Tattookomst

Inleiding

Van kinds af aan ben ik al gefascineerd van tatoeages, dit heeft zich alleen maar verder ontwikkeld naar mate van tijd. Het is toch prachtig dat je je eigen lichaam kan bedekken met kunst en verhalen. Er zijn echter heel veel verschillende meningen over tatoeages. Vroeger waren tatoeages een taboe en werd het gezien als iets rebels, dit beeld is door de jaren heen een stuk verminderd. Tattoos worden in de huidige maatschappij steeds meer getolereerd (Binnenland, 2017). Daarnaast wordt het zetten van tatoeages steeds gemakkelijker door de ontwikkelingen van de technologie (Koster, 2015). Ik ben dan ook erg benieuwd wat voor invloed de technologisering gaat hebben op het zetten van tatoeages. De hoofdvraag luidt dan ook als volgt: “Wat voor invloed zou de technologisering hebben op het zetten van tatoeages?”

The scope

Ik wil met dit onderzoek te weten komen wat voor invloed de opkomende technologie op het zetten van tatoeages gaat hebben. Er zal gekeken worden naar de gevolgen die de toekomstige technieken gaan hebben op het zetten van tatoeages. Wellicht is het in de toekomst mogelijk om van tatoeages te wisselen of een tatoeage te zetten die naar mate van tijd zal verdwijnen. Of misschien is het wel mogelijk om een ontwerp door een machine op je arm te laten tatoeëren, met deze techniek wordt al geëxperimenteerd (Ripper, 2014). Het kan ook zo zijn dat tatoeages in de toekomst interactief worden. En wat voor beeld zal de maatschappij van tatoeages hebben als deze ontwikkelingen mogelijk zijn? Dit vraagstuk sluit daarom goed aan met conscious design, waarbij het van belang is om de onderliggende maatschappelijke patronen te herkennen en deze in te zetten voor vernieuwende ideeën voor de doelgroep of misschien zelfs de samenleving.

Methode

De toekomstige technologie en de mogelijke modernisering hiervan is voor mij nog onbekend terrein, er zal dan ook gebruik gemaakt worden van verkennend onderzoek. Dit kan gedaan worden door middel van literatuuronderzoek, een bezoek bij een tattoo artist en professionals met betrekking op de ontwikkeling in de technologie van het zetten van tatoeages. Er is al een kleine selectie groepje bezig met deze ontwikkeling (Verkoren, 2014). De informatie zal zorgen voor duidelijkheid waaruit een conclusie getrokken kan worden. Verder zijn er enkele deelvragen opgesteld om de hoofdvraag te kunnen beantwoorden.

  • Wat zijn de huidige ontwikkelingen op technologisch gebied met betrekking tot het zetten van tatoeages en worden deze al ingezet?
  • Wat voor technologische ontwikkelingen rondom het zetten van tatoeages kunnen we verwachten?
  • Wat zijn de visies van tattoo artist op het gebied van de technologische ontwikkelingen op het zetten van tatoeages?
  • Wat is mijn standpunt met betrekking tot dit onderwerp?

Verwachting

Ik verwacht duidelijke inzichten te krijgen over de gevolgen van technologie op het zetten van tatoeages. Een aantal inzichten die ik hoop te krijgen zijn de toekomstige visies over tatoeages en wat voor gevolg de opkomende technologie gaat hebben op de permanentie, functie en de manier van het zetten van tatoeages. Daarnaast hoop ik inzichten te krijgen in wat voor technologie er nu al gebruikt wordt voor het zetten van tatoeages. Het gehele proces zal in beeld worden gebracht op een creatieve en innovatieve manier.

 

Relevantie

De resultaten zijn voornamelijk relevant voor mensen die tatoeages hebben of overwegen om er één te laten zetten, permanentie en de twijfel hierdoor is voor veel mensen de reden om geen tatoeage te nemen (Thole, 2014). Daarnaast zijn natuurlijk al deze ontwikkelingen ook relevant voor de tattoo artist zelf. Verder is dit relevant voor een cmder omdat er zoals eerder beschreven: het misschien in de toekomst mogelijk is om je arm in een apparaat te leggen waarbij jouw ontwerp door een machine getatoeëerd gaat worden. En wat als de functie van een tatoeage veranderd, misschien zijn tatoeages dan onmisbaar? Ook is het interessant voor de maatschappij om te kunnen zien wat de toekomstige visie over tatoeages zal zijn door de gevolgen van de opkomende technologie.

                                                                Poster Joey (Jager,2017)

Best practices

Het was redelijk lastig om organisaties of mensen te vinden die zich al eerder hebben verdiept in dit onderwerp.  Toch heb ik enkele organisaties gevonden die op een innovatieve manier bezig zijn met tatoeages door de technologisering.

  Videomapping mapping projection on tattoos. (Oskar&Gaspar,2015)                                                         

         3d printen van tattoos (Scott,2015). 

kleur van de tatoeage past zich aan op je gezondheid (Powell,2017).

Tatoeage inkt dat verdwijnt na een jaar (Whitwam,2016).

Augmented reality tatoeage (Murray,2017).

Uitvoering en Experimenten

Tijdens het proces heb ik met veel verschillende materialen geëxperimenteerd, zoals het tekenen van tatoeages op papier, leren huiden, digitaal en op een kunststof torso met armen. Ik heb voor deze verschillende manieren gekozen omdat ik wilde weten hoeveel expertise er nodig is om een tattoo te zetten. En wat de voor- en nadelen van de verschillende materialen zijn en hoe dit zich zal vormen in de toekomst. Het gehele creatieve proces is in verschillende vormen weergegeven, deze zijn hieronder te zien.

Eerste schetsen van verschillende tatoeages op papier. (Jager,2017)

Tatoeages getekend op leren huiden. (Jager,2017)

Experiment interactieve tatoeages  op torso met Arduino en interactieve inkt.  (Jager,2017)

Arduino en electric paint. (Jager,2017)

Interactieve tatoeages. (Jager,2017)

Magazine keuzes interactieve tatoeages. (Jager,2017)

 

Evaluatie en conclusie  

Aan de hand van de resultaten uit het onderzoek en het experimenteren tijdens mijn proces, is mijn standpunt over de invloed van technologisering op het zetten van tatoeages duidelijk geworden. Ik ben van mening dat de huidige functies van tatoeages zal uitbreiden en praktisch nut gaan krijgen, denk hierbij aan interactieve tatoeages die bijvoorbeeld aangeven wat je bloedsuiker niveau is, sloten kunnen openen of vertellen wat de tijd is.

Door eerst goed gekeken te hebben naar wat nu al mogelijk is. En wetende dat de technologie exponentieel aan het groeien is (Van Der Scheer, 2016). Ben ik door design fiction en scenario based design tot de resultaten en uiteindelijk dit standpunt gekomen.

De toekomst van tatoeages

Mijn advies voor geïnteresseerden die later verder onderzoek willen doen naar wat voor invloed technologisering gaat hebben op tatoeages is als volgt. Neem dit project als nul punt en bekijk wat er in de tussen tijd allemaal op het gebied van dit onderwerp is veranderd. Ik ben ervan overtuigd dat er ik een korte periode al heel veel kan veranderen door de razendsnelle groei in de technologie. Kijk hoe snel deze ontwikkelingen zich hebben plaats gevonden en ga vanuit die informatie op verder onderzoek uit.

Daarnaast zullen tatoeages voor een veel groter publiek interessant worden omdat het in de toekomst ook een functie gaat krijgen. Het is voor de medische wereld erg interessant als een interactieve tatoeage bijvoorbeeld aangeeft wat je suikerspiegel niveau is voor mensen met diabetes. De mogelijkheden zijn enorm in welke categorie dan ook.

Bronnen

Binnenland, B. (2017, 7 juni). Tattoo op het werk? Misschien heeft je baas er ook wel een. Geraadpleegd op 10 december 2017, van https://nos.nl/op3/artikel/2177010-tattoo-op-het-werk-misschien-heeft-je-baas-er-ook-wel-een.html

Koster, D. (2015, 14 juli). Altijd en overal een tatoeage zetten kan nu met de Personal Tattoo Machine. Geraadpleegd op 10 december 2017, van https://www.want.nl/altijd-en-overal-een-tatoeage-zetten-kan-nu-met-de-personal-tattoo-machine/

Ripper, J. (2014, 12 oktober). The Future is Here: 3D-Printing Tattoo Machine in Action! Geraadpleegd op 10 december 2017, van https://www.tattoodo.com/a/2015/01/the-future-is-here-3d-printing-tattoo-machine-in-action/

Thole, H. (2014, 17 juli). 80 procent van de mensen met een tattoo krijgt spijt. Geraadpleegd op 10 december 2017, van https://www.businessinsider.nl/80-procent-van-mensen-met-tattoo-krijgt-spijt-476706/

Van Der Scheer, W. (2016, 16 september). Met exponentiële technologie naar een wereld vol overvloed. Geraadpleegd op 15 januari 2018, van https://www.marketingfacts.nl/berichten/met-exponentiele-technologie-naar-een-wereld-vol-overvloed

Verkoren, M. (2014, 9 april). Tatoeëerders in de toekomst overbodig. Geraadpleegd op 10 december 2017, van https://3d-printmagazine.com/tatoeeerders-de-toekomst-overbodig/

Vermeij, L. (2017, 16 juni). INTERACTIEVE TATTOO’S GEVEN INFO OVER JE GEZONDHEID. Geraadpleegd op 15 januari 2018, van https://www.metronieuws.nl/nieuws/extra/2017/06/interactieve-tattoos-geven-info-over-je-gezondheid

Bronnen foto’s best practices

Poster arm [Foto]. (2017, 22 november).  Joey Jager

Murray, B. (2017, 9 mei). soundwave augmented reality tattoos let you listen to your body art. Geraadpleegd op 17 januari 2018, van https://www.designboom.com/technology/skin-motion-soundwave-tattoos-05-09-2017/

Oskar, G., & Gaspar, O. (2015, 22 oktober). Ink Mapping [Video]. Geraadpleegd op 17 januari 2018, van https://vimeo.com/143296099

Powell, A. (2017, 29 september). Researchers develop smart tattoos for health monitoring. Geraadpleegd op 17 januari 2018, van https://phys.org/news/2017-09-smart-tattoos-health.html

Scott, C. (2015, 9 november). French Tattoo Studio Turns a 3D Printer Into a Tattooing Machine. Geraadpleegd op 17 januari 2018, van https://3dprint.com/104488/3d-printer-tattooing-machine/

Whitwam, R. (2016, 5 oktober). New tattoo ink disappears in a year, can be removed on demand. Geraadpleegd op 17 januari 2018, van https://www.geek.com/tech/new-tattoo-ink-disappears-in-a-year-can-be-removed-on-demand-1654724/

English Summary

This project is about the influence of technology on tattooing, the technology is growing exponentially and this will also affect tattoos. Think of interactive tattoos that make your life a lot easier. My creative process and opinion is also shown. My goal is to show through this project that tattoos become increasingly relevant, this is done through creative expressions.

 

Keywords

Artist, CMD, Creative, Functie, Invloed,

Machine, Modernisering, Ontwikkelingen,

Tatoeages, Tattoo, Technologisering, Toekomst

Studio Seminar,2018,Periode B, CMD Studio

Studentnaam: Joey Jager
Studentnummer: 1696048
Project: Tattookomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *