Between Reality

Inleiding

Dromen doet iedereen en iedereen heeft ook weleens een nachtmerrie. Toen ik 15 jaar was had ik een droom waarin ik de realiteit en de droom niet meer kon onderscheiden. Ik droom maar ik heb mijn ogen open…ben ik dan toch aan het dromen? Of staat er echt een persoon voor mij? Hallucinaties en sleep paralysis zorgen voor een angstaanjagende ervaring. Door middel van fotografie en video wil ik deze ervaringen op beeld krijgen. Dromen is een enorme fascinatie van mij en het lijkt mij een enorme uitdaging om iets niet tastbaars, tastbaar te maken. Daarnaast is het een verschijnsel waar niet over gesproken wordt of waar men niet over durft te praten, omdat het zo surrealistisch is.  Ik wil deze ervaringen op een manier aan het licht brengen wat genoeg woorden zegt, maar waar geen woorden voor nodig zijn.

Context, scope en definitie 

Dromen zijn er in allerlei soorten: fantasie-, spannende-, erotische of enge dromen. De meest bizarre situaties komen voorbij, maar waarom laten wij in onze dromen alles toe? En zijn wij bewust dat wij dromen? Een droom waarbij de dromer zich bewust is van het feit dat hij droomt heet een lucide droom (De Bruijn, 2015). Een slaapaandoening waarbij dit absoluut niet kan is sleep paralysis. Je wordt wakker uit een droom, je hebt het gevoel dat je lichaam verlamd is en je gaat hallucineren …  Hoe kan dit? En is dit een fabeltje of is dit realiteit? (WebMB, z.j.)

Charlie Morley heeft onderzoek gedaan naar de werking van paralyse sleeping disorder. Wanneer je in de REM-slaap  zit zijn er 3 systemen in je lichaam aan:

  • cortical activation: zorgt ervoor dat je brein een droom maakt.
  • sensory blockade: schakelt je zintuigen uit.
  • Muscular paralyses: ‘verlamd’ je spieren.

Wanneer je wakker wordt, worden deze 3 systemen tegelijkertijd uitgeschakeld. Soms gebeurt dit niet en worden er maar 2 uitgeschakeld. Cortical activation en de sensory blockade zijn uitgeschakeld, maar de muscular paralyses niet. Je kan nu horen en zien, maar je lichaam ligt verlamd in bed. Doordat er 1 systeem niet is uitgeschakeld gaan je hersenen denken dat je nog aan het dromen bent en gaat verder dromen. Wanneer je met je ogen open droomt wordt dit psychotic hallucination genoemd. Je gaat dus hallucineren. (Morley, 2016)

Iemand die ook paralyse sleeping disorder heeft is Nicolas Bruno (Bruno, z.j.).  Nicolas Bruno is een fotograaf en heeft al zijn ervaringen op beeld gebracht. Dit heeft mij geïnspireerd om zo’n zelfde ervaring, net als Nicolas Bruno op beeld te krijgen.

(Bruno, z.j.)

Tijdens dit project is de hoofdvraag: hoe kan je met fotografie een gevoel en een ervaring overbrengen? De kracht van fotografie staat dus erg centraal.

De deelonderwerpen die bij dit project horen zijn:

  • Wat is Paralyse sleeping disorder?
  • Wat is lucide dromen?
  • Hoe werkt een droom?
  • Wat is de kracht van fotografie?

Methode & Aanpak

Om erachter te komen hoe je een emotie op beeld krijgt wil ik onderzoek doen naar professionele fotografen. Hoe maken zij een mooie en goede foto? Welk proces gaat hier aan vooraf. Ook wil ik zelf veel gaan experimenteren met beeld.

(Platon,2017) Portret van fotograaf Platon

Een fotograaf die in de documentaire ‘Abstract the art of design’ zijn proces duidelijk uitlegt is Platon. Hij heeft veel celebritys gefotografeerd zoals Prince maar ook Barack Obama. Hij zegt zelf dat wanneer er van tevoren een band ontstaat en hij dat kan voelen dat dit ook wellicht over kan komen bij de kijker. Hij verdiept zich dus heel erg in het verhaal achter de persoon (Platon, 2017). Omdat ik graag een verhaal wil vertellen met mijn foto’s is het ook voor mijn project belangrijk dat ik mij ga verdiepen in het onderwerp en eventueel praten met mensen die paralyse sleep disorder hebben.

Uitvoering en Experimenten

Om een emotie over te laten brengen op beeld, is experimenteren met beeld erg belangrijk. Voordat ik ben gaan experimenteren met beeld, wilde ik eerst mijn eigen ervaringen op papier proberen te krijgen. Veel schetsen en moodboards heb ik gemaakt en door middel van die schetsen zijn er ideeën ontstaan voor foto’s.

schetsen
Eindwerk

Ik heb deze tussenresultaten voorgelegd aan peers en experts (Madris & Derk). De vraag die mij werd gesteld was waarom ik mij beperk tot beeld en ik niet meer ga doen met video? Dit is inderdaad een mooie aanvulling. Zo zijn er nog meer schetsen ontstaan met een korte video erbij. De foto wilde ik laten aansluiten op de video en andersom. Zo zijn de video en de foto zoveel mogelijk in dezelfde stijl en staan in lijn met het verhaal dat verteld wordt.

Eindwerk
Eindwerk

Er zijn bij het pitchen van mijn idee tips gekomen voor mijn werk: ‘probeer je eigen stijl te vinden’. Doordat ik al een duidelijk voorbeeld had, wilde ik zorgen dat mijn werk niet op het werk van Nicolas Bruno zou gaan lijken. Eigen stijl creeer je door een element of feeling in je foto te stoppen waardoor het werk herkenbaar wordt voor jou als designer (Hilarius, 2016). Ik kwam er dus achter dat ik op zoek moest gaan naar dat ene element wat mij gaat typeren. Het gebruik van licht wilde ik een rol laten spelen in mijn foto’s, dus ben ik onderzoek gaan doen naar lichtinval en ik ben gaan experimenteren met foto’s. Niet alleen met licht heb ik gewerkt maar ook wilde ik kijken of verschillende after bewerkingen meer impact zouden hebben. Hierin heb ik ook geexperimenteerd en dit leidde tot een eindresultaat.

Alle foto’s die zijn gemaakt zijn tot nu toe zonder bewerking, maar ik kwam er al snel achter dat photoshop een grote rol speelt in het genre foto’s dat ik graag wil maken. Daarom zijn tutorials van belang geweest bij het ontwikkelen van het eindresultaat. Hiervoor heb ik nog verschillende experimenten gemaakt om mijn skills te verbeteren op het gebied van photoshop en manupalistische foto’s.

Eindwerk

In de laatste periode heb ik professionals gecontacteerd en gevraagd of zij feedback wilden geven op mijn stukken. Danny Zwols (videograaf & Fotograaf) heb ik contact mee gehad en feedback van gekregen. Fatana Mirzada is studente aan de Radboud Universiteit Nijmegen en heeft onderzoek gedaan naar sleep paralysis in het Donders institute. Zij heeft zelf ook slaapverlamming en we hebben hierover gesproken en ik heb mijn werk laten zien en ook van haar heb ik wat feedback gekregen. Ik heb de feedback zoveel mogelijk proberen te verwerken in mijn stukken.

Evaluatie en conclusie 

Om een goede foto te maken waar de emotie overkomt is heel moeilijk. Iedere kijker heeft een eigen beleving van een foto en misschien is dat ook wel het mooie van fotografie. Welk verhaal je ook probeert te vertellen met een foto, het gaat in iemands fantasie een eigen leven leiden. Of het gelukt is om paralyse sleeping disorder of hallucinaties ter sprake te brengen met deze beelden kan ik niet zeker bevestigen. Wel weet ik dat ik een eindwerk heb neergezet waar men een tweede keer naar zal kijken. Misschien zet dat men al voldoende aan het nadenken.

De toekomst van …

Voor professionals of studenten die willen werken met onderwerpen zoals dit adviseer ik om eerst je goed te verdiepen in het onderwerp; Spreek met ervaringsdeskundigen, lees onderzoeken etc. Wanneer je de kennis hebt en de waarde weet van een onderwerp kan je een project neerzetten waar een verhaal in leeft.

Met speciale dank aan…

Alette van den berg. Zij is model geweest in de meeste foto’s en video’s.

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *