GENDER NEUTRALITEIT!

Het irritantste woord van 2017: “genderneutraal” (AD, 2017). Mijn mening over genderneutraliteit is dat het er moet zijn, maar dat het een keuze moet zijn. Ik wil niet dat mensen gedwongen worden om naar een genderneutrale toilet toe te gaan. Dus als er genderneutrale toiletten komen vind ik dat je alsnog moet kunnen kiezen uit man, vrouw én genderneutraal. Zelfde geld ook voor kleding, ik ben van mening dat er genderneutrale afdelingen moeten komen in kledingwinkels. Natuurlijk omdat ik zelf groot fan ben van het idee dat jongens en meisjes eerder dezelfde kleding gaan dragen, maar ook omdat ik denk dat meerdere mensen hier behoefte aan hebben. Dit onderwerp vind ik al een tijdje interessant, maar toen ik de documentaires Genderbende (Dros, 2017) & What’s a gender? (Dros, 2015) had bekeken was ik helemaal geïnspireerd. Ook heb ik veel mensen met gender issues om mij heen, ik heb hier zelf een mening over gevormd. Mijn vraag is dan ook wat vinden andere mensen hiervan en waarom?

Context, Scope en Definitie
Wat is genderneutraliteit nou eigenlijk? Genderneutraal betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen man of vrouw. (Jong de, E.) Ook betekend genderneutraal dat bepaalde gedrags-, sociale-, identiteitsaspecten niet worden toegekend aan man of vrouw. Zo heb je heel veel verschillende gender issues bijvoorbeel; homo, biseksueel, lesbie, transgender, hermafrodiet en genderneutraal.

Ook heb ik twee vragen voor mezelf geformuleerd die ik tijdens mijn Seminar ben gaan onderzoeken namelijk: “Wat voor invloed heeft genderneutraliteit in het dagelijks leven?”. De meeste mensen hebben hier niet heel veel last van behalve als het gaat om genderneutrale toiletten ontstaat er een lichtelijke ophef. De tweede vraag is “Hoe worden mensen bewust van dit onderwerp?” en dit heeft betrekking tot mijn documentaire. Door middel van mijn documentaire wil ik mensen bewust laten worden van het onderwerp “genderneutraliteit”.

Hoe ziet genderneutraliteit eruit over 10 jaar?” Deze vraag kan ik natuurlijk nu nog niet beantwoorden.


(Lotuswritings, 2017)

Methode en Aanpak
Voor mijn seminar heb ik een documentaire gemaakt over genderneutraliteit. Deze documentaire heb ik dan ook gemaakt voor de mensen die zelf last hebben van gender issues. Zij vragen zich dagelijks af hoe mensen daadwerkelijk over hun denken. Wat vinden mensen bijvoorbeeld van genderneutrale toiletten? Genderneutrale wc’s, eigenlijk gemengde wc’s, zijn in opmars. Ze komen ook in middelbare scholen en universiteiten (NRC, 2017).

Ik heb er bewust voor gekozen om in mijn documentaire geen transgenders of mensen met gender issues te gebruiken. Hier heb ik voor gekozen, omdat er al heel veel documentaires gemaakt zijn waar wel genderneutrale mensen, transgenders in voor komen. Ik wil juist weten wat de “normale mens” van dit onderwerp vind en hoe zij dit beleven.

Tijdens dit project heb ik veel feedback gevraagd aan zowel docenten, studenten en professionals.

Ook heb ik veel field en deskresearch gedaan zo heb ik naar verschillende documentaires over genderneutraliteit gekeken. Daarnaast heb ik nog een aantal mensen geïnterviewd voor mijn documentaire.

De producten die aankomende maandag (23 januari 2018) tijdens mijn expositie te zien zijn, zijn:

  • Posters (van de geïnterviewde mensen)
  • Een documentaire: “Gender neutraliteit!”
  • Gezeefdrukte kleding (aangezien ik eerst van plan was om een genderneutraal kledingmerk op te zetten)

De documentaires die ik heb gekeken zijn Genderbende (Dros, 2017) dit gaat over vijf jonge mensen die zich zowel geen man en geen vrouw voelen, maar iets daartussenin. Daarnaast heb ik ook de documentaire What’s A Gender (Dros, 2015) gekeken dit gaat over de tweeling Anne en Lisa Bosveld, zij zijn geboren als vrouw, maar voelen zich zowel man als vrouw. Door heel veel verschillende documentaires te kijken ben ik ook meer te weten gekomen over genderneutraliteit en wat voor gender issues er eigenlijk allemaal spelen.


(Genderbende, 2017)

Ook heb ik een aflevering van het programma Geslacht! (BNNVara, 2017) van Ryanne van Dorst (Elle Bandita) gekeken.  Zowel het programma als Ryanne zelf inspireert mij. Ryanne is zelf geboren als hermafrodiet, wat betekend dat je met een piemel én een vagina bent geboren en dus niet duidelijk een jongen óf een meisje bent. In deze aflevering vraagt Ryanne zich af of er een derde sekse bij moet komen of dat we juist van alle hokjes moeten komen.


(BNNVara, 2017)

Naar aanleiding van mijn huisgenoot die vertelde over een “hermafrodiet” ben ik de film “XXY “(Puenzo, 2007) gaan kijken. Dit ging over iemand die ook geboren was met zowel een piemel als een vagina, ik vond het een heftige, bijzondere film. Ook kwam zij met de tip om het programma “Hij is een Zij” (NPO, 2014) te kijken. Dit programma gaat over mensen die van man naar vrouw gaan of andersom.

Als laatste heb ik ook nog de documentaire N for Neutral (de Jon g, S, 2017) gekeken. Sterre reist in deze documentaire naar Zweden om te zien of Nederland iets kan leren van dit progressieve land, wat betreft kinderen genderneutraal opvoeden.

Uitvoering en experimenten
Aan het begin van dit project begon ik met het idee om een genderneutraal kledingmerk op te zetten hier heb ik in Kapitaal 11 shirts en 50 tasjes voor gezeefdrukt De dag erna besefte ik dat de illustratie (de leeuw) eigenlijk niks met genderneutraliteit te maken heeft. Ook heb ik in de Makerspace vier shirtjes gevinylcut, dat is een andere techniek die ik wilde proberen. Het resultaat zie je hieronder. Dat weekend ben ik onderzoek gaan doen naar genderneutraliteit en kwam ik op het idee om een documentaire te gaan maken.


(Roumen, 2017)


(Roumen, 2017)

Hieronder zie je een filmpje met een paar shots uit mijn documentaire:
https://youtu.be/67Hceho0E78

Hieronder zie je foto’s en iteraties van mijn filmposters voor de documentaire.


(Roumen, 2017)

(Roumen, 2017)

Evaluatie en conclusie
Terugblikkend op deze Seminar, moet ik zeggen dat ik blij ben met het eindresultaat. Ik heb me dit blok er helemaal voor gegeven, ben na 4 weken veranderd van onderwerp. Ook heb ik veel leersituaties meegemaakt zowel op filmgebied als persoonlijk. In het vervolg zal ik ook meer feedback gaan vragen aan mensen wat betreft het schrijven van een Research Purposal of een Concept Diary, ik merk dat ik hier nog wat moeite mee heb.

Er is niet echt een conclusie die ik uit mijn Seminar kan trekken. Wel wil ik weten hoe genderneutraliteit over 10 jaar is, mijn onderzoek is nog niet helemaal afgelopen en ik zal hier over 10 jaar op gaan terugblikken.

De toekomst van genderneutraliteit
De grote vraag is natuurlijk inderdaad hoe gaat genderneutraliteit er in de toekomst er uit zien?Ik wil gaan kijken of het daadwerkelijk een hype is (wat sommige mensen denken), of misschien is alles over 10 jaar juist wel genderneutraal. Of “Wat als de hele wereld genderneutraal zou zijn?”. (NOS, 2017)

Bronnen               
AD (2017, 7 december). “Genderneutraal is irritantste woord van het jaar”. Geraadpleegd op 11 januari 2018 van: https://www.ad.nl/binnenland/genderneutraal-is-irritantste-woord-van-het-jaar~a0edd071/

BNNVara. (2017) “Geslacht!” Geraadpleegd op 10 december 2017 van: https://programma.bnnvara.nl/geslacht/media/369729

BNNVara. (2017) “Geslacht!” [Online Media] Geraadpleegd op 10 december 2017 van: https://programma.bnnvara.nl/geslacht/media/369729

BBNVara, (2017, 24 mei) “Sophie Dros over Genderbende | Queer” [Online Media] Geraadpleegd op 8 december 2017 https://bnnvara.nl/artikel/sophie-dros-over-genderbende-queer

Dros, S. (2017, 31 mei). “Genderbende” Geraadpleegd op 9 december 2017 van: http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/397139/3doc.html

Dros, S (2015, 23 november) “ZIEN: Korte docu ‘What’s a Gender’ van Nederlandse bodem” [Online afbeelding] Geraadpleegd op 11 januari 2018 van:  https://www.glamour.nl/fun/feel-good/video/zien-korte-docu-what-s-a-gender-van-nederlandse-bodem

Dros, S. (2015, 20 november). “Whats A Gender?” Geraadpleegd op 9 december 2017 van: http://www.elle.nl/lifestyle/nieuws/a524010/must-see-de-nederlandse-docu-what-s-a-gender-over-gender-fluidity/

Jong de, E (2017, 7 oktober) “Genderneutraal, wat betekent dat eigenlijk?” Geraadpleegd op 10 januari 2017 van: http://www.girlscene.nl/blog/57922/genderneutraal_wat_betekent_dat_eigenlijk

Jong de, S (2017, 3 november) “N for Neutral” Geraadpleegd op 9 december 2017 van: https://www.2doc.nl/documentaires/series/makers-van-morgen/2017/n-for-neutral.html

Lotuswritings (2017, 5 oktober) “Genderneutraal opvoeden | Waarom zou je daaraan willen beginnen?” Geraadpleegd op 15 januari 2018 van: http://www.lotuswritings.nl/genderneutraal-opvoeden-waarom-wat-is/

NOS (2017, 28 juli) “Wat als de hele wereld genderneutraal zou zijn?” Geraadpleegd op 16 januari 2018 van: https://nos.nl/op3/artikel/2185424-wat-als-de-hele-wereld-genderneutraal-zou-zijn.html

NPO (2014). “Hij is een zij”. Geraadpleegd 20 december 2017 van: https://www.npo.nl/hij-is-een-zij/KN_1676940

NRC (2017, 23 september) Genderneutraal. Geraadpleegd op 21 november 2017 van: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/23/genderneutraal-13131863-a1574561

Puenzo, L. (Regisseur), Morales, J.M. (Producent). (2007). XXY [Film].

Roumen, N. (2017, 15 december)  [Foto’s].

Samenvatting
Dit onderzoek gaat over genderneutraliteit. Wat is genderneutraliteit? Wat vinden mensen hier van die zelf geen gender issues hebben? De informatie is relevant voor mensen die willen weten wat (normale) mensen vinden van genderneutraliteit. Met dit project wil ik mensen hier bewust maken van dit onderwerp. Ook wil ik over 10 jaar deze documentaire terugkijken en wil ik weten hoe genderneutraliteit op dat moment speelt.

English Summary
This research is about gender neutrality. What is gender neutrality? What do the people without gender issues think of this? The information given is of relevance for people that would like to know what (normal) people think about gender neutrality.  For this project I would like to raise awareness for gender neutrality. In about 10 years I am going to look back at this documentary again, and see for myself if it is still a topic people discuss about.

Dankwoord
Mijn onderzoek was niet mogelijk geweest zonder de mentale steun van mijn moeder en mijn vrienden. Verder gaat mijn dank uit naar de docenten van de Hogeschool Utrecht (CMD) en naar Jesse van den Berg, Jamie Janssen, Esmee Joosten, Erkan Kabatas, Els Roumen, Emma Tijssen en Dylan Veldhuiden die de tijd hebben genomen om zich door mij te laten interviewen. Ook wil ik nog Bram Linderman bedanken die voor de soundtracks van mijn documentaire heeft gezorgd.

Keywords (tags)
Studio Seminar, 2018, Periode B, CMD Studio, genderneutraliteit, documentaire, film, gender issues, fotoreportage, posters, zeefdrukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *