Behind The Sneaker

Inleiding

Al sinds een jaar of vier verzamel ik exclusieve/collectable sneakers. De meeste sneakers die ik koop hebben een verhaal of zijn ergens op gebaseerd, dit maakt ze uniek en collectable. Na verloop van tijd zijn sneakers, naast mijn hobby, ook mijn werk geworden. Ik ben gaan werken bij een internetbedrijf waar sneakers verkocht worden. Door deze dagelijkse connectie met sneakers ben ik mijzelf steeds vaker de vraag: “Hoe worden die sneakers eigenlijk gemaakt?” gaan stellen.

Het Seminar project zag ik als een mooie kans om te gaan onderzoeken hoe sneakers worden ontworpen en welke stappen een schoenmaker allemaal moet maken om tot een sneaker te komen. Deze stappen ga ik zelf ook doorlopen met als einddoel: een volledig zelf ontworpen sneaker, ontworpen van schets tot prototype.

Context, Scope en definitie

Hoofdvraag:

Hoe ontwerp/maak ik mijn eigen sneaker en welke stappen moet ik doorlopen om dit te bereiken.

Deelvragen:

 1. Welke sneakers inspireren mij en waarom?
 2. Welke sneakers hebben de sneakerwereld gevormd tot hetgeen wat het nu is.
 3. Welke materialen worden er gebruikt voor sneakers en waarom deze materialen?
 4. Hoe ga ik een sneaker maken zonder vakkennis?
 5. Wie kan mij helpen bij de ontwikkeling van een eigen sneaker.

CMD gerelateerd

Mijn doel binnen de opdracht is om een eigen sneaker te ontwerpen vanaf schets tot prototype, zodat ik inzicht krijg in het maakproces van een sneaker. Dit onderwerp past binnen de opdracht van Seminar, omdat ik een creatief onderzoek doe en dit vervolgens ga toepassen in de praktijk, d.m.v. het maken van mijn eigen sneaker.

We zijn allemaal bezig met creatieve processen, creatieve onderzoeken en het ontwerpen van media-uitingen. Veel van deze dingen doen we achter ons scherm. Met dit onderwerp, het maken van een eigen sneaker, wil ik inzicht geven hoe we met onze handen kunnen werken en hoe we iets fysieks kunnen maken. Ook is het relevant om te weten hoe een niet cmd-gerelateerd ontwerpproces in elkaar steekt.

“Ik denk veel meer aan voeten dan de gemiddelde mens. Als schoenontwerper moet dit ook. Onze voeten zijn gemaakt om te kunnen rennen, lopen en soms te klimmen. Op blote voeten kan dit allemaal. Het is aan mij om deze fenomenale natuurlijke instrumenten beter te laten performen.”
(S1:A2 “Tinker Hatfield: “Footwear Design”, 2017) 

 Definitie

“Sneakers zijn sportschoenen met een dikke zool die de voet comfort en ondersteuning bieden.”
www.vandale.nl

Aanvulling

Het ontwerpproces van sneakers wordt vaak niet blootgesteld, omdat dit meestal beroepsgeheimen zijn. Ik heb onderzoek gedaan naar de meest invloedrijke sneakers die in de afgelopen jaren zijn uitgekomen. Mijn conclusie is dat deze sneakers bijna allemaal bekend zijn geworden door trends of populaire mensen die ze droegen. (Engval, 2013)

Afbeeldingen copyright: van Nike, Adidas, Converse en Vans. 

Verwachting

Aan het einde van de Seminar wil ik inzichtelijk hebben hoe men een eigen sneaker kan ontwerpen. Ik verwacht mijn eigen sneaker te maken met behulp van een professional (schoenmaker).

Methode en Aanpak

Ik heb gebruik gemaakt van verschillende methodes, waaronder een aantal van de CMD-pack, deze zijn:

 • Deskresearch (Digitaal onderzoek)
 • Interviewen (Een professional (schoenmaker) interviewen)
 • Schetsen (Eigen sneaker schetsen)
 • Ideation (Een nieuw sneakermodel maken)
 • Fieldresearch (Fysiek uitvoeren)
 • Sneaker ontwerpen (Van schets tot prototype)
 • Feedback van docenten en professionals.

Ik ben onderzoek gaan doen naar sneakers. Ik kwam toen al snel bij een overzicht, samengesteld door Complex. Hierin staan de 30 meeste invloedrijke sneakers. (Engval, 2013) 

Afbeeldingen copyright: van Nike, Adidas, Converse en Vans. 

Van deze 30 sneakers heb ik er 20 uitgekozen en heb ik gekeken welke materialen erop gebruikt worden. Deze materialen heb ik onderzocht en in een overzicht geplaatst. Ik heb vooral gebruik gemaakt van (De Lederspecialist, 2017) & (Diemme,2016)

Afbeeldingen copyright: van De Ledermaker 

Ik heb toen een oude vriend (Sam van IJzendoorn) benaderd die sneakers restaureert en zelf maakt. Ik heb hem vervolgens geïnterviewd en gevraagd of hij mij kan helpen met het maken van een eigen sneaker.

Foto’s van de studio van Sam

Sam van IJzendoorn  

Uitvoering en Experimenten

Het ontwerpproces van mijn eigen sneaker heb ik ingedeeld in de volgende onderdelen:

 1. Vooronderzoek naar inspirerende sneakers
 2. Schetsen
 3. Van 2D naar 3D
 4. De panelen scheiden
 5. Panelen aanpassen
 6. Panelen uitsnijden
 7. Alle panelen vastnaaien
 8. Het bovenwerk straktrekken en vastzetten
 9. Onderkant verstevigen
 10. Zool toevoegen

Stap 1

Ik heb als eerst vooronderzoek gedaan naar sneakers die mij inspireren.

Afbeeldingen copyright: van Nike, Adidas, Converse, Balenciaga, Filling Pieces, ETQ

Stap 2

Vervolgens ben ik gaan schetsen met Sam en hebben we uiteindelijk onze schetsen gecombineerd tot een ontwerp.

Schetsen van mij en Sam

De definitieve schets is rechts afgebeeld, links is een overzicht van de schetstafel.

Stap 3

De definitieve schets hebben we getekend op een ingetapet leest (mal). Zo werd de schets van een tekening (2d) op papier naar vormen op een mal (3d) gemaakt.


Schetsen aanbrengen op de leest.

Stap 4

Vervolgens snijden we de materialen uit op de leest. Door de tape kunnen we ze ervan af halen en hebben we de losse panelen


Alle onderdelen losgesneden van de leest.

Stap 5

Alle losse panelen moeten vervolgens breder gemaakt worden, zodat ze aan elkaar gestikt kunnen worden. Dit is een essentieel onderdeel, als je dit niet doet wordt je sneaker te klein.


Alle onderdelen los en aangepast qua grootte

Stap 6

Toen we de definitieve panelen hadden hebben we ze uit een stuk leer gesneden

Het uitsnijden van alle stukken leer

Stap 7

Vervolgens moesten alle panelen aan elkaar gestikt worden.

Het aan elkaar stikken van de materialen. Stap 8


Stap 8

Alles is vast gestikt en het bovenwerk is dus klaar. Vervolgens moet de sneaker vorm krijgen. Dit wordt gedaan door een onderzool vast te spijkeren aan de leest waar het bovenwerk overheen gaat. Deze wordt vervolgens strakgespannen met spijkers, een tang en lijm. Als de lijm uitgedroogd is worden de spijkers er uitgehaald en is het bovenwerk klaar.

Het strak trekken van het bovenwerk.

Stap 9

Voor extra comfort en versteviging wordt overig materiaal verwijderd en een laag kurk toegevoegd.

Het verwijderen van overig materiaal en toevoeging van een kurkzool.

Stap 10

Binnen dit project was het niet mogelijk een echte zool te maken, dit was enorm duur en zou langer dan de periode duren om te fabriceren. Ik heb toen gekozen de zool van klei te maken, omdat dit het beste een beeld schetst. Als laatst wordt deze zool aan het bovenwerk gemonteerd. (Just Kicks, 2014)

Proces van de zool ontwikkeling

Het eerste prototype van mijn eigen sneaker.

Stap 11 (Extra stap)

Om alle kinderziektes te verbeteren heb ik het eertse prototype aangepast en alle stappen nog een keer doorlopen. Ik heb een kleurencombinatie gemaakt en een binnen voering toegevoegd.

Hierboven een schets van mijn sneaker met een zelfbedachte kleurencombinatie

Toevoeging van de binnen voering en de gekleide zool.

Hierboven de definitieve prototype van mijn zelfgemaakte sneaker. Helaas niet draagbaar door de gekleide zool.

Evaluatie en conclusie

Al mijn hoofd- en deelvragen heb ik tijdens het project kunnen uitvoeren. Alle stappen voor het ontwerpen van een sneaker heb ik inzichtelijk kunnen maken. Ik heb deze ook zelf uitgevoerd met behulp van een professional. Door veel vooronderzoek en mijn eigen kennis over sneakers had ik een goede start binnen het project. Ik kwam snel uit bij een oude vriend die mij kon helpen bij het ontwerpen van mijn eigen sneaker.

Voor mijzelf was het hele creatieve proces voor het ontwerpen van een sneaker een enorm leerproces. Ik heb geleerd van een schets op papier tot een uiteindelijk fysiek object te komen. De kracht van schetsen had ik voorafgaand onderschat maar toen ik het toch veel ging doen merkte ik hoeveel inspiratie ik eruit op haalde en hoe het mijn creatieve denkvermogen verbeterde. Daarnaast is schetsen goed voor het maken van een snelle visualisatie (Hickmann, 2011)

De toekomst

 Om tot een beter ontwerp te komen van een sneaker is er eigenlijk meer ontwikkeling binnen de sneaker zelf nodig. Als er meer tijd was had ik ook een binnen voering in de neus en de lip kunnen toevoegen. Ook had ik dan een versteviging in de hiel kunnen plaatsen. Als tip aan iedereen wil ik meegeven dat als je iets fysieks wilt maken je het gewoon moet doen. Als je iets wil en je bent bereid er moeite voor te doen, dan lukt het je!

Dankwoord

Mijn dank gaat enorm uit naar Sam van IJzendoorn uit Tiel. Hij heeft mij 5 weken elke woensdag de hele dag begeleid bij het ontwerpen van mijn eigen sneaker.

Bronnen

Babcock, G. (2017, 29 mei). From Aerobics to Hip-Hop Lyrics: How the Reebok Freestyle Became the 5411. Geraadpleegd van https://www.highsnobiety.com/2017/04/29/reebok-freestyle-history-5411/

Edler, B. (2012, 2 oktober). 15 Sneaker Designers You Should Know. Geraadpleegd van http://www.complex.com/sneakers/2012/10/15-sneaker-designers-you-should-know/

Engval, N. (2013, 14 mei). The 30 Most Influential Sneakers of All Time. Geraadpleegd van http://www.complex.com/sneakers/2013/05/the-30-most-influential-sneakers-of-all-time/

Hickmann, F. (2011, 15 maart). Snel visualiseren van strategie, concept en ontwerp. Geraadpleegd van https://www.frankwatching.com/archive/2011/03/15/snel-visualiseren-van-strategie-concept-en-ontwerp/

Moerland, M. (2016, 4 november). Stof tot nadenken: Wat is nou eigenlijk het verschil tussen velours, velvet en fluweel? Geraadpleegd van http://www.elle.nl/mode/a564759/wist-u-dat-dit-het-verschil-is-tussen-velours-en-fluweel/

Ofiza, R. (2017, 23 oktober). The Air Force 1 Designer Reveals Rare Facts You Probably Didn’t Know. Geraadpleegd van https://www.highsnobiety.com/2017/10/23/nike-air-force-1-facts/

CNN. (2017, 11 maart). 11 of the most iconic sneakers of all time. Geraadpleegd van http://edition.cnn.com/2016/10/25/sport/gallery/most-iconic-trainers/index.html

De Lederspecialist. (2017). Alles over Leder. Geraadpleegd van https://delederspecialist.nl/nl_NL/i/Alles-over-leder/13

Diemme. (2016). Kwaliteit van leer en soorten leer. Geraadpleegd van https://delederspecialist.nl/nl_NL/i/Alles-over-leder/13

Filling Pieces. (2016). Behind-The-Scenes Of Our SS17 ‘Let Us Create’ Madagascar. Geraadpleegd van https://www.fillingpieces.com/blogs/the-essence/behind-the-scenes-of-our-ss17-let-us-create-madagascar

Just Kicks. (2104, 11 december). Midsole material. Geraadpleegd van https://niketalk.com/ams/midsole-materials-features-enhancements.23658/)

Netflix. (2017). S1:A2 “Tinker Hatfield: “Footwear Design” [Video]. Geraadpleegd van https://www.netflix.com/title/80057883

English Summary

I’ve been collecting sneakers for around four/five years, mostly exclusive/collectable sneakers. The most of them are bought because of the background story, which makes them special and unique. At some time, my hobby became my job. I started to work at a media/internet business who run a sneaker website. I started to work with sneakers on a daily basis and began to frequently ask myself the same question; “How do they make sneakers?”

I thought that the Seminar was a good opportunity to do research to sneakers and how they make them. I want to make my own sneaker and I want to make the same steps as a shoemaker to make my own sneaker.

Studentnaam: Corno van Wijk
Studentnummer: 1700083
Project: “Behind The Sneaker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *