummy (Heuvelman, 2018)

Zelf werk ik al lange tijd als sushi kok in een Japans restaurant, dit leek mij een mooie gelegenheid om te spelen met zowel sushi en mijn onderwerp plantaardige voeding. Dit zorgde voor nieuwe inzichten en inspiratie.

illustratie (Heuvelman, 2017)

Experiment (Heuvelman, 2018)

Sushi (Heuvelman, 2018)


Na het bekijken van de stopmotionfilmpjes van Pavel Pazukhin (Behance, z.d.) was ik erg enthousiast over het maken van stopmotion. Hier ben ik gelijk mee aan de slag gegaan.

Stopmotion (Heuvelman, Roos)

Uiteindelijk ben ik mij gaan focussen op het concept: Wasted Burgers, ook wel verspilde burgers. In dit concept worden er plantaardige burgers gemaakt van onverkochte producten van verschillende supermarkten (denk hierbij aan groente met een schoonheidsfoutje of waar een overschot aan is). Deze producten zullen de basis vormen van de plantaardige burgers die in een foodtruck worden verkocht. De koper kan zelf zijn burger samenstellen door het kiezen van verschillende groente, kruiden en toppings. Deze foodtruck zal met name op festivals en feestdagen te zien zijn. Om het concept te verduidelijken en vorm te geven heb ik verschillende infographics gemaakt. Ook heb ik een stopmotion ontwikkelt die dient als PR en ondersteuning voor het concept.

       

Infographic (Heuvelman, 2018)

visitekaartjes (Heuvelman, 2018)

PR FILMPJE SEMINAR

(kort stukje van het PR filmpje) (Heuvelman, 2018)

EVALUATIE EN CONCLUSIE

Ik was in deze Seminar erg zoekende. Het bedenken van een concreet onderwerp vond ik erg lastig, maar ook het uiten van mijn ideeën. Uiteindelijk ben ik voor een onderwerp gegaan wat mij boeit en waar ik veel mogelijkheden in zag. De vormgeving van het concept en het maken van verschillende uitingen binnen mijn concept vond ik erg leuk en leerzaam. Wel had ik eerder in gedachte moeten hebben wat ik nou echt wilde maken en wat mijn onderwerp was, dit zorgde voor tijdnood en frustratie.

DE TOEKOMST VAN…

Voor verder onderzoek had ik uitgebreider willen onderzoeken of mijn concept aansluit bij de doelgroep en of het mogelijk is dit idee te verwezenlijken.

Studenten of professionals die willen werken met het onderwerp duurzame voeding, raad ik aan om je te verdiepen in de wereld van fooddesign. Dit zorgde voor veel inspiratie en mogelijkheden binnen mijn vraagstuk.

BRONNEN

Dokterdokter. (2017, 21 juni). Plantaardig eten is hot! En maar goed ook! Geraadpleegd op 16 januari 2018, van ihttps://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/plantaardig-eten-is-hot-en-goed-ook/?

Dutchdesignawards. (2017). Chloé Rutzerveld Strooop! Geraadpleegd op 16 januari, van https://www.dutchdesignawards.nl/nl/gallery/service-systems/strooop/

Gareats, R. (2017, 15 februari). Wat is fooddesign. Geraadpleegd op 9 januari 2018, van http://www.morethanmayo.com/wat-is-fooddesign/

Joppen, L. (2017, 11 augustus). Food designer Katja Gruijters: “Plantaardige voeding kan creatiecer”. Geraadpleegd op 16 januari, van https://www.retaildetail.nl/nl/news/food/food-designer-katja-gruijters-“plantaardige-voeding-kan-creatiever

Kolk, M. (2017, 18 februari). Zo leeft de groene generatie. AD. Geraadpleegd op 9 januari 2018, van https://www.ad.nl/nieuws/zo-leeft-de-groene-generatie~a2608fc9/

Milieucentraal. (z.d.) Voorkom verspilling. Geraadpleegd op 16 januari, van https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/voorkom-voedselverspilling/

Pazukhin, P. (z.d.). Fast Food | Stop motion Animantion. Geraadpleegd op 17 januari 2018, van https://www.behance.net/pazukhin ­

Sire. (2015, 7 februari). Nederlanders verspillen jaarlijks 2,5 miljard euro aan voedsel. Geraadpleegd op 16 januari 2018, van https://www.nu.nl/advertorial/advertorial-sire-voedselverspilling/3987536/nederlanders-verspillen-jaarlijks-25-miljard-euro-voedsel.html

Timmermans, A. (z.d.). Hoe voorkom je voedselverspilling. Geraadpleegd op 9 januari 2018, van https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Hoe-voorkom-je-voedselverspilling.htm

Vacuvita (z.d.). Vacuvita. Geraadpleegd op 16 januari 2018, van https://www.vacuvita.com

Voedingscentrum (z.d.). Voedselverspilling door consumenten. Geraadpleegd op 9 januari 2018, van https://mobiel.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Overig/VC_FSheet%20Voedselverspilling_v3.pdf

Wennekes, L. (2016, 28 juli). Instock opent samen met Ah restaurant in Den Haag. Geraadpleegd op 16 januari, van http://www.levensmiddelenkrant.nl/nieuws/algemeen/instock-opent-samen-met-ah-restaurant-in-den-haag

WKOF (2017). Plantaardige voeding en kanker. Geraadpleegd op 15 november 2017, van https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/verklein-de-kans-op-kanker/plantaardige-voeding-en-kanker

SUMMARY ENGLISH

Roos Heuvelman 1698927 – With my Seminar I tried to make one aware of sustainable food in an innovative and creative way. We need to be more cautious with nature, our health and the environment. We can achieve this by all to contribute. With my concept Wasted Burger I want to introduce people with Citizen Wasted Sustainable food and the importance of this. A plant based diet is a big trend and mainly among the younger audience increases the number of vegans. As a result, I wanted to show this in my concept, in this way the topic sustainability always comes back.

Een gedachte over “Wasted Burger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *